Hamarosan indul a Táncfarsang

A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház 2020. február 16. és 19. között rendezi meg a Táncfarsangot. Idén négy előadással várjuk a tánc szerelmeseit: a népszerű programon ismert hazai tánc- és balettegyüttesek, illetve színtársulatok lépnek színpadra.

 

 

A hagyományos és a féktelen nőiség

A nyitónapon, február 16-án a Nyírség Táncegyüttes az Akármerre visz az utad, illetve a Székelyföld táncait bemutató Szépanyám szőtte című előadást mutatja be az érdeklődőknek a nagyszínpadon.
Másnap, február 17-én a Feledi Project Psyché című előadását láthatják a tánckedvelők a kamaraszínpadon. Először vendégszerepel Nyíregyházán a Feledi János vezette Feledi Project. A Psy¬chét, amit Weöres Sándor műve ihletett, öt éve játsszák nagy sikerrel. Az előadás egy különös és féktelen szabadságvággyal megáldott nő kétségbeesett küzdelmét mutatja be a szerelem és az élet teljességéért. A nő sorsa, hogy testi és lelki szenvedélyének, szerelmének tárgyát, beteljesülését csak két különböző férfiben képes megtalálni! Ez hová vezethet…? Annak a szabadságvágynak és vadságnak a kivetülése ez a női figura, amit a mindennapokban nem tudunk megélni, ez a beteljesületlen szerelem és a ragaszkodás tragédiája.

Organikus mozgásnyelv

Február 18-án, kedden 19.30-tól a GG Tánc Eger InTimE című darabja látható a kamarában.
Frenák Pál örömmel fogadta el Topolánszky Tamás felkérését a közös munkára a GG Tánc Egerrel, hiszen a fiatal, nyitott társulat tág repertoárban mozog egy olyan közegben, melynek adottságai inspiratívan hatnak, és gyümölcsözően fuzionálhatnak a Frenák-koreográfiák kifejezési formáival. Az InTimE az emberi viszonyrendszereket elemző és széles perspektívában megmutató előadás, gazdag, magas technikai tudást igénylő, sűrű, erőteljes mozgásanyagával kiváló keretet adhat az egri társulat számára az organikus mozgásnyelv elsajátítására. Egy új csapattal a Frenák-metodika átlényegítette a koreográfiát, hiszen az elő¬adás mindig szorosan a benne táncoló táncosok alkatából és személyiségéből, testi adottságaiból épül, így az előadás a GG Tánc Eger sajátjává vált a közös munka során.

Modern Shakespeare

A Szentivánéji álom elevenedik meg február 19-én 19.30-tól a Krúdy ¬kamaraszínpadon, a koreográfiát Kulcsár Noémi készítette. A közönség először a Gyulai Várszínház XIII. Nemzetközi Shakespeare Fesztiválján láthatta Kulcsár Noémi Szentivánéji álomból készült táncjátékát – most a nyíregyházi nézők nézhetik meg, hogyan táncolják el Shakespeare szerelmi történetét a Tellabor táncosai Felix Mendelssohn zenéjére. A koreográfiában a szerelmespárok, Theseus és Hippolyta, a tündérkirály Oberon és a tündérkirálynő Titánia, és persze a mesteremberek és a pajkos Puck is kortárs, modern értelmezésben, mai táncszínházi nyelven elevenednek meg.

A Táncfarsangra jegyek a Móricz Zsigmond Színház Szervező- és jegyirodájában, valamint online az alábbi linken válthatóak:

https://moriczszinhaz.jegy.hu/!
Találkozzunk a Táncfarsangon is!