A gőzsütő - ami forradalmasítja a sütést

A gőzsütő - ami forradalmasítja a sütést A gőzsütők még csak most kezdenek igazán elterjedni, de az éttermek konyháin már régebben dolgoznak velük, ami nem lehet véletlen. De mit tud ez a sütő? Mivel emelkedik ki a többi típus közül? Cikkünkben utánajárunk.

 

 

 

Miben jobb a gőzsütő hagyományos társainál?

 

Aki még nem használt gőzsütőt, joggal ódzkodhat a használatától, hiszen nem tudja, hogy mivel nyújt többet a korszerű elektromos sütőknél. Összegyűjtöttük a legfontosabb előnyöket a Trikolor.hu-nál kapható gőzsütő esetében:

 

  • A gőzsütők alacsonyabb sütési hőmérséklettel érnek el jobb hatást, mint hagyományos társaik, így az ételek sokkal finomabbak lesznek, jobban megőrzik aromájukat, vitamin- és tápanyagtartalmukat.

 

  • Egyes modelleknél elegendő csak beállítani az elkészítendő ételt (pl.: pizza, hal vagy csirke), a sütő pedig ennek megfelelően beállítja az optimális sütési paramétereket és automatikusan elkészíti a menüt.

 

  • A regeneráló funkció az újramelegítést szolgálja. Kicsit ugyan lassabban melegít, mint egy mikró, de nem szárítja ki az ételt, hanem inkább felfrissíti.

 

  • A gőzprogram használatával a zöldség, a rizs és a halak ízletesre párolhatók, de szerkezetük nem roncsolódik, nem esnek szét.

 

  • Kombinált programmal (a gőz és a forró levegő együttes használatával) a húsok külseje szép ropogós lesz, miközben belül megőrzi az ételek ízét és szaftosságát. A kenyér és a sütemények tésztája kívül aranybarnára sül majd, míg belül puha és omlós marad.

 

Használata egyszerű és kényelmes

 

A gőzsütő - ami forradalmasítja a sütéstA gőzsütő használata előtt mindig fel kell tölteni a víztartályát. Működéskor a víz a gőzgenerátorba kerül, amely aztán párával árasztja el a sütőteret. Ezt követően csak ki kell választani az elkészítendő étel típusának megfelelően a programot és hátradőlni, hiszen a készülék a beépített maghőmérőnek köszönhetően jelzi, ha az étel elkészült. A sütő akkor is jelez, ha a sütés közben a víztartályból esetleg kifogyna a víz, amely ilyenkor újratöltést igényel.

 

Fontos megemlíteni a használatot követő takarítás kérdését, amely minden szakács rémálma. A gőzsütő azonban a tisztítást is megkönnyíti, hiszen használat közben a gőz nem engedi lerakódni és leégni a zsiradékokat, így nincs szükség súrolásra, elég csak nedves ruhával áttörölni, hogy újra tiszta legyen.

 

Szuvidolás

 

A gőzsütők egyik nagy előnye, hogy rendelkeznek sous-vide funkcióval is, amely napjaink egyik legkedveltebb sütési módszere. Lényege, hogy a befűszerezett hús egy vákuum zacskóba kerül, amelyből a levegőt ki kell szívni, és a tasakot lezárni. Ezután a sous-vide funkciós sütőben a gőz segítségével - hosszú sütési idő mellett - egyenletesen alacsony hőfokon sül a hús, amely végül nemcsak puha és omlós lesz, de ízeit, aromáit megtartva valódi éttermi minőséget kínál.

Amennyiben meggyőztük a sokfunkciós gőzsütők használatának előnyeiről, keresse fel a Trikolor.hu oldalt, ahol számos modell közül válogathat.