24 órás versmaraton a Labor Caféval

A Költészet Napja alkalmából 2020. április 11-én ismét versmaratont szervez a nyíregyházi Labor Café. Immáron harmadik alkalommal verselnek 0-24 órán keresztül ismert emberek, színészek, költők, írók, magánszemélyek, tanárok, családok, gyermekek, televíziósok. Csatlakozz te is, már most elküldheted videódat a Labor Cafénak!

 

 

Központban a magyar líra, mely ezen a napon és a jelen helyzetben a megszokottnál is erősebb köteléket kell jelentsen mindannyiunknak. Mindenki otthonában várja, hogy elmúljon ez a nehéz időszak.

Az ország bármely pontjáról elküldheted kedvenc versed videóban!
Verseljen együtt az egész ország!

Ha diák vagy, gimis, akkor kaphatsz érte ikszes órát! :-)

A Labor Café Nyíregyháza belvárosában közösségi adományokból, önkéntesek közreműködésével működő adománykávézó. A Tabulapláza Alapítvány működteti és egy remek közösségi teret biztosít arra, hogy a kávézás csak egy jó ürügy legyen sokaknak, hogy újra leülhessenek egy jó beszélgetésre, egy szakmai előadásra, kellemes kikapcsolódásra. A csapat tagjai egy nagyon fontos ügyért dolgoznak. Komoly munka folyik azért, hogy az adományozás, önkéntesség fontosságát népszerűsítsék és újra beillesszék a mindennapi kultúránkba. A becsületkasszába dobott adományokért hálából kávét adnak az adományozóknak és lehetőséget arra, hogy maguk is kapcsolódjanak a mozgalomhoz.
Kérlek, jelezd hogyan lehetne erről hírt adni és sokakat arra buzdítani, hogy csatlakozzon a Labor Café versmaratonjához!

Szervező: Fekete Éva, a Labor Café üzemeltetője.

A facebook esemény: https://www.facebook.com/events/209719490082689/

A Labor Café célja

A Labor Café egy kísérlet. Kísérlet arra, hogy megtanítson sokakat újra valódi közösségként működni. Kísérlet arra, hogy összefogásra buzdítson egy várost egy jól körvonalazott célért. Kísérlet arra, hogy bekapcsolja az egyéneket, miközben kikapcsolódnak és segítsen élménnyé tenni egyszerű, közösen elért eredményeket. Kísérlet arra, hogy közösen kezdjük el a változást.

 

Előzmények
A Tabulapláza Alapítvány 2004. novemberében jött létre azzal a céllal, hogy a helyi közösségek szerveződéseit élénkítse, segítse. Az egyszerű, baráti találkozókból, társasjátékkal töltött panelkonyhai estékből indult munkája, mely mindig, minden törekvésével arra kívánt rámutatni, hogy a közösség aktív egyénekből áll, mely aktív egyének összessége ad egy jól működő, tudatos társadalmat. Ennek érdekében szervezett az alapítvány első éveiben közösségi eseményeket, szabadidős, kulturális, szemléleformáló utcai rendezvényeket, majd készített szakmai anyagokat, melyek segítenek megérteni a társadalom egésze és az egyén döntései közötti összefüggéseket. Roadshow-kkal, kiadványokkal, internetes publikációkkal próbálta cselekvésre ösztönözni a város lakóit, kisebb-nagyobb sikerrel. Átütő, folyamatosan érzékelhető hatást azonban nem tudott elérni egyetlen kezdeményezés sem, mely meghozta volna a széles körű ismertséget. Az Alapítvány munkatársai tehát visszatértek az alap gondolathoz, melynek a szervezet megalakulása is köszönhető: társas kapcsolatok, egy hely, ahol összejöhetnek azok, akik hasonlóan gondolkodnak.

2015-ben tehát a Norvég Civil Támogatási Alap jóvoltából lehetőségünk nyílt arra, hogy korábbi tapasztalatainkat összegezve újabb kísérletbe fogjuk és megnyissuk belvárosi kávézónak „álcázott” nyitott közösségi terünket. Az ötlet alapját az ötven órás kötelező iskolai közösségi szolgálat adta, melynek bevezetésével azonnal felismertük: jó lehetőséget kaptunk arra, hogy kapcsolatot teremtsünk azzal a generációval, akiknek kezében a jövő. Itt a lehetőség arra, hogy „rászoktassuk” a fiatalokat az önkéntes tevékenységre, hogy élményszerű és hasznos programok segítségével csináljunk nekik kedvet a közösségi aktivitáshoz, a társadalmi szerepvállaláshoz, a helyi közösség építéséhez. A kávézó kötetlen, szabad közege önmagában inspiráló, közvetlenebb kommunikációra ad lehetőséget, mely megkönnyíti a közös hang kialakulását, majd az együtt gondolkodást. Célunk, hogy az iskolai közösségi szolgálat ötven órája úgy teljesüljön, hogy ne kapjon hangsúlyt a „kötelező” jelleg, hogy a gyerekek az ötven óra eltelte után is a közösség aktív tagjai maradjanak.