Elkezdődött az Indiaház kivitelezése a Nyíregyházi Állatparkban

Nyíregyháza MJV Önkormányzata bruttó 820,117 millió Ft, százszázalékos, vissza nem térítendő támogatást nyert a „Indiaház és Madárröpde létesítése a Nyíregyházi Állatpark területén” című, TOP-6.1.4-16-NY1-2017-00001 azonosító számú pályázat megvalósítására, mely a TOP-6.1.4-16 kódszámú, Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés című felhívás kapcsán került benyújtásra.

 

 

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásában valósul meg.

A projekt célja a Nyíregyházi Állatpark attrakcióinak bővítése az indiai állatvilág bemutatására szolgáló Indiaház megépítésével. A Nyíregyházi Állatpark Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdő egyik fő látványossága. A park hosszú ideje dinamikusan fejlődik. A törekvés a föld állatvilágának minél szélesebb körű bemutatása a látogatók számára. Az állatpark töretlen népszerűsége folytán a földi fauna további jellegzetes állatvilágának bemutatására újabb fejlesztési elképzelések születtek. Ennek jelen eleme az indiai állatvilág bemutatása. A másik lényeges elem az állatparkban dolgozó szakemberek munkakörülményeinek infrastrukturális javítása, egy többfunkciós raktár megépítésével.

Indiaház:

Kontinens specifikus, India állatvilágát bemutató épület létrehozása a cél, amely egy központi térből több jellemző faj bemutatásával valósul meg, amelyek meghatározóak India állatvilágában. Az épületben található majd egy 60 férőhelyes „Látogató tér”, amely attraktív, többfunkciós oktató és közösségi tér, ahol élőnövényes dekoráció, műsziklák és terráriumok is helyet kapnak. A látogató tér egy növényekkel gazdagon díszített, a felületeken indiai motívumokat tartalmazó domborművekkel borított terem, amelyből egyfelől elérhető a páncélos rinocérosz bemutató tér, másfelől a tengerparti táj a mangrove parttal és cápamedencével, illetve innen látható majd egy külön egység, a teknős bemutatók rendszere. A 150 m2-es „Orrszarvú bemutató” teremben középen egy 30 m2-es medence épül. A „Szárazföldi teknős bemutatók” a látogató tér két oldalán lesznek elhelyezve. A déli napsugárzást felülvilágítókon keresztül kapja majd az 5 db minimum 10 m2-es terrárium. A „Szirtcápa- mangrove bemutató” 100 m2 alapterületű lesz, amelynek 1/3-án mangrove mocsár, míg 2/3-án tengervizes medence kap helyet. A látogatók számára a medence felszíne teljes egészében látható lesz, amely egy tengerparti életképet mutat majd be. A látogatók lejuthatnak a medence alsóbb szintjére, ahonnan a víz alatti látvány is eléjük tárul akril panel betekintőkön keresztül.

Többfunkciós raktár:

Az új látványelemek kiszolgálásához, ellátásához, fenntartásához szükséges háttér bázis számára kialakított több funkciós, könnyűszerkezetes, hőszigetelt logisztikai épület is épül a projekt keretében 450 m2-es alapterülettel.

A beruházások befejezése 2020 év végére tervezett.