Nyírségiek a IV. Nemzeti VERSeny szuperdöntőjében a Nemzetiben!

Ismét egész hétvégés versprogram lesz a IV. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntője november 9-én és 10-én. A Nemzeti Színházban lép fel a VERSeny 25 legjobb versmondója, akiknek a versklipjeit is levetítik. Most korlátozott számban külsős nézőket is fogad a Nemzeti VERSeny. lesz versszínházi előadás Weöres Sándor Psychéje nyomán, és a Magyar Versmondók Egyesülete átadja a Ki viszi át a Szerelmet-díjakat is. A szuperdöntőt a Facebookon élőben közvetítik.

 

 

A szabolcsiakat a nyíregyházi Orosz Róbert és a Tiszavasváriból érkező Zajácz Lorina képviseli a szuperdöntőben. A verseny célja a hagyományos vers- és prózamondó találkozó mellett a klasszikus és kortárs költészet újszerű tolmácsolása, a költészet és a versmondás népszerűsítése, a kulturális identitás erősítése, 2019-ben kiemelt figyelemmel a rendszerváltoztatás 30. évfordulójára és a közéleti költészetre. A verseny védnöke a Nemzeti igazgatója, Vidnyánszky Attila, aki Lutter Imre Radnóti-díjas előadóművésszel, a VERSeny szintén nyíregyházi származású főszervezőjével, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnökével nyitja meg az élő szuperdöntőt. A zsűri tagjai a rendező intézmények művészei, szakemberei: Söptei Andrea és Bakos-Kiss Gábor színművészek; Kiss László rendező; Lutter Imre versmondó művész, producer; és Szabó László kommunikációs szakember.

 

A versenyt három fordulóban rendezték meg. Elsőként minden nevező négy verssel jelentkezhetett a vers.hu oldalon közzétett felhívásra, amik közül egyet kellett az első fordulóban vágatlan videón beküldeni. A négy vers közül egy a rendszerváltoztatás költészetéhez kellett, hogy kapcsolódjon, egy Ady Endre (halálának centenáriuma) vagy Weöres Sándor (halálának 30 éves évfordulója) verse, egy klasszikus magyar és egy szabadon választott magyar vers kellett még. A továbbjutók az általuk választott másik verset dolgozták fel, immár videoklip formájában. Mind az elődöntőben, mind a középdöntőben volt lehetőség közönségszavazásra, így a zsűri és a verskedvelő nézők szavazatai alapján alakult ki a 25 fős döntő, akiknek versklipjeit a YouTube közösségi videó-megosztó portálon a Nemzeti VERSeny csatornáján láthatják az érdeklődők.

 

A Nemzeti VERSeny közel 200 indulója között 6 éven aluli és 85 éven felüli versmondó is képviseltette magát. A versenyzők között volt erdélyi, szilágysági, vajdasági, felvidéki, kárpátaljai, németországi, svájci és angliai magyar versmondó egyaránt, közülük az anyaország mellett Erdélyből sikerült két versmondónak a szuperdöntőbe jutnia. A szervezők a teljes nyitottság és az esélyegyenlőség jegyében, ugyanakkor a szakmaiság mentén szervezték a VERSenyt, és minden fordulóban lehetőséget adtak a közönségnek is, hogy vigaszágon is továbbjuttassanak versenyzőket.

 

A legjobb előadók végül a Nemzeti Színházban versenyeznek november 9-én és 10-én. A döntő nyilvános, közönség előtt zajlik, korlátozott számban a magyarversmondok@gmail.com címen lehet regisztrálni nézőként, díjmentesen, mindkét napra külön-külön. November 9-én a VERSeny kísérő programjaként a nézők láthatják a Feledi Project Psyché című táncelőadását, amit Weöres Sándor műve ihletett, és egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. Aznap egyébként a versmondások mellett a versekre készült videoklipeket is megnézheti a közönség. Másnap, november 10-én vasárnap a versmondások mellett a Magyar Versmondók Egyesülete átadja a Ki viszi át a Szerelmet kitüntetéseket, tehát az eredményhirdetés és a szuperdöntő díjátadója globális díjátadó lesz. A zsűri mindkét nap minden produkciót helyben, azonnal értékel. A kétnapos VERSeny minden mozzanatát élőben közvetíti a Magyar Versmondók Egyesülete és a Nemzeti Színház a Nemzeti VERSeny facebook oldalán, a Nemzeti színművésze, Barta Ágnes moderálásában. Nézőnek jelentkezni a VERSeny facebook oldalán a szervezőknek küldött üzenettel lehet.

 

 

 

A IV. Nemzeti VERSeny élő szuperdöntőjének ajánló kisfilmje itt található:

https://youtu.be/4YV95cvn_M0

 

A döntősök versklipjei az alábbi csatornán nézhetők meg:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLX_7vp_oZBeLqja__pOmFwo3hu1iVrDJ7

 

A Nemzeti VERSeny facebook oldalának címe:
https://www.facebook.com/nemzetiverseny/

 

A teljes program:

 

SZOMBAT:

10:00 Megnyitó (Lutter Imre, Vidnyánszky Attila, Szabó László)

10:10 VERSeny és programjai (versfilmek és versmondás, utóbbi témája: Ady Endre, Weöres Sándor és a klasszikusok)

kb. 13:00-kor ebédszünet

kb. 14:00-kor VERSeny folyt. (versfilmek és versmondás)

kb. 16:30-kor vége az első nap VERSenyének

kb. 17:15-kor a Feledi Project Weöres Sándor: Psyché című versszínházi, mozgásszínházi előadása

 

VASÁRNAP

10:00-tól VERSeny (versmondás, témája: a rendszerváltoztatás és a jelenkor költészete)

kb. 13:30-kor ebédszünet

16:00-kor eredményhirdetés, a Magyar Versmondók Egyesülete részéről a “Ki viszi át a Szerelmet” díjak és a Nemzeti VERSeny díjainak átadása, laudációk

 

 

A VERSeny támogatója többek között a Nemzeti Kulturális Alap és a 30 éve szabadon emlékév emlékbizottsága. Aki többet szeretne tudni, a www.vers.hu/nemzetiverseny oldalon és a Nemzeti VERSeny facebook oldalán tájékozódhat.

 

 

Az élő szuperdöntő résztvevői:

 

1.    Arnhoffer Emília

2.    Balázs László Gábor

3.    Bókkon Tímea

4.    Bortnyák Ágnes

5.    Bukovszky Dorottya

6.    Csizmazia Dóra

7.    Darnyik Ágnes

8.    Dudás Fanni

9.    Elek Ágota

10.  Endes-Ábrahám Ákos

11.  Hegedűs Bori

12.  Horváth Bendegúz

13.  Horváth Péter

14.  Jakab Gabriella

15.  Kecskeméti Bence Odin

16.  Kenesei-Holics Réka

17.  Ledő Barnabás

18.  Mikita Dorka Júlia

19.  Orosz Róbert

20.  Reptsik Anna

21.  Suhajda Sándorné

22.  Dr. Szabó Irén

23.  Szép Hanna

24.  Szirmai Marcell

25.  Zajácz Lorina