Újabb telt házas előadásnak adott otthont a Bencs Villa

A védőbeszéd című monodrámát adta elő Makranczi Zalán július 2-án. Vendégünk jelenleg szabadúszó színművész, korábban tagja volt a Pesti Magyar Színház, a kecskeméti Katona József Színház, a Bárka Színház, a Nemzeti Színház és a székesfehérvári Vörösmarty Színház társulatának. Mozi és tévéfilmekben is szerepelt, mint például a Kincsem, az Aranyélet, a 200 első randi és a Drága örökösök. Szinkronszínészként több filmben és sorozatban hallhattuk hangját.

 

 

A védőbeszédről elmondta: „bár a szöveg két és fél ezer éves, de frissebb, maibb, mint például egy száz évvel ezelőtti darab. Friss és aktuális. Megfogott engem ez az erős akaratú ember, akinek a mához is van szava. Szókratész, a filozófus elsősorban gondolkodó, másodsorban tanító, mert gondolkodni és beszélgetni tanít. Szókratész a piacon sétálva fejtette ki a nézeteit, így inspirálta a fiatalokat a gondolkodásra. Köztük volt Platón is, aki lejegyezte a gondolatait. Ezeket próbálom én most visszaadni. Szókratész arra (is) próbál tanítani, hogy mielőtt mások felett ítélkeznénk, előbb a saját házunk táját rakjuk rendbe.”

Szókratész védőbeszéde – mint Makranczi Zalán előadásában is hallhattuk –, éleslátóan jellemzi az adott kor társadalmát, de azok a megnyilvánulások napjaink embereire ugyanúgy jellemzőek és érvényesek. Vizsgálta a politikusokat, a költőket és a kézműveseket abból a szempontból, hogy mennyire bölcsek, s arra az eredményre jutott, hogy „ezek mind megjátsszák, hogy tudnak valamit, de nem tudnak semmit.” A filozófus kőkemény és pontos logikával fejtette ki gondolatait, cáfolva az ellene felhozott vádakat, miközben komoly tanulságokat vonultatott fel emberi gyarlóságról, rosszindulatról, viselkedésről. A színművész olykor a közönséget is bevonta az előadásba, így teremtett még közelebbi kontaktust. Élmény- és gondolatdús este részesei voltak, akik meghallgatták őt.

Július kilencedikén egy közkedvelt színész házaspár, Kovács István és Sajgál Erika lesznek a Bencs Villa vendégei, akiket Kováts Dénes faggat majd színészmesterségről, színházról, filmekről, szerepekről, szerelemről és sok más témáról. Kellemes júliusi estnek ígérkezik!

Jegyvásárlás:
Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6.

Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926

Bencs Villa, 4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. Tel.: 06-20/461-4551

Online: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html (Bencs estek - Életük a színház.)