10 tény, amire oda kell figyelned, amikor brókercéget választasz

Már eldöntötted, hogy belevágnál az online kereskedésbe, de még keresed a legjobb brókercéget? Ez valóban egy döntő lépés a biztonságos és sikeres kereskedéshez. Sajnos meglehetősen gyakran lehet csaló cégekre bukkanni az interneten, ezért elengedhetetlen több szempontból megvizsgálni, hogy kire is bízzuk a pénzünket. Íme 10 pont, amelyet mindenképp szem előtt kell tartanod a kiválasztáskor!

 

 

1.      Szabályozott-e a brókercég?
A brókercég szabályozása az első, amit meg kell nézned. Szabályozás alatt azt értjük, hogy a cég egy Szabályozó Hatóság felügyelete alatt áll, például FCA (Financial Conduct Authority). Amennyiben ezt nem látod feltüntetve a cég honlapján, az egy nem megbízható brókercég, sőt az is lehet, hogy csalók.
 
Ahhoz, hogy biztosra menj, leellenőrizheted a brókercégek feketelistáját az MNB oldalán. Ez folyamatosan frissítve van azon brókercégek listájával, amelyek engedély nélkül végzik a tevékenységüket.
 
2.      Hogyan biztosítja a brókercég, hogy biztonságban vannak az alapjaid?
A maximális biztonságért a cégnél szegregált számláknak kell lennie, azaz, az alapjaidnak egy elkülönített számlán kell lennie a brókercég számlájától, hogy abban az esetben, ha bármi történne a vállalattal, a te pénzed biztonságba legyen.
 
3.      Milyen kereskedési platformot nyújt a brókercég?
A szolgáltatások tanulmányozásakor figyelembe kell venned, milyen kereskedési platformot nyújt a cég.
A legnépszerűbb platform a MetaTrader 4. A robosztus, innovatív és könnyen személyre szabható platform ideális kereskedési környezetet nyújt a kezdők számára.
 
4.      Milyen piacokon lehet kereskedni a vállalatnál?
Nem minden piachoz nyújt minden brókercég hozzáférést, egyes cégek egy adott pénzügyi instrumentumra specializálódtak.
Amennyiben van már olyan piac, amin biztosan szeretnél kereskedni (pl. részvények, indexek, árutermékek, devizák, kriptovaluták), bizonyosodj meg róla, hogy a brókercéged támogatja ezt.
 
Továbbá vedd figyelembe, hogy mindig érdekes lehet egyszerre több piacon is kereskedni. Emiatt érdemes olyan céget választani, amely a piacok széles választékát nyújtja.
 
5.      Engedélyezi-e a cég különböző kereskedési stílusokat?
Néhány brókercég például nem engedélyezi a skalp stratégiákat vagy más kereskedési stílusokat. Amennyiben skalpolni szeretnél vagy napon belüli/swing kereskedést folytatnál, bizonyosodj meg arról, hogy a cég engedélyezi-e ezeket a stílusokat.
 
6. Engedélyezi-e a cég, hogy saját magad válaszd ki a tőkeáttétel nagyságát?
 
Annak ellenére, hogy lehetséges a tőkeáttétel nélküli kereskedés, ez egy nagyon népszerű lehetőség a kereskedők körében. A tőkeáttétel lehetővé teszi, hogy a tőkédnél jelentősen nagyobb összegeket mozgass meg a piacon. Azonban itt is igaz az ellenkezője, hogy a tőkeátéttel kockázatos, éppen ezért fontos, hogy a brókercéged lehetővé tegye, hogy te magad válaszd ki a mértékét.

 
 
7.      Van-e magyar kapcsolattartás?
Még akkor is, ha az anyacégnek egy másik országban van a székhelye, a magyar kapcsolattartás fontos, különösen akkor, ha nem tudsz angolul vagy más nyelven. Ez különösen akkor nagy segítség, ha bármilyen panaszt szeretnél benyújtani.
 
8.      Nyújt-e kereskedési oktatásokat a brókercéged?
Annak ellenére, hogy számos online anyagot érhetsz el az interneten, ha a brókercéged nyújt oktatásokat, az mindig egy plusz értéket adhat a kereskedésedhez, hiszen ha élőben vagy webinárium formájában tanulsz, lehetőséged van kérdezni is.
Emellett egy brókercég által nyújtott tőzsde oktatás mindig hitelességre ad okot, főként, ha úgy ítéled meg, hogy maga az oktató hiteles és profi szakember.  
 
 
9.      Van-e lehetőséged Demo számlán kereskedni?  
 
A szolgáltatások oldalát erősítve, lényeges szempont ellenőrizni, hogy van-e lehetőség a demo számlás gyakorlásra. Ahhoz, hogy sikeres kereskedő legyél, fontos, hogy gyakorolj egy Demo számlán, ahol megismerheted a piacok működését és letesztelheted a stratégiáidat kockázatmentesen.  
Egy ilyen számla segítségével valós piaci körülmények között kereskedhetsz, ám virtuális alapokkal, tehát kockázat nélkül.
 
 
10. Versenyképes-e a brókercég?
 
Ha a cég megfelel az összes fenti kritériumnak, az utolsó kérdés a brókercég versenyképessége.
 
Természetes, hogy a legolcsóbb brókert keressük, ám ügyelj arra, hogy ne ragadj meg a felszínen. A legkisebb árrést hirdető bróker nem feltétlenül lesz a legolcsóbb bróker, mert a bejelentett spreadek nem feltétlenül érvényesek minden megbízásra.
 
Ahhoz, hogy megbizonyosodj a brókercég versenyképességéről, mérlegelned kell a következő szempontokat:  
•        A spread,
•        A végrehajtás minősége,
•        A jutalék,
•        A swap