Egy kis visszatekintés… 84 év után ismét a pénz tudósai jönnek Nyíregyházára

 Annak idején, 1935. november 10-én, vasárnap éppen Nyíregyházán, az idei közgazdász-vándorgyűlés helyszínén rendezték meg a Magyar Közgazdasági Társaság első vidéki rendezvényét – tulajdonképpen a mai vándorgyűlések ősét –, amit a Nyírvidék újság így harangozott be: „A pénz tudósai jönnek ma Nyíregyházára”.

 

 

A nyolcvannégy évvel ezelőtti konferencia fontosságát mutatja, hogy a helyi sajtó mellett a kor meghatározó országos és fővárosi lapjai – a Pesti Hírlap, a Pesti Napló, a Magyar Hírlap, az Újság, a Nemzeti Újság és a Magyarság – is beszámoltak a szakmai rendezvényről. Mint az újságcikkekből kiderült: a nyíregyházi városháza közgyűlési nagytermében nagy és díszes közönség gyűlt egybe az előadások meghallgatására. A korabeli közgazdász társadalom nagyjai közül jelen volt Éber Antal, Navratil Ákos, Mattyasovszky Miklós, Konkoly-Thege Gyula, Varga István, Guothfalvy Dorner Zoltán és Kisléghi Nagy Dénes is.

Az MKT akkori elnöke, Éber Antal a megnyitójában utalt a közgazdasági tudomány terjesztésének nagy jelentőségére, „mert ha sokszor népszerűtlen is a közgazdasági tudomány által feltárt igazságok hirdetése, mégis csak ezeknek az igazságoknak az alapján lehet gazdasági fejlődést és jólétet biztosítani”. Ezután Navratil Ákos egyetemi tanár tartotta meg előadását valuta- és pénzpolitikai kérdésekről. Előadásában különösen azokkal a kísérletekkel szállt szembe, amelyek arra törekszenek, hogy a pénz oldaláról idézzenek elő a gazdasági helyzetben javulást, holott a pénz- és hitelpolitikai kísérletek, amilyen az infláció is, csak súlyos anyagi és erkölcsi károkat okozhatnak, de ilyen mesterséges beavatkozásokkal sehol sem sikerült a gazdasági fellendülést biztosítani.

A nagy tetszéssel fogadott előadás után Szohor Pál polgármester indítványára a gyűlés egyhangú lelkesedéssel elhatározta a Közgazdasági Társaság nyíregyházi fiókjának megalapítását, amelynek elnökévé magát a nyíregyházi polgármestert, Szohor Pált választotta.

„A pénz tudósai” 2019-ben is eljönnek Nyíregyházára: az idén 125 éves Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) ugyanis a városban rendezi meg legnagyobb éves konferenciáját, az 57. Közgazdász-vándorgyűlést, amelynek központi témáját idén a fenntarthatóság és a klímaváltozás okozta gazdasági, nemzetgazdasági és társadalmi kihívások adják. A tanácskozásra 800–900 szakembert vár 2019. szeptember 5. és 7. között a Nyíregyházi Egyetemre a Kárpát-medencéből és a visegrádi országokból az MKT.

Az 57. Közgazdász-vándorgyűlés részletes programja megtalálható a konferencia honlapján, a http://kozgazdasz-vandorgyules.blog.hu oldalon.