Mától kedvezőbbek a mezőgazdasági egyszerűsített munkavállalás szabályai

A termelés zavartalan biztosítása érdekében - szem előtt tartva az ágazat speciális munkaerő igényeit - mától rugalmasabbá váltak a mezőgazdasági ágazatban az egyszerűsített foglalkoztatás keretében megvalósuló munkavállalás szabályai.

 

 

A növénytermesztési – ide értve a kertészeti ágazatot is -, erdőgazdálkodási, állattenyésztési, halászati és vadászati ágazatba tartozó munkavégzés keretében megvalósuló alkalmi és idénymunka esetén idén az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvényben előírt éves időkorlát 120 napról 180 napra változik mind az idénymunka, mind pedig az alkalmi és idénymunka együttes alkalmazásakor. További jelentős könnyítés, hogy az alkalmi munka havi időtartama a korábbi legfeljebb 15 napról 20 napra emelkedett.

 
E kedvező intézkedések mellett az Agrárminisztérium munkaszuret.hu néven hirdetési felületet indított az új típusú koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt munkaerőhiánnyal küzdő vállalkozások és az alkalmi munkát kereső munkavállalók számára. Ez az online platform információt nyújt a munkát vállalni kívánók számára a mezőgazdaságban, élelmiszertermelő szektorban meglévő munkalehetőségekről az ország egész területén.

 

A hazai mezőgazdaságnak a járvány idején is biztosítania kell az élelmiszer-ellátást, fontos, hogy a magyar emberek folyamatosan hozzájussanak a megfelelő minőségű táplálékoz. Ezért mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy a gazdák a szükséges termékeket meg tudják termelni, amihez szükség van kellő számú munkaerőre.

 

Ezen intézkedések hozzájárulnak a mezőgazdaság tavasztól őszig tartó megnövekedett munkaigényének jobb ellátásához, ezzel segítséget nyújtva az ágazatban tevékenykedő vállalkozásoknak és dolgozóknak.