Környezetvédelem vagy utazás? Nem feltétlenül kell választanod!

Az egyre szaporodó környezeti katasztrófák intő jelek arra, hogy változtatnunk kell a szokásainkon az élet minden területén. Az utóbbi években egyre inkább előtérbe került ez a szemlélet az utazás kapcsán is, hiszen az olcsó repülőjegyekkel szinte mindenki számára elérhetővé váltak távoli úticélok is. Azonban ezzel együtt nemcsak a repülőgépek által okozott légszennyezés, de a turista látványosságokat érintő károkozások száma is megnőtt.

 

 

Ideje csökkenteni az ökolábnyomod! Mutatjuk hogyan!

  • Válassz ökoszálláshelyeket! Mára egyre több olyan szálláshelyet találhatsz, ahol energiatakarékos megoldásokat és környezetkímélő tisztítószereket használnak, emellett támogatják a helyi közösségeket, és körültekintően kezelik a hulladékot is. Magyarországon is találni zöld szállásokat, azonban egyelőre külföldön elterjedtebb, közülük az alábbi oldalakon választhatsz: Green Hotel World, a BookDifferent vagy a BookGreener.
     
  • Takarékoskodj a vízzel, és soha ne szemetelj!
     
  • Tartsd tiszteletben a helyi kultúrákat, és semmi esetre se vásárolj védett növényből vagy állatból készült ajándéktárgyat!
     
  • Használj tömegközlekedést, válaszd a gyaloglást vagy a kerékpározást. Hosszabb utazásra menj “telekocsival”, vagy dönts olyan légitársaság mellett, amely már csatlakozott az “ECO” programhoz.

Nem is nehéz ökotudatosnak lenni!

Magyarországon a WanderWell kínálatában találhatsz olyan utakat is, amelyek esetében az utazást telekocsival oldják meg a résztvevők és a szervezők.

Szlovákiába, a Magas-Tátrába szervezett, kétnapos hétvégi túrájuk keretében alhatsz menedékházban, megnézheted a Tarpataki-völgy legszebb vízeséseit és a Nagy-Morgás-hágón is átkelhetsz.

Az utazáshoz pedig azt kérik az utastársaktól, hogy azok, akik rendelkeznek jó állapotban lévő autóval és szívesen vezetnek, jelentkezzenek sofőrnek. A többi utasnak az üzemanyag költségen túl, csak a parkolás díját számolják fel, útközben pedig megismerkedhetnek egymással, és nem mellesleg ilyen módon még a környezetet is védik.

 

Lássuk, mi az, amiben részed lehet a 2 napos túra során: a csoportos kirándulás Budapestről indul, és az első túra kezdőpontja Tátralomnic lesz. A Tarpataki vízesés, a Tátra legrégebbi menedékháza, a Nagy-Tarpataki-völgy után a Zamkovsky menedékházban töltheted az éjszakát. Másnap a Nagy-Morgás-hágó, a Wéber-csúcs és a Zöld-tó következik, végül a turistaházban elköltött uzsonna után indul haza a csoport.

A Wanderwell túrák nemcsak a környezetnek, de a testednek is jót tesznek, és mivel átlagos fizikummal több túrájuk is abszolválható, így a Magas-Tátrába tett kirándulás is simán teljesíthető.

Nem igazán maradt több kifogás, keresd a cég tapasztalt túravezetőit, utazz egész évben, és figyelj a környezetre!