Új lehetőségek a nemzetközi piacokon

Az Enterprise Europe Network az Európai Unió egyetlen üzletfejlesztési hálózata, melynek célja a nemzetközi üzleti kapcsolatok fejlesztése. A világ 67 országában közel több mint 600 tanácsadó támogatja az exportképes kis- és középvállalkozások külpiaci megjelenését szakmai programokkal, megyénkben az irodát a PRIMOM Alapítvány működteti.

 

 

Ebben az évben a nyíregyházi iroda már 5 megyei vállalkozás esetében működött közre hosszú távú nemzetközi szerződés aláírásában partnerközvetítő szolgáltatásával. Az együttműködések között nemzetközi pályázati együttműködések és üzleti partneri kapcsolatok egyaránt megtalálhatóak. A szakmai kapcsolatok kiépítésére kiváló lehetőséget biztosítanak azok a nemzetközi üzletember-találkozók, melyeken a vállalkozások előzetes megbeszélések alapján tárgyalhatnak a megfelelő partnerrel. Ezen üzleti események egy-egy nagyobb szakmai kiállítás kísérőrendezvényeként kerülnek megszervezésre, ingyenesek és rendkívüli népszerűségnek örvendenek. A közeljövőben augusztus 16-17-én Debrecenben az agrárvállalkozások, míg október 1-jén, Bécsben az élelmiszeripari és italgyártók, kereskedők jelentkezését várják.

A szakmai programok mellett a tanácsadók elkötelezettek a vállalkozások technológiai fejlődésének elősegítésében is, így támogatják a KKV-k innovatív technológiáinak hasznosítását, közös kutatás-fejlesztési projektekben való részvételét, melynek érdekében folyamatosan figyelik a hozzárendelhető forrásokat is. A kiterjedt kapcsolatrendszernek köszönhetően a hazai mellett a nemzetközi K+F együttműködési lehetőségekre is nagy hangsúlyt helyeznek a szervezet munkatársai, így kutatási központokkal, egyetemekkel való összefogás támogatásával, vagy akár spin-off cégek felkutatásával segítve a szellemi erőforrásokban rejlő lehetőségek piaci hasznosítását. A közös programok között a napokban nyílik csatlakozási lehetőség a vállalkozások számára a spanyol BEE NET és a lengyel READY2GO nemzetközi programokhoz, melynek során a kiválasztott vállalkozások szakmai képzésben vehetnek részt, valamint támogatáshoz juthatnak piaci megjelenésre, akár EU-n kívüli országok piacán is.

A külpiaci megjelenések közül egyre fontosabb Japán, ahol a megjelenésre most jelentős kedvezményekkel juthatnak ki exportképes, minőségi termékekkel, akár a megyei vállalkozások is. A vállalkozások részt vehetnek egy olyan képzésben, melyen megismerhetik a távol-keleti üzleti kultúrát, a kereskedelemre vonatkozó speciális szabályokat és céglátogatáson is részt vehetnek a következő év márciusában. A fenti programokkal kapcsolatosan a nyíregyházi EEN iroda munkatársai adnak további információkat. A PRIMOM Alapítvány a vállalkozások nemzetközi megjelenésében minden támogatást, segítséget térítésmentesen biztosít a megye egész területén.