Mit kell tudni a terrárium világításáról?

Mikor egy hüllőt választunk kedvencünknek, rengeteg olyan dologgal kell tisztában lennünk, amivel korábban nem foglalkoztunk. Nem is gondolnánk, hogy mennyire speciális igényeknek kell eleget tennünk, ha megfelelő környezetet szeretnénk teremteni számukra.

 

 

UV lámpa és melegítő lámpa

Egy terráriumnak minden esetben le kell képeznie az állat eredeti élőhelyének a körülményeit, értjük itt a fényviszonyokat és a hőmérsékletet. Így az alapfelszereltsége közé tartozik az UV lámpa és a melegítő lámpa, bár ez függ attól, hogy milyen életmódot folytat az állat.

Amennyiben éjszakai életmódot élő állattal van dolgunk, akkor nem kell külön világítás a terráriumba, hiszen bőven elegendő a nappal beszűrődő fény. Persze az UV lámpát semmiképp nem hagyhatjuk el, hiszen a sugárzásra mindenképp szüksége van az állatnak, akárcsak nekünk a napfényre. Gondoljunk csak bele, hogy milyen lenne, ha nélkülöznünk kellene az éltető napsugarakat! Ennek a típusnak napi 12 órát kell üzemelnie, így törekedjünk egy nagy biztonsági fokozattal rendelkező darab vásárlására.

A melegítő lámpa a másik elengedhetetlen kelléke egy terráriumnak, hiszen a hüllők változó testhőmérsékletűek, így kell nekik egy olyan pont a terráriumban, ahol állandó meleg van. Ha ez megvan, akkor kedvükre sütkérezhetnek a melegben, de ha úgy érzik, akkor akár hűvösebb területre is húzódhatnak.

 

Az éltető fény

Attól függően, hogy az adott állat a nap melyik szakában aktív, szükségünk lehet fénycsőre. Amennyiben ez szükséges, akkor a legjobb, ha egy megbízható, hosszú életű darabot szerzünk be. Ezt általában a terrárium tetejére érdemes elhelyezni, szemben a melegítő lámpával, amit bátran helyezhetünk a belső térbe, ha kellő óvatossággal járunk el.

A megfelelő fénymennyiséget a legjobb, ha olyan fénycsővel biztosítjuk, ami egyben képes arra, hogy a szükséges UV sugárzást is megteremtse az állat számára. Persze ez sem mindegy, hogy milyen, mivel ha nem jól választunk, akkor az hamar villogni fog, aminek az a következménye, hogy cserélhetjük le a világítótestet, így lehetőleg kerüljük a neon alkalmazását.

A Kedvence.hu webáruházban találtunk egy olyan fénycsövet, ami egyszerre képes a fény és az UV sugárzás biztosítására, és minőség tekintetében is igen jó helyen áll. Ezt bátran hagyhatjuk 12 órán keresztül üzemelni, szemben a különböző, nagyon erős darabokkal, amikből maximum napi 5-15 perc az ajánlott.

Szükséged van a megfelelő világításra a terráriumodhoz, de nem tudod, merre indulj? Cikkünk megfelelő kiindulópontot nyújthat, bár részletes információkért mindenképp érdemes felkeresni egy szakboltot vagy egy megbízható webáruházat.