Radnóti-est visszapillantó

Hosszú percekig zúgott a vastaps kedden este a Bencs Villában, a közönség így köszönte meg az alkotóknak a „Mióta készülök, hogy elmondjam neked…” című produkciót.

 

 

„Nagy öröm végignézni a zsúfolásig telt termen, megtiszteltetés számunkra az a hatalmas érdeklődés, mely révén már 11 nappal ezelőtt minden jegy elkelt” – fogalmazott felvezetőjében az est házigazdája, Kováts Dénes. „Ez egyrészt annak bizonyítéka, hogy sok errefelé a kultúrát szerető, értő, arra fogékony ember, másrészt jelzi, hogy nem csak a távolról érkező kiváló előadók, de a helyi fellépők is meg tudják tölteni ezt a termet, immár nem először” – utalt például a korábbi Ady és Márai estekre.

November 19-én Radnóti Miklós és társa, hitvese, Gyarmati Fanni szerelmét, életét, annak érdekes, édesbús, szomorú és elgondolkodtató epizódjait ismerhették meg a nézők, elsősorban Fanni naplórészletei alapján. Fanni szerepében Nyomtató Enikő, a Móricz Zsigmond Színház színművésze nagy átéléssel idézte meg Radnóti hitvesének arcait és érzelem-hullámzásait, hol a szerelmes, hol az elégedetlen, hol az aggódó vagy szenvedő asszonyt mutatta be érzékletesen, drámaian. Az ő alakítása és a szerkesztő-rendező Karádi Zsolt főiskolai tanár alkotta szövegkönyv egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy a közönség soraiban szem ne maradjon szárazon, hiszen a boldog, szerelmes pillanatok mellett ott volt a munkaszolgálat okozta aggódás, a háború és erőszak elszenvedése mindkettejük részéről, Radnóti tragikus halála, majd maradványainak és megmaradó tárgyainak megtalálása.

Az est folyamán Karádi Zsolt röviden bemutatta Gyarmati Fannit, szólt az ezer oldalas napló jelentőségéről, s beavatta a hallgatóságot a házaspár életének egyes mozzanataiba is. Természetesen nem maradhatott el néhány Radnóti írta szerelmes vers sem, melyeket Karádi Zsolt és Kováts Dénes tolmácsolt a naplórészletek elhangzása közben.

A vetítéssel és zenével is színesített produkció olyannyira elnyerte a közönség tetszését, hogy az előadás végén percekig vastapssal jutalmazták a szereplőket, akiknek sokan külön is gratuláltak.

*

A Bencs Villa következő rendezvényére november 26-án kerül sor, 17.30-tól Nyáry Krisztiánnal beszélget eddig megjelent köteteiről, kommunikációról, kreatívságról és legújabb, Életemnél is jobban – 115 újabb szerelmes levél és történet című kötetéről a házigazda Kováts Dénes.