2020-ban is "Mozdulj Nyíregyháza!"

2020 január 20-tól ismét látogathatók a „Mozdulj Nyíregyháza!” ingyenes mozgásprogramjai. A népszerű sportolási lehetőség régi és új programokkal, helyszínekkel és rendezvényekkel várja a nyíregyháziakat.

 

 

 

Ez a félév sem marad nagyrendezvények nélkül:

RENDEZVÉNYEK
2020. február 18-án 18.00–19.00: FITT-KEDD Béres Alexandrával a Continental Arénában
60 perces Súly-kontroll aerobik, majd azt követő dedikálás várja a rendezvényre kilátogatókat.
2020. március 10-én 18.00–19.00: FITT-KEDD Katus Attilával a Continental Arénában
60 perces BestBody aerobik, majd azt követő dedikálás várja a rendezvényre kilátogatókat.
2020. április 18-án I. Nyíregyházi Futófesztivál
Félmaraton egyénileg és váltóban, valamint 5 és 10 km-es táv és gyerekfutamok. Főszervező: Mozaik Med SE. Bővebb információ: nyiregyhazifutofesztival.hu oldalon.
2020. május 16-án Bringa Piknik
Tekerjünk együtt a kerékpárutakon a Kossuth térről Tokajba.

 

Délelőtti programok:

Hétfő 8.00–9.00: Esésmegelőzés mozgásprogram a Continental Arénában
Az esések gyakorisága és súlyossága a korral nő. Az esések legsúlyosabb szövődményei a csípő-, kar- és gerinctörések. A mindenfajta károsodással együtt járó mozgáshiány további izomvesztést, gyengeséget és instabilitást okoz, ami fokozza az ismételt elesés veszélyét. Az egyensúly-, izomerő-, reakcióidő-javító gyakorlatok jótékony hatását kihasználva mozgásgyakorlatok tanításával fokozzuk az egyensúlyozási képességet, a gerinc tartási képességeit. Így csökkenthető az elesések gyakorisága és veszélyei. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Hétfő 11.00–12.00: Senior táncház a Váci Mihály Kulturális Központban
Szenior korúaknak szervezett kíméletes táncóra, mely egyben kellemes kikapcsolódást nyújtó, egészségmegőrző és betegségmegelőző mozgásforma. Nem kell hozzá előzetes tánctudás, sem táncpartner, és bármikor lehet csatlakozni a csoporthoz. A jó hangulatról a régi magyar slágerek is gondoskodnak. Oktató: Szabó Kata táncoktató.

Kedd 9.00–11.00: Egészségügyi mérések és tanácsadások a Jósa András Oktatókórház Egészségfejlesztő Irodájában
Minden korosztály számára ingyenes egészségi állapotfelmérés, személyre szabott táplálkozási és életmód-tanácsadás, valamint mentális egészségfejlesztés a Nyíregyházi Egészségfejlesztő Iroda munkatársai által.

Kedd 10.00-11.30: Baba Mama Tánc a Korzó II. emeletén a táncteremben
Egy sajátos mozgásforma, amellyel a kisbabás édesanyáknak is van lehetőségük mozogni, kikapcsolódni, mindezt babájukkal. A táncfoglalkozás alatt a babák koruknak és fejlettségi szintjüknek megfelelő hordozóeszközben az anyukájukon pihennek, a nagyobb gyerkőcök pedig akár játszósarokban szórakozhatnak, így a szülést követő 6. héttől akár 4 éves gyermekkel várjuk az érdeklődőket, amennyiben nincsen orvosi ellenjavaslat. Csak olyan mozdulatokkal dolgozunk, ami a babáknak és az anyukáknak is kellemes és biztonságos. A gyakorlatok úgy vannak kialakítva, hogy azt elöl- és háton hordozott babákkal is biztonsággal, és kiváló erősítő hatással el lehet végezni. Egy igazán szórakoztató, mégis csinosító mozgásforma különféle táncstílusok alapjaival. Hordozási tanácsadó áll rendelkezésre a megfelelő hordozóeszköz kiválasztásában és a kötés elsajátításában (előzetes bejelentkezés esetén hordozóeszközt biztosítunk a foglalkozás idejére). Bemelegítést követően könnyen követhető elemekből álló koreográfiákat gyakorlunk, így táncos előképzettség sem szükséges hozzá. Mindössze kényelmes ruházatot és váltócipőt kell hozni. A foglalkozás időtartama 90perc, mely magában foglalja a babahordozással kapcsolatos előkészületeket is. A foglalkozást Magyar Nóra a Lógjunk Anyuval Egyesület elnöke tartja.
A programmal és bejelentkezéssel kapcsolatban bővebb információ Hockné Dobos Adrienntől kérhető a 06-70/3421009-es telefonszámon.

