Nyíregyháza város közleménye május 1-én

Az operatív munkacsoporttal egyeztetve és mérlegelve a jelenlegi helyzetet Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza Megyei Jogú Város polgármestere erre a hétvégére nem adott ki további korlátozó intézkedéseket.

 

 

A polgármester azonban felhívja a lakosság figyelmét, hogy a kijárási korlátozás ezen a hétvégén is érvényben van, ezért Nyíregyháza frekventált turisztikai övezeteiben a parkolók lezárás alatt vannak, nem megengedett a csoportosulás, közterületen is meg kell tartani a biztonságos, 1,5-2 méter személyes távolságot.

A fennálló veszélyhelyzetben a járvány elleni védekezés május 4-étől a 2. szakaszába lép és fokozatosan enyhülnek a korlátozó intézkedések, de ezzel együtt továbbra is nagyon fontos az óvatosság, a fegyelmezett és megfontolt magatartás, mivel a koronavírus továbbra is jelen van Magyarországon. Nem lélegezhetünk fel teljesen, a járvány bármikor újra begyorsulhat.

Hétfőtől a Kormány döntése értelmében Nyíregyházán is „újraindulhat” az élet bizonyos szabályok betartása mellett. A szociális érintkezést továbbra is a lehető legkisebb mértékűre kell korlátozni, a másik embertől továbbra is lehetőség szerint 1,5 méteres távolságot kell tartanunk. Ez azt is jelenti, hogy továbbra is kerülendők – az egy háztartásban élők kivételével – a közterületi csoportosulások, a nagyobb baráti összejövetelek, házibulik, kertipartik és hasonló társas érintkezések. Kötelező hétfőtől az arc eltakarása maszkkal, kendővel vagy sállal az üzletekben és a tömegközlekedési eszközökön. Időkorlátozás nélkül újranyithatnak az üzletek és a szállodák, éttermek, kávézók, büfék teraszai, kerthelyiségei, ahol az étel, ital elfogyasztása is megengedett. A teraszokat, kerthelyiségeket úgy kell az üzemeltetőknek berendezni, hogy asztaltársaságonként a kötelező 1,5 méteres védőtávolság meglegyen. A vendéglátóüzleten belül, a vendégtérben azonban továbbra sem lehet tartózkodni, csak az elvitelre rendelt étel kiszolgálása történhet meg. A szolgáltatást nyújtó üzletek szabadon látogathatók, az általános védelmi intézkedések betartása mellett.

Várhatóan a következő héten szigorú szabályok mellett megnyithat a Tokaji úti Iparcikk Piac is és Nyíregyháza összes piacán kötelező lesz a maszk vagy arcot eltakaró kendő viselése. A piacok látogatására az időseknek fenntartott kizárólagos idősávot továbbra is 10-12 óra között tartja majd fent az önkormányzat.

A nyíregyháziak összefogása, fegyelmezettsége is kellett ahhoz a közös sikerhez, hogy az elmúlt 50 napban a szabályok betartásával városunk nem vált a járvány egyik gócpontjává és a város bentlakásos otthonaiban élő idős embereket, köztük édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat is sikerült megóvnunk a vírus okozta megbetegedéstől. A köszönet mellett ezért városunk polgármestere, Dr. Kovács Ferenc arra kéri a nyíregyháziakat, hogy továbbra is együtt tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy a megbetegedések ne váljanak tömegessé. Figyeljenek nagyon az idősekre és a veszélyeztetett csoportokra, tartsák be az előírásokat és a higiénés ajánlásokat.

A nyíregyházi operatív munkacsoport napi szinten értékeli a helyzetet és tesz javaslatot további intézkedések bevezetésére, ill. a fennálló korlátozások enyhítésére.
Anyák napja és a rendkívüli körülmények között megtartott érettségi vizsgák előtt is azt kérjük:

Vigyázzanak magukra! Vigyázzunk egymásra!

Dr. Kovács Ferenc polgármester
megbízásából:

Dr. Kása Brigitta
aljegyző, az operatív munkacsoport vezetője