Nyíregyháza város közleménye március 27-én

Dr. Kovács Ferenc polgármester a veszélyhelyzet lejártát követően elrendelt Kormányzati és önkormányzati intézkedésekről az alábbiakban tájékoztatja a lakosságot: A Kormány március 28-ától április 11-ig tartó kijárási korlátozást vezet be Magyarország egész területére. Lakóhelyünket két héten keresztül csak munkavégzés vagy az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök. a kijárási korlátozás részletszabályai Kormányrendeletben érhetők el.

 

 

Az élelmiszerboltok, patikák, piacok és drogériák látogathatók lesznek. Nyilvános helyeken, közterületeken másfél méteres távolságot kell tartani. A 65. év feletti idős emberek csak 9 és 12 óra között látogathatják az élelmiszerüzleteket, gyógyszertárakat és piacokat, ebben az időszakban mások ezeket a helyeket nem látogathatják.

A korlátozás betartását városunkban a Rendőrség ellenőrzi a közterület-felügyelettel együttműködve a piacokon és vásárokon. Ezeken a helyeken az ott dolgozókon kívül 09.00 óráig csak 65 éven aluliak, 09.00-12.00 óráig csak 65 év felettiek, 12.00 óra után csak 65 éven aluli vásárlók tartózkodhatnak. Az árus a jogosultságát a helypénzért kapott nyugtával vagy a vállalkozói igazolvánnyal vagy kistermelői igazolvánnyal igazolhatja. Ennek be nem tartása szabálysértésnek minősül.

Tájékoztatjuk a kertes házban élőket, a kerti hulladék szabadtéri égetése tilos. A hobbikertek tulajdonosait a kijárási korlátozásról szóló Kormányrendelet értelmében arra kérjük, hogy otthonukból kiskertjeikbe még a tavaszi kerti munkák elvégzése végett se induljanak el.

A kijárási korlátozással kapcsolatban elrendelt intézkedések köréből kiemelve a kisgyermekes családokat arról tájékoztatjuk a szülőket, hogy az óvodáink, bölcsődéink fenntartói döntés értelmében továbbra is napközbeni ügyeletet biztosítanak, az intézmények a szülőket óvoda bölcsőde látogatási igazolással látják el a legközelebbi gondozási munkanapon, amelyet a rendőr vagy katonai rendész részére felmutathatnak.

Az otthon lévő gyermekeknek fontos a mozgástér, rövid ház körüli séta a szülőkkel, másoktól 1,5 méter távolságot tartva indokolt lehet, de a csoportosulást ez esetben is kerülni kell.
A kutyatulajdonosok az állat szükségleteihez mérten, rövid ideig sétáltassák csak a kutyákat, a kutyafuttatókat, ahol csoportosulhatnak, kérjük kerüljék.
A szűk családi körben rendezett házasságkötések továbbra sem maradnak el, a Polgármesteri Hivatal elektronikus úton küld igazolást a házasulandóknak, amelyet ellenőrzéskor felmutathatnak.

A kijárási korlátozás a szűk családi körben tartott temetésen való megjelenésre nem vonatkozik, a városban a temetkezési szolgáltatások működnek, a temetéseket megtartják.
A szülői jogok és kötelezettségek gyakorlását indokoltnak tartja a jogszabály, például a gyermek láthatás miatti felkeresését továbbra is lehetségesnek tartjuk. Ugyancsak felkereshetők indokolt esetben a beteg, idős, gondozásra szolgáló szülők, nagyszülők, segítségre szoruló, de már a szülőktől külön élő mozgásukban korlátozott nagykorú gyermekek is. Azonban egy esteleges rendőri ellenőrzés során utólag is kontrollálhatja a rendőrség a kijárási tilalom alatt tett nyilatkozat valóságtartalmát és élhet a szabálysértés miatt kilátásba helyezett szankciókkal, ha bebizonyosodik, hogy indokolatlan volt a tilalom megszegése.

A legszükségesebb, halaszthatatlan hatósági ügyek továbbra is intézhetők a hivatalokban, ha a személyes megjelenést igényel az ügyintézés. Ugyanez igaz a banki, pénzügyi, biztosítási, postai szolgáltatásokra.
A kijárási korlátozás során indokolt lehet a lakhely elhagyása többek között munkavégzés, hivatali kötelezettség teljesítése miatt, élelmiszer, gyógyszer, gyógyászati segédeszköz vásárlás, egészségügyi ellátás, szolgáltatás igénybevétele, drogériák, háztartási tisztítószert áruló üzletek, állateledel és takarmányboltokban történő vásárlás céljából. Ugyancsak indokoltnak számít a benzinkutak tankolási célú felkeresése, a dohánytermékek vásárlása. A hölgyek és az urak a legindokoltabb esetben felkereshetik fodrászukat, manikűrösüket és a tisztítási, higiénés szolgáltatások is igénybe vehetők. Ha elromlik az autó vagy kilyukad a kerékpárbelső, az autót, biciklit továbbra is elvihetik szervízbe. Indokolt a kijárás az állatok ellátása, állatorvosi rendelő és állatkórház látogatása céljából.

