Első magyar nyertes pályázó

2019. novemberében Japánban szakmai képzésen vett részt Kováts Dániel, a nyíregyházi Nyírlift Kft. ügyvezető igazgatója, aki megosztott velünk néhány tapasztalatot, mintegy bátorítva a hazai vállalkozásokat a hasonló programokon való részvételre.

 

 

A szakmai tanulmányúttal kapcsolatban a PRIMOM Alapítvány Enterprise Europe Network tanácsadójától kapott információk alapján élénkült meg érdeklődése Kováts Dánielnek, aki az EU-Japán centrumhoz benyújtotta pályázatát. A jelentkezést követően hamarosan megszületett a döntés, melynek értelmében azon néhány uniós vállalkozás csoportjának tagja lett, melyek támogatással vehettek részt Japánban szakmai képzésen. Fontos megjegyezni, hogy hazánkból az ügyvezető igazgató az első, aki ilyen pályázaton támogatást kapott. A LEAN program olyan vállalatszervezési, irányítási módszer, melynek célja vevőközpontúan, ugyanakkor hatékonyan biztosítani az erőforrások optimális felhasználását, a lehető legkisebb veszteség mellett. Fontos szempont, hogy a piaci vonatkozások mellett a vállalaton belüli területeket is összehangolt együttműködésre ösztönzi. A LEAN programról olyan forrásokból szerzett értékes tudást, ahol azt először alkalmazták, a japán autógyártásban. Az intenzív képzés során betekintést nyerhettek a résztvevők a gyártási folyamatok ilyen szemléletű irányításába is helyi üzemek meglátogatása során.

A fiatal cégvezető 2006-ban vette át a vállalkozás irányítását édesapjától, akinek szakmai tapasztalatait alkalmazva, jó gyakorlatait felhasználva fejleszti azóta is a céget. Elmondta, hogy a japán tanulmányút nemcsak szakmailag biztosított számára jelentős fejlődést, és újszerű tudást, hanem eredményeként új üzleti kapcsolat alapjait is sikerült lefektetnie egy ott megismert leendő partnervállalkozás vezetőjével.

Az Enterprise Europe Network hálózat minden érdeklődő vállalkozás számára lehetőséget biztosít, hogy új információkat, üzleti kapcsolatokat szerezzen nemzetközi piacokon, hiszen térítésmentes szakmai szolgáltatásaival folyamatosan áll a megyei gazdálkodó szervezetek rendelkezésére.