Mennyire véd a házilag készített szájmaszk?

Vajon a házilag készített szájmaszk is képes megbízható védelmet nyújtani a koronavírus-fertőzéssel szemben? Érdemes-e az otthon, saját magunk által előállított maszkot viselni, vagy ezzel csak a saját egészségünket veszélyeztetjük?

 

 

 

Pontosan ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni a cikkben. Külön ki fogunk térni továbbá arra is, hogy mi számít a legfontosabb elvárásnak egy egészségügyi szájmaszk esetében.

Mi a legfontosabb kérdés egy szájmaszk hatékonyságát illetően?

Amennyiben a szájmaszk viselésével a fertőzés elkerülése a célunk, akkor a leginkább kulcsfontosságú kérdés a maszk szűrésének hatékonysága lesz. Vagyis az általunk viselt szájmaszknak hiba nélkül kell kiszűrnie a levegőben terjedő egészen apró részecskéket, köztük a szennyeződéseket.

Ennek köszönhetően, amikor egy esetlegesen fertőzött személy közelében vagyunk, az általa kilélegzett, köhögött vagy tüsszentett részecskéket nem lélegezzük be. A szájmaszknak tehát ezt a fajta védelmet kell lehetőség szerint minél hatékonyabban biztosítania annak érdekében, hogy a viselő kellőképpen védve legyen.

Miért nem védenek megfelelően a házilag készített szájmaszkok?

Sajnos a helyzet az, hogy a házilag készített szájmaszkok nem alkalmasak a megfelelő védelem biztosítására. A „miért” kérdést pedig több, egészen racionális érv segítségével is meg lehet válaszolni.

 

Egyrészt a házilag készített szájmaszkok nem illeszkednek elég szorosan a száj és az orr környékére. Vagyis nem zárnak résmentesen, a szövet és a testünk között hézag keletkezik, amin a kórokozók akadály nélkül tudnak átjutni.

Továbbá a házilag készített szájmaszkok anyaga sem felel meg egyébként a kívánalmaknak, vagyis a maszkokkal szemben felállított szabványoknak. Vagyis az anyaguk nem szűri ki a levegőből az elvárt hatékonysággal az apró részecskéket, ezáltal a vírusos fertőzés elkerülése kapcsán sem jelent kellő garanciát a használatuk.

Milyen típusú szájmaszkot érdemes beszerezni?

A jelenleg beszerezhető egészségügyi szájmaszkokat nemzetközi szabványok szerint osztályozzák annak megfelelően, hogy a 0,3 mikronnál nagyobb részecskéknek hány százalékát képesek kiszűrni. Ennek alapján az FFP2-es, de főként az FFP3-as besorolású maszkok beszerzése és rendeltetésszerű viselete a javasolt.

Rendeltetésszerű viselés alatt azt értjük, hogy a maszkot kizárólag tiszta, frissen fertőtlenített kézzel vesszük fel. Amíg a szájmaszk rajtunk van, nem tapogatjuk azt a kezünkkel, továbbá az arcunk érintését is igyekszünk lehetőség szerint mellőzni.

A megfelelő szabvánnyal ellátott szájmaszkot annak íratlan szabályai szerint viselve jó esélyünk lehet rá, hogy elkerüljük a fertőzést. Persze amennyire csak lehet, célszerű kerülni a társas érintkezést.