Az Országos Könyvtári Napok nyíregyházi programjai

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 2019-ben 14. alkalommal kapcsolódik az Országos Könyvtári Napok programsorozatához. Az Országos Könyvtári Napok évről évre egyre népszerűbb programsorozat, mely lehetőséget ad arra, hogy felkeltsük a használók érdeklődését a könyvtárak iránt. Ismerniük kell, hogy a 21. századi könyvtár már nem csak hagyományos funkciókat lát el, nem csupán könyvtár! Értékeket közvetít, inspirációt nyújt a kutatáshoz, tanuláshoz, a szabadidő hasznos eltöltéséhez, teszi mindezt gazdag élményeket adó módszerekkel.

 

 

Célunk az, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legkisebb településein is tisztában legyenek azzal, hogy a hagyományos lehetőségeken kívül még milyen új szolgáltatástípusokat biztosít számukra a könyvtár.

A rendezvényeken kívül rendkívüli, hosszabbított nyitvatartással, ingyenes beiratkozással és amnesztiával várjuk az érdeklődőket a hét folyamán.
2019-ben az Országos Könyvtári Napok tematikája az ENSZ fenntartható fejlődési keretrendszerére épül, amelyben egy páratlanul ambiciózus és átalakító jellegű jövőkép szerepel. Egy olyan világot képzeltek el, amely mentes a nélkülözéstől, ahol mindenki boldogulhat, mentes a félelemtől és az erőszaktól, ahol az írás- és olvasástudás általános. Olyan világot, amelyben a minőségi oktatás minden szintje mindenki számára hozzáférhető, akárcsak az egészségügyi ellátás és a szociális védelem, ahol biztosított a fizikai, mentális és szociális jóllét. Ahol elegendő, biztonságos, megfizethető és tápláló élelmiszer áll rendelkezésre, a fogyasztási és termelési módok és valamennyi természeti erőforrás használata – a levegőtől a földig, a folyóktól, tavaktól és a víztározóktól az óceánokig és tengerekig – fenntartható.
A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT projekt keretében ezek közül az igen fontos, mindannyiunk és gyermekeink, unokáink életét is alapvetően befolyásoló témák közül igyekszünk könyvtári környezetben, sajátos eszközeinkkel alaposabban körüljárni néhányat, bízva abban, hogy az információk átadásával egy-egy apró lépést tehetünk a megoldás felé.
2018-ban 6262 programon 218 ezer fő vett részt az ország 1803 településének 2115 intézményében, ami a hazai könyvtári rendszer összehangolt működése mellett a sok-sok partnerünknek is köszönhető.

Programsorozatunkat ezúttal is minden korosztályra gondolva terveztük. A hét tematikájának kialakításánál az egyes korosztályok életkori sajátosságai mellett a legaktuálisabb, sokak életére kiható témakörökre koncentráltunk:
•    2019. szeptember 30. A mese hatalma
•    2019. október 1. A lét meghatározói: a négy elem
•    2019. október 2. Felelősségünk a klímaváltozás
•    2019. október 3. Fenntartható fejlődés
•    2019. október 4. Velünk élő természet
•    2019. október 5. Jövőnk, az ökokultúra

Október 6-án ismét Könyves Vasárnap! A könyvtár rendhagyó programokkal, rendkívüli nyitvatartással, sokféle meglepetéssel vár mindenkit. Az irodalmi játékok, könyvbemutatók, kiállítások, és különféle pályázatok között biztosan minden gyerek és felnőtt talál majd kedvére valót.

Megyei hatókörű városi könyvtárként a Nyilvános Könyvtárak Jegyzékén szereplő szabolcs-szatmár-beregi könyvtáraknak is mi pályázunk. A megyében 17 könyvtár 56 könyvtári rendezvénnyel csatlakozik a rendezvénysorozathoz.

A megye legkisebb településeit is bevonjuk az országos programokba a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszeren keresztül a KSZR normatíva felhasználásával, így közel 600 rendezvény valósul meg a megyében. A klasszikus író-olvasó találkozók mellett az idei év témaköreihez szorosan kapcsolódva szervezünk természettudományos és zenei előadásokat.
Néhány név a meghívottak közül:
Harcos Bálint, Kertész Erzsi, Dóka Péter, Telegdi Ágnes, Dr. Hajdu Zsanett, Gálik Tamás, Hajdú Ágota, Görömbő Kompánia, Ákom-bákom bábszínház, Szalmafonó- kézműves foglalkozás, Nyír-Szabó Sándor, Martinovszky István.
 
Nyíregyházán 50 programot szervezünk a belvárosban és a fiókkönyvtárakkal ellátott településrészeken A KÖNYVTÁRAK AZ EMBERÉRT – FELELŐSSÉGÜNK A FÖLDÉRT programsorozatunk keretében.

