Fertőtlenítőszert állít elő saját intézményei számára a Magyar Máltai Szeretetszolgálat

Saját készítésű fertőtlenítőszert állít elő a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, miután kereskedelmi forgalomban nem sikerült beszerezni az intézményei biztonságos működtetéséhez szükséges mennyiséget. A fertőtlenítőszert kizárólag a karitatív szervezet intézményeiben használják fel, kereskedelmi forgalomba nem kerül.

 

 

 

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat a koronavírus járvány idején kialakult fertőtlenítőszer-hiány miatt saját gyártású fertőtlenítő gyártásába kezdett. A karitatív szervezet közel ötven bentlakásos, illetve a járvány idejére bentlakásossá alakított intézményében mintegy 2000 emberről gondoskodik. A fertőtlenítési előírásoknak megfelelően ezekben az intézményekben összesen havonta átlagosan ezer liter fertőtlenítőszert használnak fel. A fertőtlenítőszer hiánycikké vált az utóbbi hetekben, az előállításhoz szükséges alapanyagok azonban továbbra is beszerezhetőek, ezért a Szeretetszolgálat az előírásoknak megfelelő, saját készítésű szer gyártásába kezdett. Az új szert az egészségügyi világszervezet és a Nemzetközi Gyógyszerész Szövetség koronavírus járványra kiadott ajánlása alapján, gyógyszerészek útmutatásával és felügyelete mellett, házilagos körülmények között készítik a karitatív szervezet munkatársai. A máltai szervezet az egyik telephelyén erre a célra kialakított helyszínen állítja elő saját gyártású fertőtlenítőszerét, az első héten ezer litert. Az elkészült mennyiség kisszállítását azonnal megkezdték a Szeretetszolgálat regionális központjaiba és intézményeibe.

A Szeretetszolgálat által előállított fertőtlenítőszer kereskedelmi forgalomba nem kerül, azt kizárólagosan a máltai szervezet intézményeiben használják fel. A saját gyártású terméket szórófejes adagolóba és utántöltő kannákba csomagolva hozzák el a telephelyről, ahonnan az idősellátó, fogyatékkal élő embereket gondozó, hajléktalan emberekről gondoskodó intézményekbe és családok átmeneti otthonaiba szállítják. Az oldott anyag további hígítást nem igényel, kézfertőtlenítésre és felület fertőtlenítésre egyaránt alkalmas.