Minden, amit a fémkerítésekről tudni akart

A kerítés cseréje egy nagy horderejű döntés, hiszen hosszú időre szól, és igencsak megterheli a családi költségvetést. Emiatt érdemes mindig alaposan utánajárni a szóba jöhető lehetőségeknek, és pontosan megtervezni az igényeket és elképzeléseket.

 

 

Fa helyett tartósabb alternatíva

A fémkerítések egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek, hiszen bár küllemre rendkívül hasonlítanak a fára, azonban sokkal időtállóbbak, így nem szükséges a fánál megszokott rendszeres karbantartás.

Azonban a fémkerítések között is többféle lehetőség közül választhat. Ezek funkciójukban többnyire megegyeznek, mégis van köztük pár lényeges különbség, amellyel nem árt tisztában lennie a választás előtt. Nézzük meg most ezeket kicsit részletesebben, melyhez szemléltetésképp a Nívó Kerítés acél és alumínium elemeit hasonlítjuk össze.

Acélkerítés

Az acélból készült kerítéselemek meglehetősen könnyűek: egy 1 méter hosszúságú léc mindössze 70 dkg súlyú. Színekből összesen 20-féle lehetőség közül választhat, melyek között megtalálhatóak az egyszínű, és a fahatású mintázatok is. A profil visszahajtott, C betűhöz hasonló formájú, amelynek a felszerelésnél van nagy szerepe.

Ennek a kialakításnak köszönhetően ugyanis nem szükséges átfúrni a kerítéselemeket, hiszen a rögzítés egy úgynevezett műanyag “klikk” és önmetsző csavar segítségével történik az L alakú profilra. Emiatt a kerítés felépítése sokkal egyszerűbbé és gyorsabbá válik.

 

Az elemek vastagsága és szélessége (15 és 105 mm) adott, és a hosszúságot is pontosan meg kell adni a megrendelés során, az acélelemeket ugyanis utólag tilos elvágni! Ez azért fontos, mert a felület csak addig tud ellenállni a korróziónak, amíg teljesen sérülésmentes. A léceket nem csak kerítésépítéshez, hanem terasz korlátjához is fel lehet használni. Fontos szempont, hogy bár az acélkerítés szemből valóban megszólalásig hasonlít a fára, hátulról azonban a forma és a klikk miatt látható a “trükk”.

Alumínium kerítés

Amennyiben egyedibbek az igényei, és szeretne kicsit elrugaszkodni a sztenderdektől, akkor érdemes számba vennie az alumínium kerítés nyújtotta lehetőségeket. Ennél az anyagnál a méreteket tekintve többféle opcióból választhat: a profil vastagsága lehet 17 vagy 18 mm, a szélessége 105 vagy 153 mm, illetve az anyag vastagságánál is eldöntheti, hogy az 1,6 vagy az 1,8 mm felel meg jobban az elvárásainak.

Az acéllal ellentétben viszont a hossz nem végleges, az alumínium léceket ugyanis utólag is tetszés szerinti méretben és szögben elvághatja, a korrózió veszélye nélkül. Az elemek súlya méterenként 100 dkg.

A színek tekintetében itt is 20 különböző árnyalatban választhat, a teljesen zárt profilnak köszönhetően pedig egy alumínium kerítés hátulról is a fa hatását kelti. Ezen kívül nem csak keríthez használható, hanem alkalmas teraszhoz, lépcsőkorláthoz, pergolához, falburkolathoz vagy akár kukatárolóhoz is.