PRIMOM:Magyarországon elsőként a mikrofinanszírozásban

A PRIMOM Alapítvány megalakulása óta elhivatott támogatója a megyei mikro-, kis és középvállalkozások fejlesztésének. A vállalkozások a személyre szabott üzletviteli, gazdasági tanácsadás mellett mikrohitelt is igényelhetnek üzleti ötleteik megvalósítására. A mikrohitel kiemelt jelentőségű, hiszen kezdő vállalkozások is igénybe vehetik, és agrárvállalkozások, családi gazdálkodók, őstermelők is részesülhetnek belőle.

 

 

 

A többféle hitelprogram közül a szakértő munkatársak iránymutatásai alapján választhatják ki az igénylők a számukra optimális konstrukciót. A kiszámítható kamatozású – 3,9% és 4,9% - teljes egészében előfinanszírozott hitel biztosítja a beruházások, forgóeszközvásárlás fedezetét akár 2*10 millió forint erejéig. A visszafizetés kiszámítható, rugalmas, nincsenek rejtett költségek, és az igénybe vehető türelmi idő jelentős könnyebbséget is jelent. Az alapítvány az utóbbi 5 évben összesen 1,7 milliárd Ft hitel kihelyezésével támogatta több mint 300 megyei vállalkozás fejlődését, növekedését.

A PRIMOM Alapítvány 2015-ben sikeresen pályázott az Európai Befektetési Bank által meghirdetett EaSI (A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programja) Technical Assistance programra. A pályázat keretében a MicroFinanza Rating olasz auditor átvilágította az Alapítvány működését, melyről értékelést készítettek, és előírták a szükséges teendőket, melyek megvalósítását követően újraértékelték a tevékenységet. A munka eredményeként, a PRIMOM Alapítvány hazánkban elsőként nyerte el három évre az Európai Bizottság „Az Európai mikrohitelezési eljárási és beszámolási szabvány” teljesítését igazoló tanúsítványát, melynek célja a 28 uniós tagállamban az egységes standard alapján történő mikrofinanszírozás. Ennek eredményeként javulnak az érintett szervezetek finanszírozási lehetőségei, egységes, állandó és magas színvonalú szolgáltatásokat biztosítanak az igénylők számára.

A tanúsítványt Hargitainé Tolnai Andrea, az Alapítvány ügyvezető igazgató helyettese ünnepélyes keretek között vette át az 5. Európai Mikrofinanszírozási Napon Brüsszelben.