Az alapozófesték kiemelt szerepe a makettezés során

Az alapozófesték gondos és aprólékos felvitele a makettre elmaradhatatlan lépésnek számít annak érdekében, hogy a majdan kapott végeredmény valóban megfeleljen az elvárásainknak. Ha ezt a lépést kihagyjuk, azzal a közepes vagy gyengébb színvonalú produktum létrehozását kockáztatjuk.

 

 

A cikkben tehát ki fogjuk emelni az alapozófestékek folyamatban betöltött szerepét, egyúttal fókuszba állítjuk a makettek festésének egyéb lépéseit is.

Miért fontos a makettezés során odafigyelni a festés megfelelő sorrendjére?

A makettezés során alapvetően nincsenek kőbe vésett szabályok, minden egyes megtett lépés egyéni döntés kérdése. Vagyis nyugodtan el lehet térni a javasolt irányoktól, ugyanakkor az általános javaslatok betartásával kockázatmentesen haladhatunk.

A makett festése kapcsán javasolt sorrend pontosan ilyen kapaszkodót kínál a számunkra. Gyakorlatilag használhatjuk egyfajta segédletként is, ami főként az első néhány makett összeállítása során jöhet igencsak jól, amikor még relatíve sok a bizonytalanság bennünk.

 

 

Az alapozófesték szerepe a makett összeállítása során

Mielőtt hozzálátunk az alapozó festéshez, előtte célszerű megtisztítani a makettet. A kéznyomaink miatt ugyanis rengeteg zsír és egyéb szennyeződés található rajta, amitől szappanos langyos víz, gyógyszertári alkohol vagy például LCD képernyőtisztító segítségével érdemes megszabadulni.

Amint ezzel kész vagyunk, jöhet maga az alapozás. Ennek a lépésnek akkor van még inkább kiemelt jelentősége, hogyha a későbbiekben különböző anyagokkal fogunk dolgozni. Így egységes felületet fogunk kapni a festéshez, ami esztétikusabb végeredményhez is vezethet.

Az alapozás elvégzéséhez úgynevezett speciális alapozófestékek beszerzésére van lehetőségünk. Ezeket az alapozáshoz gyártott festékeket nem érdemes alternatív megoldásokkal kiváltani, mert a végeredmény nem lesz olyan szép. Gyakorlatilag a használatuk egyértelműen a javasolt kategóriába tartozik.

Milyen festési opciók következhetnek még az alapozást követően?

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy az alapozást követően kezdődik csak az igazi móka, mert a festékek széles tárháza áll a rendelkezésünkre. A később felvitt alapszínt tudjuk sötétíteni, világosítani vagy árnyékolni is annak függvényében, hogy a megcélzott végeredmény mit kíván tőlünk.

Gyakori megoldásnak számít még a filterezés, a különféle részletek apró kifestése vagy pedig a fényes védőlakk felvitele a felületre. Lakkból egyébként védő jelleggel is vihetünk fel a makettre.

Gyakorlatilag a végső simítások egyik fontos elemének számít a matricázás, amikor egészen aprólékos munkával, maximális precizitással illesztjük fel a matricát a számára kijelölt pozícióba.