PROGRAMOK

2019. szeptember 30-án, Benedek Elek születésének (1859. szept. 30.) 160. évfordulóján hagyományosan megtartjuk az egész napos meseolvasást, közéleti személyiségeket, intézmények, szervezetek, egyesületek vezetőit felkérve, minden kedves érdeklődőt megszólítva, hogy ezen a napon legyen könyvtárunk vendége és mondja el kedvenc meséjét az ide látogató gyerekcsoportoknak. Ezen a napon vendégeink lesznek Budai Ilona, a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas népdalénekes, előadóművész és Hajdú Ágota mesemondó, népzenész.
Habarics Béla természetfotóiból 11 órától nyílik kiállítás.
A megújult Vécsey Utcai Fiókkönyvtárunkban az Elolvasok 50 könyvet az ovi előtt! és Elolvasok 100 könyvet a suli előtt! – matricagyűjtő játékunk eredményhirdetésére kerül sor 2019. szeptember 30-án 17 órától.
2019. október 1-én 9 órától véradásra, ingyenes vérnyomás és -cukorszint mérésre lesz lehetőség.
A Gyerekkönyvtárban Horváth Ágnes Eszter természetgyógyász tart előadást 10 órától.
11 órától „Kik bújócskázni mentek a halállal”. Régészek a régi Magyarország utolsó háborújában – Scholtz Róbert Gergely régész-történész kiállítását rendezzük meg.
A Vécsey Utcai Fiókkönyvtárban a paleo életmódról tart előadást Posta Renáta fogyókúrás tanácsadó.
Október 2-án a Klímaváltozás a téma, így az újrahasznosítás jegyében kézműves foglalkozáson vehetnek részt a gyerekek 9 órától a Gyerekkönyvtárban. A Sóstóhegyi Fiókkönyvtárban Dévényi Sarolta nyugdíjas rajztanárnő tart foglalkozást ugyanebben a témában, de barkácsfoglalkozás is lesz a Kertvárosi Fiókkönyvtárban, a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár Tündérujjak Kézműves Klubja szintén megtartja havi foglalkozását.
Október 3-án 11.30-kor megnyitjuk első Könyvtár Pontunkat a Mandabokori Óvoda mellett, ezzel hozzájárulunk a városrész korszerű könyvtári ellátásához. Következő Könyvtár Pontunknak a Borányai Művelődési Ház ad helyet, ami október 9-én nyitunk meg.
A Fenntartható fejlődés témakörében dr. Kiss Ferenc főiskolai tanár tart ismeretterjesztő előadást Földünk és környezetünk címmel.
16.30-tól Jenei Gyula Mindig más című verseskötetét mutatjuk be. A költővel Karádi Zsolt beszélget.

 

Október 4-én 10 órától dr. Szép Tibor tart előadást a madarak világáról a Kamarateremben.
Könyvtárunkat meglátogatják az Aura Segítő Kutya Alapítvány munkatársai és segítőkutyái, akik élményszerűen ismertetik meg a gyerekeket az állattartás és -nevelés fontosságával.
A legkisebbek Kerekítő foglalkozáson vehetnek részt a központi könyvtárban, míg a fiókkönyvtárakban is érdekes rendezvények várják az odalátogatókat. A Sóstóhegyi Fiókkönyvtárban Tóth István természetvédelmi mérnök tart ismeretterjesztő előadást a madárbarát kertről, míg a Vécsey Utcai Fiókkönyvtár olvasóit is meglátogatja egy csodakutya, Izzi és gazdája, Gáll Róbert.
Október 4-én 16.30-tól könyvtárunk kamarateremében „Arccal az égnek”. Tisztelgés Nagy Gáspár előtt. Erdélyi Márta versmondó műsorát láthatják az irodalomkedvelők, közreműködik Soós Judit énekes előadóművész.
Október 5-én, szombaton kilépünk a könyvtár falain. Csatlakozott intézményünk valamennyi fiókkönyvtárával az Ültess egy fát és olvass alatta könyvet! országos könyvtári akcióhoz, valamint Nyíregyháza Megyei Jogú Város pályázatához „Ültess egy fát a holnapért!”. A NYÍRVV munkatársainak köszönhetően facsemetéket ültetünk könyvtárunk épülete elé. Ezt követően a gyaloglást kedvelők részt vehetnek Ilyés Gábor vezetésével A „szőke város” értékei – környezetvédelmi és történelmi-irodalmi sétán, ahol megismerhetik Nyíregyháza természeti és kulturális értékeit. Azok, akik inkább két keréken indulnának útra, a Zöld Kerék Alapítvány vezetésével Sóstóra kerekezhetnek, élvezve a természet nyújtotta szépségeket és a jó időt.
Október 6-án „Emlékezzünk a hősökre!” – Az 1848–49-es szabadságharc, és az aradi vértanúk emlékét idézzük meg Helyismereti Gyűjteményünk gazdag képi anyagának segítségével.
Hagyományosan ekkor rendezzük meg a Kreatív családi vetélkedőt, amelyen a játékos kedvű családok részvételét értékes ajándékokkal köszönünk meg.
Minden évben ilyenkor értékeljük a könyvtári hűséget és díjazzuk a legeket. (A legtöbbet kölcsönző, a legidősebb, a legfiatalabb olvasó, stb.)
A nyári szünidőre meghirdetett Keressük a nyár könyvfalóját! című olvasópályázatunk eredményhirdetése is a Könyves Vasárnapon lesz, melynek a főnyereménye egy E-Book olvasó, de a II.-VI. díjazottakat is értékes nyereményekben (könyvcsomag, belépők, tárgynyeremények) részesítjük, köszönhetően a felkért cégek, intézmények ajándékainak (állatparki belépő, a Jósa András Múzeum Szinnyei kiállítására belépőjegyek).
Az Országos Könyvtári Napok programsorozatát Peller Mariann műsorvezetővel folytatott a beszélgetés zárja 15 órai kezdettel.