Tippek a füstös íz eléréséhez gázgrillen

Az eladások alapján nyilvánvaló, hogy a faszenes grillsütők állnak a dobogó legfelső fokán, őket követik a gázgrillek. A megkérdezettek javarésze azért dönt a faszenes verzió mellett, mert véleményük szerint csak ezzel érhető el az igazi füstös aroma. De valójában ez nem teljesen igaz, ugyanis vannak olyan trükkök, melyek segítenek elérni ugyanezt az ízvilágot egy gázgrillen készült ételnél is.

 

 

Füstölődoboz
 
Annak, aki szereti az intenzív füstös ízeket, de gázos grillsütője van, a füstölődoboz beszerzése jelentheti a megoldást. Ez lényegében egy fém doboz, aminek a tetején kisebb nyílások találhatóak. Ezt a dobozt kell megtölteni füstölő fadarabkákkal, lezárni a tetejét, és a grillsütőre helyezni.
 
A füstölő fadarabkákat wood chips-nek is nevezik, ezekből pedig többféle elérhető a piacon. A legnépszerűbbek az ún. hickory fából készült hasítékok, ezeket erőteljes ízhatásuk miatt BBQ húsok elkészítéséhez ajánlják, viszont halakhoz és sajtokhoz inkább ennél gyengébb aromájút javasolt használni.
 
Füstölő fadarab
 
Enyhébb aroma eléréséhez egy füstölő fadarabot érdemes bevetni. Ez lényegében egy tölgyfából készült fadarab, amire az ételt rá kell helyezni, és ezen megsütni. Mivel a fadarab helyettesíti a sütőlemezt, tehát a tűz és az étel közé kerül, így a fa elkezd lassan égni, és a felszálló füst ízesíti meg a ráhelyezett ételt. Húsok, hal és zöldségek egyaránt ízletesre süthetőek rajta.
 
Bár a füstölőfa viszonylag kis méretű, de többször is felhasználható. Azt viszont érdemes kiemelni, hogy a sütés végeztével az elmosás véletlen se mosószeres vízzel történjen, mert a fa beszívja a mosószeres vizet, és a következő sütésnél valószínűleg a füstös aroma mellett a mosószer íze szintén érezhető lesz a füstölőfán elkészített ételen.

 

 
Fűszerezés

 
Az előző két módszer valóban füsttel jár, de ha nem szeretnéd a környezetet is füstössé tenni, hanem megelégszel a füstös ízekkel, akkor a fűszerezésben rejlik a számodra leginkább ideális megoldás. Szerencsére ma már a legtöbb helyen kaphatóak füstölt szószok és fűszerek (pl. füstölt pirospaprika), így nem jelenhet gondot ezek beszerzése.
 
Van azonban egy titkos fegyver a füstös íz elérésére, ez pedig nem más, mint a folyékony füst. Ez a folyadék sokféleképpen felhasználható, többek közt bedörzsölheted vele a húst, hozzáadhatsz egy keveset a pácléhez, valamint mártásokhoz és öntetekhez egyaránt hozzákeverhető.
 
Ha eddig te is gondolkodtál azon, hogy milyen grillsütőt szerezz be, és csak a füstös aroma elérése miatt választottad volna a faszenes verziót, akkor már láthatod, hogy erről akkor sem kell lemondanod, ha az egyébként könnyebben kezelhető gázos grillsütő mellett teszed le a voksodat.
 
Amennyiben sikerült döntened, és vásárolni szeretnél, javasoljuk, hogy nézz szét a Grillplaza.hu oldalán, ahol prémium minőségű gázos grillsütők közül választhatod ki a számodra leginkább megfelelő darabot!