Fejlesztik a Sóstói Múzeumfalut

A projekt megvalósításának célja a Sóstói Múzeumfalu mint meglévő attrakció fenntarthatósásának és turisztikai vonzerejének növelése. A kulturális örökség megóvása és megőrzése, s ezen kulturális értékekhez kapcsolódva látogatóbarát fejlesztések megvalósítása, a turisztikai attrakció további élményelemekkel való bővítése.

 

 

A beruházás eredményeként a múzeumfalu által bemutatott kulturális örökség turisztikai hasznosításához, az azok bemutatásához kapcsolódó építés, felújítás, bővítés valósult meg.
Új vendégfogadó tér, látogatóbarát funkciók, a színvonalas vendégfogadáshoz szükséges szolgáltatási háttér kiépítése mellett, élményelemeket tartalmazó technikai fejlesztések valósultak meg.

Új látogatóközpont

Az új látogatóközpont a meglévő épület átalakításával és bővítésével valósult meg. Az épület modernebb lett és funkcionálisan is gazdagodott, itt kapott helyet egy új kiállítóterem és múzeumshop is.

Műtárgytárolás korszerű feltételeinek biztosítása és oktatási-igazgatási központ kialakítása

A Múzeumfalu meglévő műtárgy épületeinek hangulatához, építészeti formanyelvéhez igazodó többszintes épületben a műtárgyak tárolása, restaurálása és részbeni bemutatása korszerű műszaki feltételek között valósulhat meg. Az épületben irodahelyiségek, könyvtár és tárgyaló is kialakításra került.

Szabadtéri színpad megújítása

A Szabadtéri Színpad nézőtere megújult, 200 fő befogadóképességű, szilárd szerkezetű ülősorok létesültek. A közönségforgalom kiszolgálására központi illemhelycsoport épült. A színpadtechnika mobil rendszereinek infrastruktúrája is kiépült.

Műtárgyépületek rekonstrukciója

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye öt kisebb tájegységéről a múzeumfaluba telepített épületek, rekonstrukciója – tetőfedés cseréje, szerkezeti megerősítése, homlokzatfelújítások – megvalósultak.

Infrastrukturális fejlesztések
- megújult az út- és parkolóhálózat,
- megvalósult a víz, szennyvíz, csapadékvíz és gázhálózat rekonstrukciója,
- térvilágítás kiépítése

Megvalósult a szükséges bútorok, valamint az informatikai eszközök beszerzése.
A különböző műtárgymásolatok, viseletrekonstrukciók beszerzése, valamint a múzeumfalut és annak portáit bemutató kisfilmek készítése megvalósul 2020. augusztus 31-ig.