A vitaminok és ásványi anyagok szerepe az egészségmegőrzésben

Tápanyagokra minden embernek szüksége van. A tápanyagok csoportjába tartoznak a vitaminok és ásványi anyagok. Ezek a tápanyagok nem csak az egészségünket biztosítják, de lehetővé teszik azt is, hogy a testi funkciók megfelelően működjenek, illetve, hogy a betegségek elkerüljenek bennünket.

 

 

 

A vitaminok és ásványi anyagok szerepe

A vitaminok olyan szerves anyagok, amelyeket táplálékok vagy kiegészítők útján vihetünk be a szervezetünkbe. A vitaminoknak kiemelt szerepük van az élettani folyamatokban, de az enzimek és a hormonok működéséhez is vitaminokra van szükségünk.

Az antioxidánsoknak különösen nagy szerepük van az egészségünk megőrzésében, hiszen ezek védenek meg bennünket a szabad gyököktől és az oxidatív stressztől. Az oxidatív stressz azért is nagyon veszélyes, mivel ez először krónikus gyulladást generál az emberi szervezetben, majd ezt követően súlyos krónikus betegségek alakulhatnak ki. Ilyen krónikus betegség a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegség is.

A vitaminokat alapvetően két csoportba oszthatjuk. Vannak a vízben és a zsírban oldódó vitaminok. A vízben oldódó vitaminok körébe tartoznak a B-vitaminok és a C-vitamin. Ez utóbbi egy antioxidáns vitamin is. A vízben oldódó vitaminok a vizelettel ürülnek a szervezetből, amennyiben túl sokat fogyasztunk belőlük, míg a zsírban oldódó vitaminok a májban és a zsírszövetben tárolódnak. Zsírban oldódó vitamin az A -, D-, E –és a K-vitaminok.

Az ásványi anyagok is nélkülözhetetlenek az emberi szervezet egészséges működéséhez. Az ásványi anyagok is sok táplálékban megtalálhatók. Ahhoz, hogy sokáig egészségesek maradjunk, az egészséges, változatos táplálkozást szükséges preferálnunk. Ez magába foglalja a zöldségek, a gyümölcsök, a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, az alacsony zsír-tartalmú fehérjék és tejtermékek fogyasztását. Legfontosabb ásványi anyag a kalcium, a magnézium, a kálium, a nátrium és a foszfor.

 

 

Az ásványi anyagokban bővelkedő iszap

A Hévízi-tó is tartalmaz olyan ásványi anyagokat, amelyek a testi regenerálódást szolgálják és még fájdalmat is csillapítanak. Ha valaki Hévízen szeretne kikapcsolódni, mindenképpen próbálja ki a Hotel Palace**** gyógyászati szolgáltatásait. A gyógyászati szolgáltatások sorát gazdagítják a gyógypakolások. A gyógypakolások listájában az iszappakolás is szerepel. Az iszap sok-sok értékes ásványi anyagot tartalmaz. Az ásványi anyagok tehát nem csak belső használat esetén lehetnek a hasznunkra, hanem pakolás formájában is.
Az iszapokolás során a Hévízi-tó medréből kinyert peloid típusú iszapot használják, amelynek 80%-a szervetlen, míg 20%-a szerves anyagot tartalmaz. Az iszappakolás elsősorban krónikus mozgásszervi és nőgyógyászati betegségek gyógyításában lehet a segítségünkre, azonban sérülések utókezelésére is remekül alkalmazható. Az iszappakolás nagyon hatásos a fájdalom enyhítésére, hiszen tele van értékes ásványi anyaggal, de a radioaktivitása és a hőtartó képessége is nagyon hatékonyan enyhíti a kellemetlen tüneteket.

Galambos Dániel
www.eletmod-hirek.hu