MASZSZ: Azonnali kormányzati segítséget a munkavállalóknak!

Azonnali segítséget, rendkívüli támogatásokat, a banki tartozások átütemezését vagy azok kedvezményes banki hitelek formájában való megoldását követeli – egyebek között – a kormánytól a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ összeállította azt a többpontos szakmai csomagot, amellyel nemcsak a munkavállalókat lehet megvédeni az anyagi ellehetetlenüléstől, hanem mérsékelni a gyorsan kialakuló gazdálkodási problémákat is. A szövetség szerint családok százezreinek a sorsa nem alku, nem múlhat a munkáltatókkal való helybeni egyeztetésen.

 

 

Azonnali és határozott átmeneti intézkedést vár a kormánytól a MASZSZ, amely naponta szembesül a koronavírus-járvány miatt elbocsátásokkal, első körben azoknál a szervezeteknél, amelyek már most sem tudnak megbirkózni a kialakult gazdasági helyzettel. A szakszervezetek minden nappal egyre több ilyen esettel szembesülnek, ezért a MASZSZ, mint a hazai legnagyobb érdekvédelmi szövetség összeállította azt az intézkedési csomagot, amelyre most haladék nélkül szükség van – mondta Kordás László elnök. A kormánynak szánt írásos javaslathoz a szakszervezet szakértői a külföldi tapasztalatokat, nagy nemzetközi érdekvédelmi szervezetek ajánlásait és nem utolsó sorban a hazai gyakorlatot, a munka világának teljes ismeretét vették alapul. Kordás hangsúlyozza: a kormánynak sürgősen segítenie kell a munkavállalókon, s nem bízhatja a sorsuk elrendezését a munkáltatóval való egyezkedésre. Ezzel az elnök a miniszterelnök kijelentésére utalt, miszerint a kialakult helyzetre helyben, a munkáltatóval alkudozva kell megoldást találni. Az elnök figyelmeztet: a veszélyhelyzet szükségszerű elrendelésével a gazdaság legtöbb ágazata már most lelassult, s ez a folyamat nemcsak folytatódni fog, hanem hamarosan fel is gyorsul, s ez óhatatlanul tömeges mnkanélküliséghez vezethet. Ilyen helyzet nem állhat elő – szögezi le Kordás hangsúlyozva: a MASZSZ minden erejével arra törekszik, hogy a folyamat minél kevesebb elbocsátással járjon.

Segítség nélkül végtelenül nehéz helyzetbe kerülhetnek a kényszer-szabadságra küldött munkavállalók, tanárok, óvónők, előadó művészek, sportolók és még számos terület alkalmazottai, valamint az Európából hazakényszerülő, feltehetően akár néhány százezer magyar állampolgár is. A szövetség szerint elfogadhatatlan, hogy emberek jövedelem nélkül maradjanak.

Ebben a helyzetben a munkavállalókon csak a kormány tud segíteni – ha akar –, ám az intézkedést nem lehet tovább halogatni, mert már most is késében van – véli az elnök. Éppen ezért a MASZSZ az alábbi átmeneti intézkedési csomag azonnali bevezetését javasolja a kormánynak:

- a kiskorú gyerekek szülei közül legalább az egyikük a jövedelme megtartása mellett maradhasson otthon, amennyiben nem tudja másként megoldani a felügyeletet,

- az egyedül nevelő szülők a jövedelmük megtartása mellett maradhassanak otthon a kiskorú gyerekkel, amennyiben nem tudják másképp megoldani a felügyeletet,

- a munkavállalók anyagi ellehetetlenülésének megakadályozására azonnali segítség rendkívüli támogatások, segélyek, banki tartozások átütemezése vagy kedvezményes banki hitelek formájában,

- az álláskeresési támogatás felülvizsgálata, meghosszabbítása a támogatási összeg megemelése

- a munkavállalók meglévő hiteleinek, tartozásainak, törlesztő részleteinek átütemezése

- az elbocsátott dolgozók a háztartásuk ellátására kamatmentes, több éves lejáratú, a bankok által nyújtott hitelt igényelhessenek (közüzemi díjakra, az élelmiszer és gyógyszer-vásárlásra, hitelek (például CSOK, lakáshitel, autó-hitel) törlesztésére,

- a gyermekes családok kamatmentes, 5 éves lejáratú hitelt igényelhessenek.

- a külföldről hazatértek megélhetési költségeik összegéig a központi költségvetésben elkülönített tartalékból származó, kamatozó hitelt igényelhessenek.

A veszélyhelyzet megszűnéséig, azaz feltehetően 3-6 hónapig tartó időszakra adó- és járulékcsomag bevezetésével segíteni kell azokat a szervezeteket, amelyek vállalják a munkahelyek változatlan fenntartását – hangsúlyozza Kordás.

A MASZSZ a munkahelyek megmentésére az alábbi konkrét javaslatot teszi:  

- a vállalati szektorban jelentős járulékcsökkentés,

- az adófizetések felfüggesztése,

- az ÁFA-elszámolások pénzforgalmi szemléletű engedélyezése,

- a késedelmes adófizetéshez kapcsolódó szankciók eseti felfüggesztése, hiszen ez további könnyebbséget ad a vállalkozásoknak.

A munkahelyek megerősítése érdekében gyors és határozott kormányzati lépés szükséges – szögezte le az elnök. A MASZSZ-nál tisztában vannak azzal is, hogy az intézkedések rövidtávon a költségvetés számára komoly terhet jelentenek, ám ezek a társadalmi nyugalom, a munkavállalók és családjaik anyagi biztonsága megőrzése érdekében elkerülhetetlenek. Fontos az is – hangsúlyozza Kordás –, hogy a vészhelyzet elmúltával minél gyorsabban visszatérjen az élet a munkahelyekre is, ehhez viszont gyorsan hadba fogható, vagyis a most megtartott munkavállalókkal lesz esély.