Figyeljünk a padlóösszefolyóra is!

A padlóösszefolyó már több mint egy évszázada része szinte az összes háztartásnak. Sokszor még a legmodernebb házakban is így oldják meg a fürdőszoba vagy konyha padlójának vízmentesítését. Bár ma már víztakarékosak a rendszerek, és az összefolyókat viszonylag könnyű tisztán tartani, a dugulás még mindig sok problémát okoz. Lássuk, mit tehetünk ez ellen!

 

 

Hogyan vehetjük észre a dugulást?

A padlóösszefolyó dugulását néha nem könnyű észrevenni, hiszen a csövek és lefolyók nehezen látható helyen találhatóak. Sokszor csak annyit tapasztalunk, hogy ha leengedjük a fürdőkádat, vagy nagyobb mennyiségű vizet öntünk le a WC-n, a padló összefolyóból felbugyog a maradék.

A dugulás első jele általában az, hogy hajmosáskor a sampon habját a lefolyóban látjuk viszont. A sampon erősen habzik. Ha a víz nem tud megfelelően távozni, könnyen újra felhabzik a lefolyó körül. Lehet, hogy a szennyvíz még teljes egészében el tud folyni, de ha habzást tapasztalunk, az egyértelműen jelzi, hogy valami nincs rendben.

Miért fontos a korai elhárítás?

Ha bugyogást, kellemetlen szagot vagy habzást tapasztalunk, érdemes lefolyó tisztítót alkalmazni, ezzel sokszor el tudjuk hárítani a bajt. A szódabikarbóna és ecet vagy a háztartási sósav alkalmazása is sokat segíthet, de ha ilyesmi fordul elő, az azt jelenti, fontos figyelni arra, hogy a lefolyó mindig átfolyó maradjon.

Az eldugult vagy nem jól működő padlóösszefolyó azért is nagy probléma, mert ha nem vigyázunk, egy nagyobb fürdés vagy mosás után a víz akár el is öntheti a fürdőszobát. A dugulás ritkán azt is jelentheti, hogy a csatornával gond van, és valami visszaduzzasztja a vizet a lefolyó rendszerben - ezt mindenképpen érdemes szakember segítségével kizárni.

 

Odafigyelés és tisztítás

A lefolyótisztító rendszeres használata, néha egy kis öblítés és a lefolyórács rendszeres ellenőrzése, szükség esetén cseréje megelőzi a bajt. Jó, ha olyan fedelet választunk, amelyiken át nem juthatnak be idegen testek a csatornába.

Ha a házi módszerek nem vezetnek eredményre, gyakran az is megoldás, ha a duguláselhárítást szakemberre bízzuk. Érdemes olyan céget választani, akik fix áron dolgoznak, így biztosak lehetünk benne, hogy nem szállnak el a költségek.

Egy kis odafigyeléssel és némi befektetéssel könnyen megelőzhetők a nagobb károk. Nem kell belenyugodni a bűzbe vagy a mosás után feltörő bűzbe. Inkább kezeljük a problémát, minthogy a nagy bajt sok ezer forintért kelljen elhárítani.