Nyíregyháza város közleménye március 24-én

Dr. Kovács Ferenc polgármester az alábbiakról tájékoztatja a lakosságot:Az Önkormányzat felhívja azoknak, az idén 70. életévüket betöltő vagy azon felüli, otthonukban tartózkodó személyek figyelmét, hogy ha a bevásárlást vagy a gyógyszerkiváltást a családtagok vagy a szomszédok segítségével nem tudják megoldani a 06/20/253-5103 telefonszámon kérhetnek segítséget.

 

 

Erre, az önkormányzat által üzemeltetett krízis telefonszámra március 18-ától kezdődően folyamatosan érkeznek az érdeklődő és segélykérő hívások. A hívásokat a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ munkatársai fogadják és tájékoztatást adnak a veszélyhelyzet alatt biztosított szolgáltatásokról. Eddig 85 esetben történt segítségnyújtás 70 éven felüli, egyedül élő, illetve krónikus beteg nyíregyházi lakosok részére. A legtöbb igénylő bevásárlásban, gyógyszer kiváltásban és csekk befizetésben kér segítséget. A bevásárlási, gyógyszerkiváltási feladatok ellátását a Gondozási Központ munkatársai végzik, illetve szükség esetén továbbítják a jelzést másik szociális alapszolgáltató felé (pl.: Nyíregyházi Család- és Gyermekjóléti Központ, tanyagondnoki szolgálat, Joób Olivér Szeretetintézmény).

Az Önkormányzat az arra jogosultak részére a különleges jogrend időszaka alatt is megszervezi a gyermekétkeztetést. Tájékoztatjuk a szülőket, hogy az intézményi gyermekétkeztetés igénylésére (EBÉD) továbbra is lehetőség van. Általános iskolásoknak lehetőségük van tízórait és uzsonnát is kérni. A 2019/2020-as tanévre étkeztetésre korábban leadott igények a veszélyhelyzet kihirdetését követő tanítási naptól törlésre kerültek. Aki továbbra is szeretné, hogy gyermeke részére biztosítsák az étkezést – változatlan térítési díjak mellett, és a jogszabály szerint járó kedvezmények (ingyenesség, 50 % -os térítési díj) változatlan igénybevételével -, annak jeleznie kell a Közintézményeket Működtető Központ felé 2020. 03. 26. (csütörtök) 9.30-ig az alábbi e-mail címen, vagy telefonon: etkezes@kozim.hu, telefon: 42/512-835, 42/512-820. Ezt követően minden héten csütörtök 9.30-ig jelezhető lemondás vagy új igénylés.

Az igénylésben szerepeltetni kell az alábbi adatokat: szülő / gondviselő neve; gyermek neve, iskolája neve, osztálya; az igényelt étkezési forma megnevezése (EBÉD, TÍZÓRAI, UZSONNA); szülő / gondviselő telefonszáma.

A megrendelt étel egyszer használatos edényben történő elvitelére a kijelölt átvételi helyekről – melyekről később adunk tájékoztatást, 2020. március 30-ától hétköznapokon lesz lehetőség 11.00 és 12.00 óra között. A térítési díjak kiszámlázása, és befizetése a korábbi rendnek megfelelően történik.
A személyes ügyfélfogadás a Közintézményeket Működtető Központban jelenleg szünetel.

A Volánbusz Zrt. tájékoztatása szerint valamennyi járaton megvalósul az applikációban történő jegyvásárlás lehetősége. A mobiljegyvásárlás bevezetésével egyidőben a társaság minden helyi, országos, regionális és távolsági járatán felfüggeszti az első ajtónál történő felszállást, a járművezetőket szalagkordonnal határolják el az utastértől. Azokat az utasokat, akik az applikációban vásárolják meg jegyeiket a Volánbusz járataira, nem terhelik pluszköltségek, vagyis az elektronikus jegyek ára megegyezik a hagyományos, papíralapú jegyekével. A teljes árú jegyek mellett elérhetők lesznek az 50 és 90 százalékos kedvezménnyel válthatók is.