Szerda 8.00–9.00: Csontritkulás mozgásprogram a Continental Arénában (január 29-től)
A mozgás fokozza a csonttermelést, erősíti az izomzatot, ezáltal javítja a testtartást. Megfelelő gyakorlatok végzésével megelőzhető a csontritkulás kialakulása, a gyakorlatok célja a lehető legnagyobb csonttömeg elérése. Mozogjon csontjai egészségéért! A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Szerda 11.00–12.00: Szenior örömtánc a Váci Mihály Kulturális Központban
A szenior örömtánc forradalmian új közösségi mozgásforma. A mini koreográfiák alkalmazkodnak az idősödő emberek izom- és ízületrendszeréhez. Segít megelőzni a demenciát, fejleszteni az orientációs képességet. Egyedül is lehet jönni, mindenki párra talál. Polka, keringő, rumba, szamba és egyéb táncok várják a mozogni vágyókat. Szenior tánc = mozgás, öröm, agytorna. Táncra fel! A foglalkozásokat tartja: Juhászné Marika és Stéhné Magdika.

Csütörtök 9.00–12.00: Szépkorúak sportja a Városi Stadionban
Szenior korúaknak (55+) szervezett sportfoglalkozások, melynek keretében novembertől májusig teke és jóga, májustól október végéig jóga, teke, asztalitenisz és kocogás várja a regisztrációval rendelkező tagokat. Regisztrációval kapcsolatos információ a 06-30/700-2158-as telefonszámon kapható. A program szervezője: Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft.

Csütörtök 10.00–11.00: Senior Torna a D Fitness Központban
A foglalkozás elsősorban senior korúaknak, ülőmunkát végzőknek, valamint gerinc- vagy tartásproblémákkal küzdőknek ajánlott. Az egész testet átmozgató, mindenki egészségi állapotának megfelelő nehézségű feladatok elvégzése során különös hangsúly kerül testünk tartópillérére, a gerincoszlopra. A foglalkozásokat tartja: Vitai Klára senior tréner

2020-ban is "Mozdulj Nyíregyháza!"

Délutáni és hétvégi programok gyerekeknek, családoknak és felnőtteknek:

Hétfő 17.00–18.00: Gerinctorna a Zrínyi gimnáziumban
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Hétfő 17.30–18.30: Zenés gyermektorna a Kodály iskolában
A 6–12 éves korú gyermekeknek szervezett foglalkozás keretében a zenére végzett mozgásformákkal játékosan fejlesztik a koordinációs és ritmusérzéket. A foglalkozásokat tartja: Balázsné Baraksó Éva.

Hétfő 17.30–18.30: Gerinctorna Rozsrétszőlőn, az általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Hétfő 18.00–19.00: Funkcionális edzés a Zrínyi gimnáziumban
Saját testtel végzett mozgásforma, mely a mozgásminőség fejlesztésén alapulva a test természetes mozgásait és a test saját súlyát használja eszközként. Az ízületek és a törzs megerősítése által fejlődik a koordinációs képesség és a funkcionális erő, nő a terhelhetőség. Komoly anyagcsere-fokozó és zsírégető hatása által kitűnő az alakformáló hatása. Anaerob edzések azoknak, akik szeretnek „mindent beleadni”. Oktató: Tarnóczy Zalán és Tímár Zoltán (Underground Funkcionális Edzésközpont).

