Ősbemutató Nyíregyházán! - Kováts Judit: Hazátlanok

A Hazátlanok c. multimediális irodalmi, felolvasószínházi produkció Kováts Judit azonos című regénye alapján készült, s az irodalom, a zene, a színművészet és vizuális elemek ötvözésével közelmúltunk történelmének több fehér foltját, közösségi sorstragédiáit mutatja be egy szerelmi történetbe ágyazva.

 

 

Kováts Judit ezért a regényéért próza kategóriában megkapta az Artisjus Irodalmi Díjat, amit március másodikán vesz át Budapesten!

„Kováts Judit regénye a szlovákiai, késmárki németajkú kisebbség második világháború utáni szenvedéstörténetét dolgozza fel. A szerző a profi levéltáros képzettségével és a felelős író elszántságával évekig kutatott, sok tucat túlélőt szólaltatott meg. Egyetlen ponton sem csap át túlírásba, érzelmi vagy stilisztikai túlzásba. Ebből adódik a mű tárgyi és nyelvi ereje: a tagadhatatlan valóság drámáját idézi meg.” – írja Szkárosi Endre a kötetről szóló méltatásában.

A regény és a színpadi produkció főszereplője Lilli Hartmann 1944-ben a késmárki gimnázium végzős tanulója, akinek német nemzetisége miatt előbb a partizánok elől kell menekülnie, majd a háború befejeztével – édesanyjával, várandós nővérével és sorstársaival egyetemben – teljes jogfosztással sújtják, elveszik mindenüket, s először Novákyba, Szlovákia egykori legnagyobb koncentrációs táborába zárják, majd egy év rabság után a romokban heverő Bajorországba deportálják.

 

Lilli Hartmann egy a több mint 12 millió sziléziai, pomerániai, szudétanémet, kárpátnémet, magyarországi vagy donausváb közül, akit a háború befejezését követően származása miatt bűnösnek bélyegeztek, szülőföldjéről elűztek, és a szétbombázott Németországban, sokszor katonai erővel, az őslakosok nyakára ültettek, illetve az egykori náci koncentrációs táborokba – például Dachauba és annak altáboraiba – zsúfoltak be, ahol hosszú éveken át rettenetes körülmények között éltek.

A Hazátlanok szereplői fiktív személyek, azonban minden, ami velük történik, a valóságban is megtörtént. A sok tragédia és trauma ellenére azonban, amit elszenvednek, a regény és produkció optimista kicsengésű, hiszen Lilli Hartmann és sorstársai végül mégiscsak hazára találnak, és nagy szerepet játszanak Németország újjáépítésében és a szabad Európa alapjainak lefektetésében.  

Szereplők/alkotók:
Lilli Hartmann - Dézsi Darinka/Nyomtató Enikő - Mátészalkán, Budapesten
Kováts Judit író - Kováts Judit
narrátor - Kováts Dénes
zene, hang- és képkulisszák - Karap Zoltán, Sas Szilárd, Molnár Máté
dramaturg - Kováts Judit    
rendező - Karádi Zsolt

Ősbemutató:
Nyíregyháza: 2020. március 9., hétfő, 17.00
Móricz Zsigmond Színház, MŰvész Stúdió, 4400 Nyíregyháza, Bethlen G. u. 14.

A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.

 

Jegyek:
A jegyek ára 1000 forint, diákoknak 500 forint – utóbbi online nem vásárolható.
Móricz Zsigmond Színház Szervező- és Jegyirodája, Nyíregyháza, Országzászló tér 6. (munkanapokon)
Tel.: 06-42/507-006, 06-20/233-2926,
Bencs Villa,
4400 Nyíregyháza, Sóstói út 54. (hétfő és csütörtök kivételével)
Tel.: 06-70/199-6000
online: http://www.moriczszinhaz.hu/p/online-jegyvasarlas.html

A produkciót az év első felében bemutatjuk Mátészalkán (03.27.), Budapesten (04.21.),  Kassán (05.13.) és Vaján (06.27.)is.