Kutyasétáltatás télen? Szükséges rossz vagy kellemes felfrissülés?

Napjainkban egyre többen döntenek amellett, hogy lakásukban tartják kis és nagy kedvenceiket egyaránt. Így sokkal szorosabb kapocs alakulhat ki a gazdi és szeretett kisállata között, valamint biztonságosabb és kellemesebb környezetet tud biztosítani számára, legfőképpen a zord téli hidegben.

 

 

Ténylegesen szükségük van a kutyáknak erre a végletekig menő törődésre, vagy csak az emberek túlzott gondoskodása veti fel a téli sétáltatással kapcsolatos kérdéseket? Az alábbi bejegyzés segítségedre lehet, hogy el tudd dönteni, mi az a hőmérséklet, ami kutyusodnak meg se kottyan, és mikor fordul olyanra az idő, hogy érdemes a hosszú sétákat rövidebbre fogni.

Mit nevezhetünk hidegnek?

Mint ahogyan az embereknél, a kutyáknál is más számít hidegnek. Míg a skandináv országokban 0 fok közelében is vígan sétálnak rövidnadrágban, mi magyarok 10 fokban elővesszük a téli kabátunkat. Kutyáknál sincs máshogy, azonban náluk van pár meghatározó tényező, ami befolyásolja szívósságukat, mint az állat nagysága, kora, szőrzete és aktivitási szintje egyaránt. Minél nagyobb és szőrösebb egy kutya, értelemszerűen annál jobban bírja és igényli is a hideget.

Amennyiben szeretnél többet megtudni a kutyatartás fontos mozzanatairól, vagy csak szeretsz érdekes cikkeket olvasni a témában, akkor keresd fel a Kutyabarát Magazin weboldalát, ahol számos hasznos bejegyzés közül válogathatsz.

Azt is figyelembe kell vennünk, hogy a hideg esetleg társul-e esővel, hóval vagy széllel, mert akkor a hőérzet még alacsonyabb, valamint az ázott, nedves bunda is fokozhatja a meghűlés és egyéb betegségek kialakulásának esélyét. Vannak olyan szabályok, amelyek betartása kifejezetten fontos abban az esetben, ha lakásban tartod egészséges kedvencedet, aki már felnőtt korba lépett, és nem szenved mozgásszervi vagy egyéb krónikus betegségben sem.

 

Az alábbi szabályokat érdemes betartanod

A kutya járása sokat elmond az aktuális állapotáról, abban az esetben, ha óvatosan kezd el lépkedni és sokáig a levegőben tartja egy-egy tappancsát, akkor az azt jelenti, hogy fázik, mivel szeretné elkerülni azt, hogy letegye a hideg földre. A remegés már a kihűlés egyik jele, ekkor érdemes minél hamarabb meleg helyre menni a kutyával.

Manapság számos aktivitásnak, napszaknak, időjárási viszonyoknak és bundának megfelelő ruházatot lehet vásárolni kedvenceinknek. A ruha igenis hasznos és nem a gazdik által kitalált divathullám. Mivel manapság egyre többen tartják lakásban kutyájukat, így hozzászoknak a kellemes hőmérséklethez, majd mikor ki kell menni a hidegbe, akkor vacogni kezdenek. Így érdemes a kuytusnak megfelelő ruházatot választani kifejezetten abban az esetben, ha kistestű és rövidszőrű állatról beszélünk, mivel ők még érzékenyebbek a hideg időre.