A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. az új típusú koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében 2020. 03. 23-tól további rendelkezésig – a már korábban elrendelt személyes ügyfélszolgálat bezárásán túl –, minden személyes kontaktussal járó tevékenységet felfüggeszt. A társaság tájékoztatja a lakosságot, hogy a koronavírus ivóvízzel nem terjed, a csapvíz biztonságos, kiváló minőségű és a legszigorúbban ellenőrzött élelmiszer. A NYÍRSÉGVÍZ Zrt. megbízható szolgáltatást nyújt a nap 24 órájában, munkatársaik veszélyhelyzetben is biztosítják a folyamatos ivóvíz-szolgáltatást, valamint a szennyvíz szakszerű, biztonságos elvezetését és megtisztítását.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. újabb óvintézkedést vezetett be. A koronavírus további terjedésének megakadályozása érdekében március 23-ától visszavonásig a Munkaügyi csoport ügyfélszolgáltatása hétfőtől-péntekig: 9-12 óra között működik.

Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. a lakosság, valamint a közszolgáltatást biztosító saját munkatársaik védelmében 2020. március 25-től a lomtalanítást a még hátralévő településeken további intézkedésig elhalasztja. Nyíregyházán 2020. március 1-jétől április 20-ig volt meghirdetve. Minden eddigi már lomtalanításra regisztrált ügyfelüket tájékoztatták az intézkedésről. Az Észak-Alföldi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. tájékoztatni fogja a lakosságot a lomtalanítás újraindításáról. A házhoz-menő hulladékszállítási közszolgáltatás továbbra is zavartalanul biztosított.

Az ügyfelek és a dolgozók védelmében a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Temetkezési Kft. számos intézkedést vezetett be a veszélyhelyzet idejére:
A Nyíregyházi Északi Temetőben a Korányi úti zárt ravatalozó lezárásra került, minden szertartás további intézkedésig a főbejárati nyitott ravatalozóban kerül megtartásra. A város további öt temetőjében (Oros, Nagyszállás, Borbánya, Sóstóhegy, Nyírszőlős) valamint a Társaság üzemeltetésében lévő temetők zárt ravatalozói esetében a ravatalozóban csak az elhunyt közeli hozzátartozói tartózkodhatnak, akik egymástól megfelelő távolságot tartva róhatják le kegyeletüket, ezzel is gátolva a vírus további terjedését. A többi hozzátartozó a ravatalozó előtti téren róhatja le kegyeletét.
Tájékoztató táblákat helyeztek ki, hogy felhívják a gyászolók figyelmét, kerüljék a személyes kontaktussal járó részvétnyilvánítást.
A temetkezési szertartás idejét maximalizálták.

Csak temetési ügyintézés esetében lehet személyesen felkeresni az ügyfélszolgálatot, egyéb ügyintézés (sírhelymegváltás, tájékoztatás kérés) telefonos ügyfélszolgálaton vagy e-mail-ben történik. Az ügyfélszolgálati pultokat átmenetileg plexivel zárták le, minimalizálva a személyes érintkezés lehetőségét. Egy ügyintézési helyen, egy időben maximum két hozzátartozó tartózkodhat.
A nagyobb igénybevételnek kitett helyiségeket napközben többször takarítják, fertőtlenítik.
A Társaság virágboltjában és koszorúüzemében a nyitva tartás végét 15 órában határozták meg, és korlátozták az egyszerre bent tartózkodó ügyfelek számát.

Az operatív munkacsoport szükség esetén további helyi intézkedésekre tesz javaslatot. Kérjük, hogy a hiteles és aktuális információkat kísérjék figyelemmel a https://koronavirus.gov.hu/ weboldalon. Valamennyi eddig kiadott, a járvány megfékezésének érdekében hozott helyi intézkedéseket tartalmazó sajtóközleményünk elérhető városunk hivatalos weboldalán:
https://www.nyiregyhaza.hu/

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester
megbízásából:

 

Dr. Kása Brigitta
aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője