Nyíregyházán odafigyelnek az idősek védelmére

Nyíregyházán odafigyelnek az idősek védelmére Dr. Kovács Ferenc Nyíregyháza polgármestere a veszélyhelyzetben megtett első intézkedési között volt, hogy C-vitamin készítményt adományoz az önkormányzati bentlakásos idősotthonok lakói részére. A városvezető a mai napon személyesen vitte el a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ Pacsirta utcai részlegébe a tablettákat.

 

 

A polgármesteri adománnyal összesen 418 idős ember jut hozzá az egyik létfontosságú immunerősítő készítményhez 7 bentlakásos otthonban. A C-vitamin nem gyógyítja a koronavírus fertőzést, de igazoltan jótékony hatása van a Szent-Györgyi Albert által felfedezett vitaminnak a fertőzések elleni ellenállóképesség növelésében és a gyulladások leküzdésében.

Az átadáskor Nagyné Hermányos Zsuzsanna, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ igazgatója arról tájékoztatta Nyíregyháza polgármesterét, hogy a COVID-19 járványügyi helyzetben az Idősek Otthona telephelyeken számos óvintézkedést eszközöltek a járvány terjedésének megelőzése és az idős bentlakók védelme érdekében.

Látogatási tilalom lépett életbe az EMMI ajánlásának megfelelően, ezen felül a személyes kontaktus kerülése érdekében a hozzátartozók csomagot sem vihetnek be az intézménybe. A bentlakók napi ötszöri étkezésben részesülnek, kisebb vásárlási igényeiket a munkatársak bevonásával biztosítják. A dolgozók el vannak látva védőfelszereléssel.
Az ellátottak egészségi állapotára is nagyobb figyelmet fordítanak, naponta két alkalommal mérnek lázat. A háziorvos, ill. szakorvosi ellátást csak indokolt esetben veszik igénybe. A kórházból visszakerülő ellátottakat a hozzátartozók átmenetileg hazaviszik otthonukba, ezzel is gátolva az esetleges fertőzések továbbterjedését. Megtanították a lakókat a helyes kézmosásra, odafigyelnek a fokozott folyadék-, és vitaminbevitelre, a napi friss levegőn történő mozgásra, ill. a gyakori szellőztetésre. Az intézményben naponta többször fertőtlenítenek. A látogatási tilalom miatt a mentális állapotra is nagy figyelmet fordítanak, folyamatos foglalkoztatással, eseti beszélgetésekkel segítik az idős embereket.

Nyíregyházán odafigyelnek az idősek védelmére

Az intézmény a rendkívüli helyzetben a meglévő szolgáltatásainkon túl biztosítja a hatósági karanténban lévők ellátását is. Ez jelenleg három főt érint, ők étkeztetésben kértek segítséget. Ezen felül koordinálják a Nyíregyházán élő 70 éves, vagy a feletti szépkorú lakosok ellátását, de csak azoknak a személyeknek az ellátását tudják biztosítani, akiknek nincs hozzá tartozója, vagy van, de nagyon távol él, s ezáltal nincs lehetősége a segítségnyújtásra. Eddig 85 esetben történt segítségnyújtás idős emberek részére.

Segítő szolgálatatás a jelenlegi helyzetben kizárólag telefonon kérhető.

Hatósági karantén segélyhívó száma: 06 30 248-2012
Idősek ellátására létrehozott segélyhívó szám: 06 20 253-5103
 

Az önkormányzat által üzemeltetett krízis telefonra március 18-tól kezdődően folyamatosan érkeznek az érdeklődő és segélykérő hívások. Arra vonatkozóan, hogy milyen esetben várják a hívásokat, Nagyné Hermányos Zsuzsanna elmondta:  elsősorban bevásárlás, gyógyszerbeszerzés, csekkek befizetése, de érkeztek már szociális étkezési, házi segítségnyújtás iránti igények, és szociális ügyintézésre vonatkozó kérések is.

Nyíregyházán odafigyelnek az idősek védelmére

A Nyíregyházi lakosok úgy tudnak segíteni, ha figyelemmel kísérik a környezetükben élő időskorúakat, egyedülállókat, idős korú hozzátartozóikat és felajánlják segítségüket annak érdekében, hogy a különösen veszélyeztetett korosztály tagjai ne hagyják el otthonukat. Dr. Kovács Ferenc polgármester arra kéri a város lakóit, továbbra is vegyék komolyan az óvintézkedéseket, vigyázzanak magukra és egymásra.

A fotókat Szarka Lajos készítette.