Összefogott Nyíregyháza!

Új, modern, mobil röntgen készüléket vásárolhatott az SZSZBMK Jósa András Oktatókórházába az intézmény alapítványa, az SZSZBM Kórházakért Közhasznú Alapítvány egy nagysikerű adománygyűjtési akciónak és a nagylelkű adakozóknak köszönhetően.

 

 

A civil összefogás újabb szép példája hozott rendkívüli eredményt Nyíregyházán, amelynek köszönhetően a COVID-19, új-koronavírus diagnosztikájához elengedhetetlenül szükséges eszközt vásárolhatott a SzSzBMK Kórházakért Közhasznú Alapítvány. Az adománygyűjtés és az új berendezés hasznosításának részleteit, amelynek beszerzésére nyíregyházi magánszemélyek és cégek jóvoltából nyílt lehetőség, május 4-én kiemelt óvintézkedések mellett sajtótájékoztatón ismertették Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza MJV polgármestere,
Dr. Adorján Gusztáv, SzSzBMK főigazgatója és Dr. Francz Mónika orvosigazgató-helyettes, a SzSzBMK Kórházakért Közhasznú Alapítvány kuratóriumi elnöke.

A gyűjtési akciót két nyíregyházi vállalkozó indította útjára 2020. március 30-án. A kezdeményezésnek köszönhetően több mint 200 adományozó - magánszemély és vállalkozás - 36,8 millió Ft adományhoz juttatta a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházakért Közhasznú Alapítványt. A legkisebb összeg 1000 Ft, a legnagyobb 15 millió Ft volt.

A Humicskó István és Dudás László nyíregyházi vállalkozók által elindított adománygyűjtés eredeti célja egy vírustesztelő készülék beszerzése, és az ahhoz szükséges 14 millió forint összegyűjtése volt. Az eredetileg tervbe vett készülék beszerzése nagyon hamar nehézségekbe ütközött, elsősorban a gépbe való tesztek elérhetetlensége miatt.

A védőfelszerelések az adománygyűjtési akció végére már kellő mennyiségben álltak rendelkezésre az Operatív Törzs hatékony intézkedéseinek köszönhetően. Az ágy melletti biztonságos vírus tesztelés problémája egy másik adományozó egyösszegű nagylelkű adományának köszönhetően megoldódott a kórházban. Ekkor irányult a figyelem a vírusdiagnosztika egyik alapvető eszközére, a röntgenkészülékre.

 

 

A kórház választása egy digitális képalkotással működő mobil röntgenkészülékre esett.
A mobil röntgeneket eredetileg olyan, többnyire intenzív terápiában részesülő, ágyhoz kötött fekvő betegek vizsgálatára fejlesztették ki, akik súlyos állapotuk miatt nem vihetők a beépített nagy kapacitású röntgenkészülékekhez.

A járványhelyzet egyik legkritikusabb pontja a gyanús, vagy bizonyítottan fertőző betegek kivizsgálása, mozgatása a vizsgáló helyekre, olyan részlegekre, ahol egészséges dolgozók, vizsgálatra váró, nem fertőző betegek vannak nagy számban.

A digitális képalkotás a mai kor követelménye a röntgen készülékekkel szemben. Ez alkalmassá teszi arra, hogy a betegtől távoli kiértékelő állomáson vizsgálja meg a felvételt a radiológus, és ott, nyugodt körülmények között adjon megbízható véleményt.

A 240 kg súlyú készülék mozgatása, a felvétel elkészítése csupán egyetlen egészségügyi munkatárs közreműködését igényli, mellyel tovább csökken a fertőzésveszélynek kitett dolgozók száma. A kiváló minőségű, felbontású, könnyen mobilizálható készülék nagy segítség lesz a betegellátásban a koronavírus járványt követően is.

Az Alapítvány ezúton köszöni meg az akciót elindító Humicskó István, és Dudás László uraknak, az összesen 203 adományozónak, támogató egyesületeknek és különösen a két arany fokozatú támogatónknak, hogy segítették adományukkal a Jósa András Oktatókórház koronavírus elleni harcát, gyógyító munkáját, mind a betegek, mind az egészségügyi dolgozók egészségvédelmét. A Ke-Víz 21 Zrt. 15 millió forinttal, a Révész Transz Kft 10 millió forinttal támogatta a célkitűzést.

A folyamatosan érkező felajánlások az egészségügyben dolgozók támogatását, elismerését jelentik. Ebben a helyzetben az Alapítvány is prioritásként kezeli az egészségügyben dolgozók és a betegek minél szélesebb körű védelmét, segítését.