Jó ütemben halad az atlétikai centrum építése

Jó ütemben halad a Modern Városok Program keretében épülő Nyíregyházi Atlétikai Centrum megvalósítása. Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere május elején helyszíni szemlét tartott az építkezésen, ahol a kivitelező tájékoztatta a munkálatok jelenlegi állásáról.

 

 

A beruházás célja egy olyan európai szintű atlétikai centrum kialakítása, amely egyrészt biztosítja a város atlétáinak felkészülését, másrészt kielégíti a vendégsportolók igényeit. A fejlesztés megvalósításával egyedülálló sportkomplexum jön létre Nyíregyházán, amely a hazai és a szomszédos országok atlétáinak edzőtáboroztatási helyszínéül is szolgál majd. Modern körülményeket teremt a vívás, judo, tollaslabda, tájékozódási futás és amerikai foci sportágak utánpótlás és felnőtt sportolói számára a felkészüléshez és versenyek rendezéséhez. Emellett a sportközpont nagyban hozzájárul majd a városlakók kulturált sportolási lehetőségeihez.

Az AKTUAL BAU Kft. 2019. júliusában vette át a munkaterületet, a kivitelezés tervezett befejezése: 2021. tavasza. A munkálatok az ütemezésnek megfelelően haladnak. Hársfalvi Gergely ügyvezető elmondta, a csarnoképület vasbeton szerkezete és a fedett atlétikapálya acélszerkezete is összeállt (több mint 650 tonna acél beépítésével), folyamatban van a tetőfedés és a homlokzatburkolat kivitelezése. Az elektromos és gépészeti szerelések elkezdődtek, a talajszint alatti építmények, közművek nagyrészben elkészültek. Már áll a külső versenypálya lelátó vasbetonszerkezete, az acélszerkezet is nagyrészben elkészült, és elkezdődtek a futó- és dobópálya kivitelezési munkái.

A közel 12 ezer m² nettó alapterületen épülő atlétikai centrumban az alábbi létesítmények valósulnak meg:
Egy 8 sávos rekortán borítású, a topatlétikai sportokra is alkalmas, IAAF minősítésű szabadtéri atlétikai pálya versenyvilágítással, egy 570 fős fedett lelátóval. A szabadtéri sportpálya körül egy 1,8 m széles, 2 sávos, több mint 500 m-es futókör világítással, mely a szabadidős sportolás lehetőségét biztosítja.
A dobóatléták számára egy 60x100 m-es szabadtéri, élőfüves atlétikai edzőpálya térvilágítással, amely az esti edzéslehetőséget is biztosítja.
Egy IAAF minősítésű fedett atlétikacsarnok, ahol lesz egy 6 sávos 200 méteres és egy 8 sávos 60 méteres futópálya, a magas-, távol- és rúdugrás pályafelületeivel, egy 600 fős lelátó, versenyirodával, stúdióval, sajtóhelyekkel, TV-rádió közvetítő helyekkel, rendezvényteremmel és kiszolgáló helyiségcsoportokkal. Edzések és versenyek lebonyolítására alkalmas edzőtermek a vívás, a tollaslabda és a cselgáncs sportágak számára, fedett dobópályával, kondicionáló helyiségekkel, öltözőkkel. Orvosi és rehabilitációs rész többek között fizioterápiás szobával, gyúrószobával, jégkabinnal, szaunával.

A főépület felső szintjein egy 48 férőhelyes sportszállót alakítanak ki, és 64 db parkolóhely is lesz a létesítményben.
A projekt a Modern Városok Program keretében valósul meg 100 %-os támogatás mellett, melynek összege cca. 7,118 milliárd Ft.