"Ezeregyéjszaka" - már zajlik az olvasópróba

A napokban tartották az Ezeregyéjszaka című előadás olvasópróbáját a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színházban. A darabot 2020. január 17-én, pénteken 15:00 órától mutatják be a Nagyszínpadon.

 

 

Színpadi szövegváltozat Sediánszky Nóra és Papp Dániel

EZEREGYÉJSZAKA

Rendező: PAPP DÁNIEL

 

Az Ezeregyéjszaka meséi egy csodálatosan gazdag mesegyűjtemény, az arab kultúra évszázadokon át érlelt gyöngyszeme.

A mágiával átszőtt, kalandos meséket Sehrezád, Sahriár király ifjú felesége meséli férjének ezeregy éjszakán át, így menekítve magát a biztos haláltól. Éjszakáról éjszakára mindig belekezd egy izgalmas történetbe, de pirkadatig csak a feléig jut, a befejezést a következő éjszakára ígéri. Így, Sahriár kíváncsiságának köszönhetően, mindig túléli a következő napot.

Sehrezád drámai cselekménnyel, humorral, lírával átszőtt meséinek gyűjteménye igazi színházi kincsesbánya. Szereplői fordulatokban bővelkedő útjaik során rengeteget tanulhatnak  szerelemről, hűségről, hűtlenségről, bizalomról vagy annak hiányáról, bosszúról és megbocsátásról, jólétről és kiszolgáltatottságról, a hatalom természetéről, vagy az igaz hit mindent elsöprő erejéről.

Egy olyan, sokszor kegyetlennek tűnő világ tárul fel előttünk, melyben szigorú törvényekkel uralkodnak igazságos uralkodók, ahol a királyból bármikor könnyen válhat koldus, és a koldusból király. Ahol roppant erejű mesebeli lényekkel találkozhat az egyszerű halandó, és ahol sosem tudhatja senki, kivel beszél éppen, hiszen mindenkinek megvan a maga hihetetlen története.

Papp Dániel 2004-ben színművészként diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetem, azóta számos rangos színházban dolgozott színészként és rendezőként egyaránt. Tehetségét ez utóbbi műfajban ismerheti meg most a nyíregyházi közönség, a világhírű, klasszikus mesegyűjtemény egy kifejezetten számunkra adaptált színpadi változatán keresztül.