Mikor károsak a táplálékkiegészítők?

Vitaminhiány, edzés, egyoldalú táplálkozás. Csak pár címszó azok közül, ahol a táplálékkiegészítők ajánlása felmerül. És valóban sok esetben szinte elengedhetetlen és számos előnnyel járó megoldás a használatuk. Azonban néha érdemes az érem másik oldalát is megvizsgálni. Nézzük meg, lehetnek-e veszélyei, és mire érdemes odafigyelni a táplálékkiegészítők alkalmazása esetén!

 

 

Mi számít táplálékkiegészítőnek?

A legfontosabb, hogy minden táplálékkiegészítő rendelkezik ún. OGYÉI számmal. Ez a legbiztosabb visszajelzés, hogy valóban Gyógyszerészeti Szövetség által bevizsgált terméket használsz. A kivitel persze rendkívül változatos lehet a poroktól és a tablettáktól kezdve a folyadékon át az ampullákig.

Szükséged van rá?

Sokszor emlegetik, hogy ha valaki egészségesen étkezik, nincs is táplálékkiegészítőre szükség. Ez egy ideális esetben valóban így van. Azonban az emberek zömének sajnos nem minőségi az étkezése. Sőt, aki még eszik is rendszeresen zöldséget, gyümölcsöt, tudnia kell, hogy ezek már manapság nem tartalmaznak annyi vitamint, mint például 100 évvel ezelőtt.

Vegyük azt, hogy valaki tökéletesen egészséges, és valóban mesterien étkezik. Neki is van olyan időszak - akár egy influenzaszezon vagy betegség -, amikor kell egy kis erősítés. Erre az állapotra is a táplálékkiegészítő lesz a megoldás. Persze azt ki kell hangsúlyozni, hogy kizárólag bevizsgált, jó felszívódású, valóban hatékony termékek közül célszerű választani, ennek megfelelőt például a Fittprotein.hu oldalán böngészve találhatunk.

Egy krónikus betegségben szenvedő személynek fokozott tápanyagra van szüksége, ezt a mennyiséget szintén nagyon nehéz étkezéssel bevinni. De egy átlagosnál több fizikai munkát végző ember vagy sportoló tápanyagszükséglete is magas, ekkor is a táplálékkiegészítő lesz az, ami kompenzálni tud.

 

Hátrányok

Előfordulhatnak a teljesen biztonságos termékekkel is problémák, sorra vettük őket.

  • A túlzásba vitt mennyiség

Az ajánlásokat mindig be kell tartani, hiszen vannak vitaminok, melyek túladagolhatók. Ilyen az A-, a B3-, a D- és az E-vitamin. Ásványi anyagokból is van olyan, melyből megárt a sok. Ilyen a kalcium, nátrium, magnézium, kálium, szelén, cink és a jód.

  • Bizonytalan eredetű termék

Léteznek sajnos olyan helyek, ahol nem engedélyezett táplálékkiegészítőket - jellemzően potencianövelő és diétás kapszulák - árulnak. Ezek egészségre veszélyes szerek lehetnek, feltétlenül kerüljük el őket!

  • Rendszeres gyógyszerszedés és keresztreakció

Ne vegyük félvállról a “gyógyszer szedése mellett konzultáljon orvosával” figyelmeztetést. A különféle gyógyszerek és táplálékkiegészítők nem várt keresztreakciókat okozhatnak!

  • Allergiás reakció

A táplálékkiegészítők sok esetben tartalmaznak glutént, cukrot, laktózt. Ezért ha valamilyen érzékenységgel küzdünk, feltétlenül olvassuk el az összetevőket.