Ezt kell mindenképpen tudni autógumi vásárlás előtt

Március végén általában már biztonsággal válthatunk téli gumiról nyári gumira. A cserére érdemes még a dömping előtt felkészülni. Szánjuk rá az időt és nézzük át, mit szükséges tudni az abroncsok vásárlása előtt! Ezután jöhet az időpontfoglalás a megfelelő műhelybe, és remélhetőleg a kocsink innentől kezdve gond nélkül falja majd a kilométereket - legalábbis ami a futóművet illeti.

 

 

Gumicsere évszakváltáskor: mindenképpen szükséges?

Tavasszal ezt a kérdést viszonylag kevesen teszik fel, valószínűleg azért, mert a drágább téli gumit senki sem koptatná feleslegesen az utakon. De a két szett között nem az ár a fő különbség, nem is a mintázat a lényeg. A téli és nyári gumik az összetételükben és így a tapadásukban is eltérnek egymástól.

A téli gumikat úgy tervezték, hogy 7 fok alatt is jól teljesítsenek, meleg időben azonban csúszóssá és veszélyessé válhatnak. A nyári gumik ezzel szemben hideg időben nem tapadnak megfelelően.

A gumicsere évszakváltáskor tehát nem elsősorban az ár miatt elkerülhetetlen. Megoldást jelenthet a négyévszakos gumi használata, ez azonban csak egy kompromisszum, elsősorban azoknak, akik viszonylag keveset vezetnek, és szélsőséges időben le tudják tenni az autót.

Mikor kell gumit cserélni?

Magyarországon a KRESZ 1,6 mm-es barázdamélységet ír elő minden abroncsra. Ez azonban nagyon kevés, főleg annak tükrében, hogy sok országban 4 mm mélységű barázdaméret alatt megbüntetik a téli gumi tulajdonosait. A barázdamélység jó indikátora a gumi kopottságának. Ezzel kapcsolatban érdemes az abroncs gyártójának előírásaira hagyatkozni. Sok gumin egyébként kopásjelző is található. 50%-os gumik esetében már érdemes elgondolkodni azon, hogy pontosan mikor és mire váltjuk le őket.

Érdemes tudni azt is, mit jelentenek a gumiabroncs oldalán a számok. Ezek között az egyik adat ugyanis a gumi gyártási évére vonatkozik. A legtöbb abroncsot legfeljebb 4-5 évig üzemeltethetjük biztonságosan. Ennyi idő alatt a gumikeverék összetétele akkor is megváltozik, ha a gumikat egyáltalán nem használtuk. Egy ennyi idős abroncs bőven megérett a cserére.

 

Mit mond az autó gyártója?

A használható gumi méretét az autó gyártójának előírásai mutatják meg. Erről a kocsi gépkönyvéből vagy a vezetőülés közelében elhelyezett matricáról tájékozódhatunk. Jó eséllyel azt is megtudjuk, milyen típusú (például erősített oldalfalú vagy defekttűrő) abroncsot ajánl a gyártó, és pontosan milyen guminyomáson kell a kerekeket üzemeltetni.

Szerencsére ma már az internetről is megrendelhetjük a nekünk legmegfelelőbb abroncsokat. Az Olcsobbgumi.hu webáruháza például azt is vállalja, hogy a gumikat házhoz szállítják, így nekünk csak a felszerelésről kell gondoskodnunk. Ha igazán jó megoldást keresünk, nem kell a gumiszerelő műhelyek szűkre szabott kínálatára bízni az autónkat, saját kezűleg is beszerezhetjük a nekünk tetsző gumit.