Bár a jogszabály szerint a munkáltatóknak nem szükséges igazolást kiadni a munkavállalók részére munkába járáshoz, azonban a rendőrség ellenőrzését megítélésünk szerint segíthetik azzal a munkáltatók, ha adnak ki ilyen igazolást.
Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a koronavírus okozta járványügyi helyzetben is kötelességének tekinti, hogy a segítségre szoruló városlakókról gondoskodjon, mindennapjaikat segítse, így a veszélyhelyzet során elrendelt valamennyi polgármesteri hatáskörben meghozott eddigi intézkedést az önkormányzat fenntart.
Az Operatív Munkacsoport szükség esetén további helyi intézkedésekre tesz javaslatot.

Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata a koronavírus okozta járványügyi helyzetben is kötelességének tekinti, hogy a segítségre szoruló városlakókról gondoskodjon, mindennapjaikat segítse, így a veszélyhelyzet során elrendelt valamennyi polgármesteri hatáskörben meghozott eddigi intézkedést az önkormányzat fenntart.
Valamennyi társasház közös képviselője levélben kap értesítést a koronavírus járvány ideje alatt elérhető önkormányzati segítségről és segélyvonalakról, amely tájékoztatás kifüggesztéséről a lépcsőházakban gondoskodni fognak. A társasházakban, szövetkezeti házakban nagy számban élnek idős, 70 év feletti, segítségre szoruló emberek, kisgyermekes családok, a polgármester ezért kéri a közös képviselők segítségét abban, hogy azokhoz is eljussanak a helyi segítségnyújtással kapcsolatos legfontosabb információk, akik nem rendelkeznek internet-hozzáféréssel, illetve a helyi médiában megjelenő információk nyomon követésére sincs lehetőségük. Az egymásra való odafigyelés ebben a helyzetben különösen fontos, ezért kérjük, függesszék ki ezeket a tájékoztatókat a lépcsőházakba. A polgármester arra kéri a közös képviselőket, hogy segítsék a járványügyi védekezést azzal is, hogy kiemelt figyelmet fordítanak a kezelésükben lévő társasházak közös használatú helyiségei, különösen a lépcsőházak gyakoribb fertőtlenítő takarítására, átszellőztetésére.

A vendéglátó üzletek soron kívül értesítést kapnak a kijárási korlátozás miatt bevezetett új szabályokról. A lakosság figyelmét azonban most is felhívjuk arra, hogy vendéglátóüzletben vendégként tilos tartózkodni, az elviteles ételkiadás kivételével.
A járványügyi helyzet miatt Nyíregyházán 2020. március 30-ától a hétköznap nyújtott fogorvosi sürgősségi alapellátást kizárólag az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság Nyíregyháza, Szent István utca 14. szám alatti épületben, az 1. emeleti 23-as rendelőben minden munkanap 8-14 óráig lehet igénybe venni. A fő elvárás a fájdalom csillapítása, orvosszakmai szempontok alapján a szövődmények megelőzése, de kiemelten fontos az egészségügyi dolgozók egészségének védelme, ezért nem javasolt bármilyen akár fúrással vagy vízporlasztó eszközzel történő beavatkozás elvégzése. A sürgősségi fogorvosi ellátást igénybe vevők, a saját körzeti fogorvosukkal előzetesen egyeztetve, a véleményüket kikérve keressék fel a sürgősségi fogorvosi rendelőt, ahol előzetesen, kötelező gyorsvizsgálaton és kötelező írásbeli nyilatkozat megtételét követően végzik el a betegeknek szükséges sürgősségi beavatkozást.

Hétköznap központi vonalon is kérhet sürgős esetben fogorvosi tanácsadást: 06/20-6699-315

A hétvégi fogorvosi ügyelet sürgősségi esetben a Nyíregyháza, Szent István u. 70. szám alatti Központi Orvosi Ügyelet épületében továbbra is elérhető.

A NYÍRVV Nonprofit Kft. a jelenlegi helyzetben is mindent megtesz az irányítása alá tartozó egységek zavartalan működése, a piacokra kilátogató vásárlók és az árusítók védelme érdekében. A megszokott nyitvatartási rend szerint üzemelő Tokaji úti, Zöldség- Gyümölcs Nagybani Piac a Búza téri Piaccsarnok és a Jósavárosi, illetve Örökösföldi termelői piacokon az Operatív Munkacsoport ajánlásainak megfelelően az alábbi óvintézkedéseket vezették be a kereskedők és vásárlók biztonsága érdekében:
- A piacokon félóránként végeznek fertőtlenítést.
- Az árusok és a látogatók részére több ponton kézfertőtlenítő adagolót és fertőtlenítésre alkalmas szappant, illetve a helyes kézmosás fontosságára felhívó piktogramokat helyeztek ki.
- A Piaccsarnokban egy időben használható asztalok számát maximalizálták, hogy az árusok egymás között kellő távolságot tartsanak.
- A külső fedett piaci részen a megszokott 330 helyett, 165 árusító asztal használatára van lehetőség.
- A Búza téri piactér külső és belső asztalai előtt az árusítók és vásárlók közötti kellő távolságra figyelmeztető jelzéseket helyeztek el.

A Móricz Zsigmond Színház a szabótárában elkezdte a koronavírus elleni védőmaszkok gyártását, elsősorban a színház dolgozóinak és Nyíregyháza MJV Önkormányzat munkatársainak. Raktári anyagokból napi 40-50 db maszk készülhet női és férfi fazonban, 2 méretben.

 

Dr. Kovács Ferenc polgármester
megbízásából:

 

Dr. Kása Brigitta
aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője