Lakossági tájékoztató felnőtt háziorvosi ellátásról

Tájékoztatjuk a Tisztelt Lakosságot a háziorvosi ellátás jelenlegi működéséről. A veszélyhelyzetre való tekintettel fontos kiemelni, hogy az egészségügyi ellátás szempontjából elsődlegesen a telefonos segítségkérés élvez prioritást, ezzel is csökkentve az orvos-beteg találkozások számát.

 

 

 

A betegek háziorvosi ellátása a következőképpen történik:
Első választandó eljárás a körzetileg illetékes vagy a korábban választott orvos telefonon történő megkeresése, amely alapján a beteg tanácsot, tájékoztatást kap a további teendőkről. Állapotának megfelelően amennyiben szükséges, úgy a gyógyszer felírást is elvégzi a háziorvos és ha az állapota igényli, akkor a további ellátásáról is gondoskodik. Gyógyszer felírás esetén nincs szükség papír alapú receptre, bármely patikában átveheti a felírt gyógyszert a beteg.

Amennyiben a háziorvos a beteg fizikális vizsgálatát és alapellátási szintű ellátását szükségesnek látja, úgy fogja javasolni a háziorvos személyes felkeresését. Ilyenkor időpontra hívja be az orvos a beteget.

Amennyiben a háziorvos 65 év feletti vagy krónikus betegségben szenved, úgy kötelessége intézkedni a beteg további alapellátási szintű ellátásáról, ebben az esetben a háziorvos orvos helyettesével egyeztet. Így a vizsgálat elvégzése alól felmentett háziorvos tájékoztatást ad a betegnek, hogy hol és ki fogja megvizsgálni, ellátni.

Ha az orvos a beteg állapotát olyan fokúnak ítéli meg, úgy az Országos Mentőszolgálatot fogja értesíteni.

A háziorvosi rendelés, illetve rendelkezésre állás időtartama, a háziorvos telefonos elérhetősége, a háziorvosi rendelők bejáratánál kerül kifüggesztésre.
A háziorvosok elérhetőségei és címei az Egészségügyi Alapellátási Igazgatóság a www.eualapellatas.hu
honlapján is megtekinthetőek.

Információ és tájékoztatás munkaidőben: 42/461-217 Információ és tájékoztatás munkaidőn túl: 42/402-377
A hatékony ellátás érdekében, a kialakult helyzetre való tekintettel,
kérjük a lakosság türelmét és megértését!