Darvasi és a Magyar sellő

Darvasi és a Magyar sellő Darvasi László Magyar sellő című új regényének nyíregyházi bemutatójára invitáljuk az érdeklődőket, akivel Kováts Judit beszélget november 20-án 17 órától a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár Kamaratermében.

 

 

A regényről:
Képzeletbeli német kisvárosban időzünk, valamikor a romantika idején. Ködös, késő őszi napokon magyar sellőt szállítanak a településre. Csakhogy a lény elszökik, majd furcsa szerelembe keveredik a szénégető Jakab nevű fiával. A szénégető már csak gödröket ás. A gróf emberei rendszeresen köveket dobálnak, melyek megütnek embert, házat és állatot. A város lakói, becsületes polgáremberek, mindenféle kompromisszumok árán élni és boldogulni akarnak. Ám többnyire borsos ára van a túlélés, az alkalmazkodás kiváltásának. Mindeközben pedig keresik a sellőt.

Darvasi és a Magyar sellőA könyv a hatalom és az egyén viszonyát taglalja sokszor egészen nyers, máskor kifinomultabb, de mindig virtuóz írói megoldásokkal, miközben nemcsak történeteivel, de nyelvében is megidézi Heinrich von Kleistet. Az egymásba fonódó történetek regénye szól megaláztatásról, civil kurázsiról, erkölcsi botladozásról, bukásról és fölemelkedésről, beszél arcátlanságról, a hatalom nyelvéről, az eltagadott nyilvánvalóról, a normalitás elvesztéséről, a képmutatásról, a hiábavalóról, a csakazértis szembeszállásról.
A rendezvény ingyenes

A szerzőről:
Darvasi László író, költő, újságíró, szerkesztő Magyar-történelem szakos tanárként három évig pedagógusként dolgozott, majd 1989-től 2017-ig a Dél-Magyarország munkatársa volt. 1990–1998 között a szegedi Pompeji című folyóirat szerkesztője, 1993-ban az Élet és Irodalom főmunkatársa lett.

A számos novella- és tárcakötet, valamint meseregényei (Trapiti avagy a nagy tökfőzelékháború, 2002; Trapiti és a borzasztó nyúl, 2004) mellett Darvasi a regény műfajában is jelentőset alkotott. Első regénye, A könnymutatványosok legendája (1999) 16–17. századi panorámaképet fest Kelet-Európáról és a Balkánról, Magyarországról, Erdélyről, Budáról és Szegedről. A mágikus realista regény holdudvarában élő és holt, valós és fiktív alakok váltogatják egymást, s járják a történelem poros és végtelen országútját, miközben könnyeket pergetnek és varázsolnak. A könnymutatványosok legendája végtelenített novellafolyam, egyszerre archaikus mese és mediatizált vízió, nagy narratíva és
történettöredék, mely varázstalanított hősöket és hősietlen varázslatokat egyaránt szertelen és túlfűtött játékba hoz.

Színházi bemutatkozása, 1993. november 27-én volt a Debreceni Csokonai Színházban. A Vizsgálat a rózsák ügyében című darabot Pinczés István rendezte. Több művének ősbemutatója később is a cívis város színházában volt. Prózái közül többet is - A titokzatos világválogatott (Nemzeti Színház, 2008) vagy a Trapiti (Kolibri Színház, 2005) - színpadra alkalmaztak.

2011-ben a Digitális Irodalmi Akadémia tagjává választották.

Számos díja közül kiemeljük a József Attila-díjat, a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, a Magyar Körtársaság Babérkoszorúja díjat és az Arany Medál-díj, az év írója kitüntetést.

Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár, Kamaraterem
4400 Nyíregyháza, Szabadság tér 2.

2019. november 20. 17.00
A rendezvény ingyenes
Beszélgetőtárs Kováts Judit író