Cukorbomba is lesz a nyíregyházi Tirpák Fesztiválon

A Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének (CEOSZ) cukorbombája 2019. szeptember 21-én Nyíregyházára látogat. A cukorka formájú installáció segítségével az érdeklődők felmérhetik a cukorbetegséggel kapcsolatos ismereteiket és hasznos tudásra tehetnek szert korunk népbetegségéről.

 

 

 

Évről-évre nő a cukorbetegek száma: ma Magyarországon közel 800 ezer diagnosztizált cukorbeteg ember él, és további 500 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen. Óvatos számítások szerint 2027-re a magyar lakosság 20-70 év közötti korosztályában már minden tizedik ember cukorbeteg lesz. Kiemelten fontos tehát, hogy megfelelő információval rendelkezzünk erről az eleinte észrevétlen, de súlyos szövődményekkel járó betegségről, és időben diagnosztizálják azt.

A CEOSZ edukációs roadshowjának is az a célja, hogy felhívja a figyelmet a diabéteszre és játszva tanítson a cukorbetegségről. A nyíregyházi Kossuth téren megrendezésre kerülő Tirpák Fesztivál első napján, 2019. szeptember 21-én 10 és 17 óra között tesztelhetik a diabétesszel kapcsolatos tudásukat az érdeklődők. Ha a megadott kérdésekre helyesen és időben válaszolnak, hatástalaníthatják a cukorbombát. A szerkezet virtuális felrobbanásának megakadályozásával tehetünk a saját egészségünk megőrzése érdekében: a játékos információszerzés segíthet abban, hogy az esetleges helytelen életmód ne okozhasson maradandó egészségkárosodást vagy ne vezessen 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához. Ugyanis a 2-es típusú diabétesz megelőzhető: egészséges életmóddal, megfelelő táplálkozással, rendszeres testmozgással kordában tartható. Ezek mellett a vércukorszint mérése is fontos a betegség azonosításában, illetve nyomon követésében. A rendezvényre látogatók ezért a vércukorszintjüket is ellenőrizhetik a CEOSZ installációjánál.

„Fontosnak tartjuk, hogy interaktív formában hívjuk fel a figyelmet a cukorbetegségre, hiszen a diabétesszel, annak megelőzésével és tüneteivel kapcsolatos ismeretek így sokkal jobban rögzülnek, mint ha csak egy előadást hallgatnának végig a résztvevők. A játék során hasznos, gyakorlati tudásra is szert tehetnek az érdeklődők” – mondta Füzesi Brigitta, a Cukorbeteg Egyesületek Országos Szövetségének elnöke.  „Az installációval idén több helyszínen is lehetett találkozni: a cukorbomba Debrecenben, Kaposvárott, Siófokon, Gödöllőn és Makón is járt. Az országos roadshow célja a figyelemfelhíváson túl a tagszervezeteink szélesebb körben való megismertetése. Nagyon fontos a megbízható információkhoz való hozzájutás: aki már érintett, vagy aki megelőzés céljából szeretne többet tudni a cukorbetegségről, az nincs egyedül, van hová fordulnia a kérdéseivel.”