Hétfő 18.00–19.00: Mozaik Med Közösségi Futás a Városi Stadionban, majd március 30-tól az Erdei tornapályán
A közösségi futásokon edzői irányítással, orvosi felügyelet mellett zajlanak a tréningek. Mindenki a saját edzettségének megfelelő csoportot választhatja, az öt különböző erősségű csapat közül.
Kezdőktől a versenyzői szintekig ajánlott az edzéseken való részvétel. Közösségben sokkal könnyebb kilépni a komfortzónából, ahol történik a fejlődés. Készüljünk együtt a 2020. április 18-án megrendezésre kerülő I. Nyíregyházi Futófesztiválra! A foglalkozást tartja: dr. Bana Richárd

Kedd 16.30–17.30: Kölyökatlétika a Vasvári Pál Gimnáziumban
Az atlétika minden sportág alapja. A 6–12 éves korú gyermekek számára szervezett foglalkozáson a gyerekek megismerkedhetnek a futás, az ugrás, a dobás és a hajítás helyes mozgástechnikájával. Játékos módszerek és színes eszközök segítségével fejlődik a gyorsaság, a rugalmasság, a hajlékonyság. A foglalkozásokat tartja: Bakosi Béláné.

Kedd 17.00–18.00: Alakformáló aerobik a Zrínyi gimnáziumban
Minden izomcsoportot megmozgató, helyes testtartást előtérbe helyező alakformáló torna. Kevésbé ugrálós, de mégis dinamikus izomfejlesztés. Jó hangulatú torna minden korosztálynak. A foglalkozásokat tartja: Lugosi Mónika.

Kedd 17.30–18.30: Gerinctorna Sóstóhegyen, az általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Kedd 18.00–19.00: Gerinctorna a Hímes-Városmajorban, a Gárdonyi általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Kedd 18.00–19.00: Gymstick a Zrínyi gimnáziumban
Speciális eszközzel, gymstick-kel végezett mozgásformák az összes izomcsoportot megmozgatják, mely által intenzív zsírégetés, gyors alakformálás, javuló izomtónusok és karcsúbb vonalak érhetők el. A foglalkozásokat tartja: Tömöri Ágnes gymstick oktató

Kedd 18.30–19.30: Női vizitorna és úszásoktatás a Görögkatolikus Általános Iskolában
Minden korosztály számára ajánlott a vizes mozgásforma, izomerősítésre, koordináció javításra, a keringés fokozására, az állóképesség növelésére. Az úszás alapjainak (siklás, helyes levegővétel, úszásnemek) elsajátítása kifejezetten javasolt gerincproblémákkal küzdők számára, a légzés szabályozásának elősegítésére és ízületi gondok kezelésénél is hatásos. Mivel a víz tehermentesít, a térdproblémával küzdők is könnyebben rehabilitálhatóak ezzel a módszerrel. Kutatások bizonyították, hogy kiváló hatással vannak a magas vérnyomásban szenvedőkre a rendszeres vízi gyakorlatok, a vízi mozgás jól szabályozza a vérnyomást. Fájdalomcsillapító hatással is rendelkezik, megszünteti a hátfájást és a görcsöket, oldja a stresszt. Az előzetesen (megadott telefonszámon) regisztrált hölgyek hozzanak magukkal: fürdőruhát, úszószemüveget, úszósapkát, papucsot, törölközőt.
Uszodai belépődíj: 600 Ft, amit a helyszínen kell fizetni. A foglalkozásokat tartja: Trizner-Szabó Anita úszóedző, pedagógus

Kedd 18.30–19.30: MediBall minden korosztálynak a Zrínyi gimnáziumban
A MediBall sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre,az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza. Labdajáték az egészségért a Spirit SE oktatóival.

