Milyen adatok lekérdezésére adnak lehetőséget a flottakezelő szoftverek?

 A flottakezelő szoftverek egyik nagy előnye, hogy hozzáférést biztosítanak a járművek használata során összegyűjtött adatokhoz, amelyeket elemezve még hatékonyabb működés érhető el. A programok egyes funkciói lehetőséget biztosítanak a kapcsolódó információk lekérdezésére, amelyek riportok formájában különböző formátumokban (PDF, CSV, XLS) le is menthetők további elemzés vagy publikálás céljából. Az alábbiakban bemutatjuk a legfontosabb területekkel összefüggően lekérdezhető adatokat.

 

 

Járművek nyilvántartásával és üzemeltetésével kapcsolatos információk

 

A flottakezelő szoftver a kezelt állományba tartozó járművek valamennyi alap- és műszaki adatát nyilvántartja, illetve ezek változásait naplózza is.

 

Rögzíthetők a futott kilométerek és azok részletei (mikor, hol, ki használta?), valamint a hatósági vizsgálatok is (műszaki vizsga, zöldkártya), és felvezethetők az ezekhez kapcsolódó költségek. Egyes rendszerek már nyilvántartják a járművekhez tartozó esedékes adókat, biztosítási díjakat, de a matricák érvényességét is. Az mindenképpen hasznos, hogy az üzemeltetéssel kapcsolatos riportok segítségével könnyen lekövethetővé válik minden jármű története.

 

Szervizelés és gumiabroncsok

 

A SeaFleetnél igényelhető flottakezelő program lehetőséget ad a járművekhez kapcsolódó szervizelési információk vezetésére és lekérdezésére. Ez az opció nagyfokú tervezhetőséget biztosít a járművek állapotával és amortizációjával kapcsolatban.

 

Milyen adatok lekérdezésére adnak lehetőséget a flottakezelő szoftverek?

A szoftverben rögzíthetőek az esetlegesen felmerülő hibák és a hozzájuk tartozó szervizigények. Lekérdezhetőek az egyes járművek szervizelésének státuszai, helyei és a hozzájuk rendelt kapcsolattartók. A járművek szervizkönyvének adatai – az elvégzett javítások, munkák és azok költségei – szintén rögzíthetők és listázhatók megadott kritériumok alapján. A rendszer e-mailben értesítést küld a határidős javításokról vagy az esedékes ellenőrzésekről.

 

A gumiabroncsok cseréjekor rögzítésre kerül az aktuális kilométeróra állás és a dátum, így bármikor lekérdezhetővé válik a gumik futásteljesítménye és teljes élettörténete. De a leszerelt abroncsok raktározása, selejtezése is monitorozható. A rendszer nyilvántartja a rendszeres légnyomás- és profilmélység mérés adatait, ugyanis ezek optimális szinten való tartásával jelentősen megnövelhető a gumiabroncsok élettartama, továbbá alacsonyabb fogyasztás érhető el nagyobb fokú biztonság mellett.

 

Üzemanyag elszámolás

 

Az üzemanyag fogyasztás nyilvántartása történhet a használók személyéhez és az egyes járművekhez rendelten is. A rendszerben rögzíthető az üzemanyag mennyisége, a kapcsolódó költségek, a futott km-ek és így természetesen az átlagfogyasztás is. Az összegyűjtött adatokból pedig kiértékelhetővé válnak a munkavállalókhoz és a járművekhez kapcsolódó fogyasztási információk.