Csenger Kétkeréken

BIZTONSÁGOS KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉS CSENGERBEN

A „Csenger Kétkeréken” elnevezésű TOP-3.1.1.-15-SB1-2016-00002 azonosító számú projekt 100 %-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a TOP-3.1.1-15 Fenntartható települési közlekedésfejlesztés pályázatán. A projekt kedvezményezettje Csenger Város Önkormányzata. A kerékpárút nyomvonalának meghatározásakor alapvető célként fogalmazódott meg, hogy javítsa a járási szintű közszolgáltatások elérhetőségét, segítse elő a város és a térség lakosainak munkába járását, a kereskedelmi és szolgáltató egységek elérhetőségét, a vidéki turizmus feltételrendszerének bővítését, a biztonságos és környezetbarát közlekedési feltételek biztosítását. A kivitelezési munkálatokat közbeszerzési eljárás keretében a VIADUKT Mérnöki és Kereskedelmi Szolgáltató Kft nyerte el. A változatos műszaki tartalom a helyi kötöttségekhez és a helyhiányhoz igazodva valósult meg, adott esetben elválasztott, vagy elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút építésével, vagy kerékpáros nyom kijelölésével a burkolaton. A beruházás megvalósításával párhuzamosan, a balesetek megelőzése érdekében szemléletformáló kampány keretében elindult a lakosság figyelmének felhívása a biztonságos kerékpáros közlekedésre. A kampány során változatos programokon vehettek részt a csengeri lakosok óvodás kortól a felnőttekig. A szemléletformáló programokat a DEKÁD Kft valósította meg. Az Önkormányzat vezetősége megköszöni a lakosság türelmét és segítő hozzáállását a kivitelezés során előforduló kellemetlenségekért. Befejeződött a Csengert átszelő új kerékpárút építése. A projekt a Terület és Településfejlesztési Operatív Program keretében valósult meg, 400 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatással. A fejlesztés eredményeként a várost egy modern, közel 3 km hosszú kerékpárút szeli át, megteremtve a kerékpáros összeköttetést a szomszédos Pátyod településsel. A projekt megavalósítása nagymértékben hozzájárul a külterületen elhelyezkedő Ipari Park biztonságos megközelíthetőségéhez is, mely a környék lakosságának jelentős részét látja el munkával.

 

 

A „Csenger Kétkeréken” elnevezésű TOP-3.1.1.-15-SB1-2016-00002 azonosító számú projekt 100 %-os vissza nem térítendő európai uniós támogatásban részesült a TOP-3.1.1-15 Fenntartható települési közlekedésfejlesztés pályázatán. A projekt kedvezményezettje Csenger Város Önkormányzata.

A kerékpárút nyomvonalának meghatározásakor alapvető célként fogalmazódott meg, hogy javítsa a járási szintű közszolgáltatások elérhetőségét, segítse elő a város és a térség lakosainak munkába járását, a kereskedelmi és szolgáltató egységek elérhetőségét, a vidéki turizmus feltételrendszerének bővítését, a biztonságos és környezetbarát közlekedési feltételek biztosítását.

A kivitelezési munkálatokat közbeszerzési eljárás keretében a VIADUKT Mérnöki és Kereskedelmi Szolgáltató Kft nyerte el. A változatos műszaki tartalom a helyi kötöttségekhez és a helyhiányhoz igazodva valósult meg, adott esetben elválasztott, vagy elválasztás nélküli gyalog-kerékpárút építésével, vagy kerékpáros nyom kijelölésével a burkolaton.

A beruházás megvalósításával párhuzamosan, a balesetek megelőzése érdekében szemléletformáló kampány keretében elindult a lakosság figyelmének felhívása a biztonságos kerékpáros közlekedésre. A kampány során változatos programokon vehettek részt a csengeri lakosok óvodás kortól a felnőttekig. A szemléletformáló programokat a DEKÁD Kft valósította meg.

Az Önkormányzat vezetősége megköszöni a lakosság türelmét és segítő hozzáállását a kivitelezés során előforduló kellemetlenségekért.