Szerda 17.00–18.00: Gerinctorna a Malomkertben, a Móricz általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Szerda 17.30–18.30: Prevenciós lúdtalp- és gerinctorna a Kodály iskolában
Az 5–8 éves korú gyermekek részére szervezett foglalkozás keretében az egész tartó- és mozgatórendszer, ezen belül is kiemelten a hátizomzat és talpi izmok erősítése, mobilizálása zajlik játékos formában. Cél: a gerincdeformitások és talpi elváltozások megelőzése, az adott izomcsoportok aktivizálása, megerősítése, a helyes testtartás elsajátítása. A foglalkozásokat tartja: Balázsné Baraksó Éva.

Szerda 17.00–18.00: Gerinctorna a Zrínyi gimnáziumban
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Szerda 18.00–19.00: Latin Cardio Fitnesz a Zrínyi gimnáziumban
A 2013. május óta tartó, nagy sikerrel zajló zumbaórák folytatódnak. Zene, tánc, mozgás és sok-sok vidám perc a T-Dance oktatóival.

Szerda 18.00–19.00: Gerinctorna az Orosi általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Szerda 18.30–19.30: Női torna a kertvárosi általános iskolában
Minden izomcsoportot megmozgató, jó hangulatú alakformáló torna elsősorban hölgyeknek. A foglalkozásokat tartja: Székelyföldiné Baksa Katalin.

Csütörtök 17.30–18.30: Gerincjóga a Kodály iskolában
Minden korosztály számára javasolt mozgásforma. A 14–18 éves korosztály szinte egész napját ülve tölti: iskolapadban, tévé előtt, számítógép fölé görnyedve. Amennyire lehet, minimalizálja mozgását, kevesen sportolnak rendszeresen. Sok felnőtt végez hosszú időn át tartó ülő- vagy állómunkát, mely tevékenység miatt a megrövidült izmok nyújtása és erősítése kiemelten fontos. Az idősebb korosztály számára pedig a test rugalmasságának a megőrzésében nyújt segítséget a mozgás. A stressz maga a mindennapi iskolai felkészülés és a munkában való helytállás miatt mindannyiunk életében jelen van. A jóga segítségével a foglalkozásra kilátogatók megtanulhatják a helyes testtartást, a helyes légzést és a stresszoldás néhány formáját. A foglalkozásokat tartja: Varga Kata jógaoktató.

Csütörtök 18.00–19.00: Pilates torna a Kölcsey gimnáziumban
Egy igazán kellemes és hatékony mozgásforma a jobb közérzethez, a koncentráció, a rugalmasság, az állóképesség és az egyensúly fejlesztéséhez. Stresszoldó és energetizáló hatású torna. Oktató: Ajler Emese (Emi Pilates).

Csütörtök 18.30–19.30: Mobility a Kodály iskolában
A kínai bölcsesség szerint annyi idős vagy amilyen állapotban az ízületeid vannak! Jelentősen csökkenthetjük az ízületi fájdalmak, sérülések kockázatát, ha rendszeres mobilizációval javítunk a mozgástartományunkon. Erre szakember felügyeletével, helyesen végrehajtott saját testsúlyos természetes gyakorlatok jelentik a legjobb megoldást. Gyere és tapasztald meg a mozgás milyen csodákra képes! Oktató: Mező Levente (Underground Funkcionális Edzésközpont).

Csütörtök 18.00–19.00: Gerinctorna Nyírszőlősön, az általános iskola tornatermében
A gerincfájdalom többnyire nem elkerülhetetlen sorscsapás, hanem sok esetben helytelen tartás, mozgás és életmód következménye. A megfelelő életmód megválasztása mellett, a helyes testmozgás, rendszeres gerinctorna, a gerinc megfelelő terhelésének alkalmazásával elérhető, hogy a korral járó gerincelváltozások ne jelentsenek az életminőségben negatív változást. A foglalkozásokat a Human Spektrum Bt. gyógytornászai tartják. Vezető: Vámosi Istvánné gyógytornász.

