Jó ütemben halad a kivitelezés a nyíregyházi Kállay-kúriában

Folyamatos kivitelezés mellett jó ütemben halad a Modern Városok Program keretében megvalósuló „A nyíregyházi Kállay-kúria fejlesztésének II. üteme” című projekt kivitelezése. A munkálatok állását január 28-án dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere és dr. Ulrich Attila alpolgármester sajtótájékoztatóval egybekötött helyszíni bejáráson tekintette meg.

 

 

A 400 millió Ft összegű projekten belül a Kállay-kúria, vagy másnéven a Kállay-ház I. ütemben már felújított főépületéhez nyaktaggal kapcsolódó (korábban a Hadkiegészítő parancsnokság által használt), 1959-ben épített emeletes, lapostetős épület felújítása valósul meg.

A helyszíni bejáráson dr. Kovács Ferenc elmondta: - a fejlesztés eredményeként a Kállay-ház főépületében méltó helyre kerül a Kállay-gyűjtemény, a jelen beruházással érintett épületrészben pedig kialakítják „Nyíregyháza város története” című várostörténeti kiállítást, mely interaktív módon mutatja be a város fejlődésének történetét a kezdettektől az 1990-es évekig. Az emeleten konferencitermet és egyben multifunkciós teret alakítanak ki, mely a szabadidő hasznos eltöltését szolgálja.

E beruházás mellett folyamatban van az egykori Helyőrségi Művelődési Otthon felújítása is, amely „Szindbád” néven nyit majd meg. A megújult épületben színháztörténeti múzeum, 3D-s mozi, pódiumszínpad és bisztró is működik majd. Emellett várhatóan idén nyár végéig megvalósul a Benczúr-Bessenyei terek körüli utak és járdák felújítása is, ezzel teljessé téve a park és környezetének megújulását.

A megvalósuló fejlesztések révén új, modern, mai kornak megfelelő kulturális negyeddel bővül Nyíregyháza belvárosa.