A boldogság tanulható

A Bencs estek keretében a Női Szalon vendégei olyan hazai véleményformálók, akik saját területükön társadalmi bázist építettek tudásuk, humoruk vagy épp lehengerlő egyéniségük és tehetségük erejével.  Nem volt ez másként kedd este sem, hiszen Dr. Móré E. Csaba a Debreceni Egyetem Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Felnőtt Pszichiátria osztályvezető főorvosával beszélgetett a műsorvezető dr. Körtvélyfáy Eszter.

 

 

 

Arra keresték a választ, hogyan élhetjük meg saját boldogságunkat és milyen mérgező viselkedésmintákkal érdemes végleg leszámolni.

Dr. Móré E. Csaba elmondta, a világ legrégibb magatartás- és viselkedéskutató intézetének tavalyi jelentése alapján a magyarok a 62. helyen állnak a világ boldogságrangsorában. Szerinte harcos, kemény, küzdő nép vagyunk. Még mindig tartja magát az a nézet, hogy erősnek kell lenni, egyedül kell szembenézni a problémákkal. Nem szívesen kérünk segítséget, egyfajta tabut jelent terápián részt venni. Pedig Nyugat-Európában és az USA-ban teljesen természetes dolog és nem szégyen pszichológushoz fordulni.

A főorvos szerint el kell hinnünk, hogy mindannyiunk egy-egy csoda és a boldogság igenis tanulható. „Például miért nem hálaadással kezdjük a napot?”- kérdezte a közönséget. „Addig ki sem szabad kelni az ágyból, amíg nem találunk öt dolgot, amiért hálásak lehetünk.”

Kitért arra is, hogy mindent IQ-ból akarunk irányítani pedig az EQ sokkal fontosabb ahhoz, hogy harmóniában éljünk egymással.

 

 

Végül a boldogság 5 elemét is megosztotta az érdeklődőkkel, melyek a következők:

-          Amit teszünk, azt élvezettel tegyük.

-          Ne rohanjunk, mélyüljünk el.

-          Emberi kapcsolatokban inkább a minőségre és ne a mennyiségre koncentráljunk.

-          El kell hinnünk, hogy értelme van a létezésünknek.

-          Célokat kell kitűzni magunk elé.

Ezen az estén ismét a közös gondolkodásnak, a közérdekű témáknak és a jó hangulatnak szentelték az időt a Bencs Villában, ahogy teszik ezt jövő héten is, amikor Lackfi János lesz a Női Szalon vendége.