Péntek 17.00–18.00: Gyerektánc a Kodály iskolában
Zene, tánc és sok-sok nevetés 6 éves kortól fiúknak és lányoknak egyaránt!

Péntek 17.30-19.00: Családi asztalitenisz az Evangélikus általános iskolában
Ingyenes asztaliteniszezési lehetőség a család minden tagjának a Nyíregyházi Asztalitenisz és Tömegsport Club oktatóinak bevonásával.

Péntek 18.00–19.00: Latin táncház a Kodály iskolában
Ha szereted a társastáncokat és a latin zenéket, akkor gyere el és tanulj meg rá táncolni. Nem csak pároknak! A foglalkozásokat tartja: Markáns Klára és Kalapos Tamás.

Péntek 18.00–19.00: Családi tollas a Zelk iskolában
Ingyenes tollaslabdázási lehetőség a család minden tagjának. A sportág elsajátításában szakedzők segítenek. A foglalkozásokat tartja: Jakab Péterné edző.

Szombat 9.00–10.00: Fitt-Jóga a Vasvári gimnáziumban
A jógához sosem lehetsz túl öreg vagy túl fiatal. Túl beteg vagy túl fáradt. A jógát bármikor elkezdheted, akkor is, ha most úgy érzed, hogy nem vagy rá képes. Lehetsz vékony vagy picit ducibb, örökmozgó, esetleg könyvmoly. A jógával növelhető az állóképesség, kitűnően alkalmas alakformálásra, az izmok egyszerre hajlékonyak és erősek lesznek, valamint jótékonyan hat a belső szervekre, hormonrendszerre és a testi funkciókra. Számos jógatípussal, irányzattal ismertetünk meg, a nagyon erőteljes, kifejezetten sportos edzéstől a belső harmóniát előnyben részesítő, ellazító gyakorlatsorokig. Oktató: Papp Edit (Fitt-Jóga Stúdió).

Szombat/vasárnap 9.30-11.15: Családi Kori a Városi Jégpályán
A Városi Jégpálya nyitását követően induló program célja a korcsolyázás alapjainak elsajátítása a Nyíregyházi Sportcentrum szakképzett oktatóinak bevonásával. Foglalkozások időpontja: január 18., 26., február 1., 8., 15., 22., március 1., 8., 14., 21., 28.
Előzetes bejelentkezés: 0630/488-8341-es telefonszámon.

Vasárnap 8.00–9.00: Nordic-walking az Erdei Tornapályánál
Húzd fel a legkényelmesebb tornacipődet és „botolj” egy órát velünk a Sóstói-erdőben. Szakoktató irányításával ez nemcsak egy séta, hanem egy minden testrészt megmozgató aktív testmozgás, mely segítségével rendkívül hatékonyan, ugyanakkor kímélő módon fejleszthetjük állóképességünket, izomerőnket, mozgáskoordinációnkat. Oktató: Haraszti Béláné (Pedagógus Természetbarát SE).

Vasárnap 9.00–12.00: Családi lövészet a Városi Lőtéren
Lövészet és íjászat a család minden tagjának. Vajon ki lövi a legtöbb pontot? Kik lesznek Nyíregyháza Családi Lövészeti Bajnokai? Gyertek és méressétek meg magatokat a lőtéren. Biztonságotokért felel: a Polgári Lövész Egyesület. Foglalkozások időpontja: február 16., március 8., április 5. és május 10. Előzetes bejelentkezés: 06-30/895-0061-es telefonszámon (Veres Andrea ügyvezető elnök).

Vasárnap 9.00–12.00: Családi teke a Városi Stadionban
Teke = sport és szórakozás a család minden tagjának. A foglalkozások időpontja: február 16., március 22., április 19. és május 10. Előzetes bejelentkezés: 06-30/378-2894-es telefonszámon. A foglalkozásokat tartja: Cseszlai Sándor, a Nyíregyházi Teke Klub elnöke.