Újszerű gasztronómiával a hagyományok útján

A Nyírségi Ízkirályok Egyesület 2019. július 01-én indította és 2020. május 7-én zárja a TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00707 azonosítószámú projektjét, melyet 3 millió forintból valósított meg az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetése társfinanszírozásában.

 

 

A projekt célja a helyi közösségek erősítését szolgáló kulturális, sport, szabadidős és egyéb programok szervezése. A program háttere a Nyíregyháza településén élő népi hagyományait ápoló közösségek, civil szervezetek együttműködésének erősítése, a térségre jellemző hagyományos ételek, hagyományok ismertségének növelése a gasztronómiai értékek feltárásán alapuló, innovatív és fenntartható rendezvények szervezésével. A hagyományos népi ételeket ma már egyre kevesebben ismerik, éppen ezért jó, hogy nagyon sok emberhez eljutnak a finom falatok. A népi ételek jellemzői, hogy egyszerű alapanyagból és egyszerűen készülnek. A program fő célja a hagyományok ápolásáról és a gasztronómiáról szól elsődlegesen.

E cél illeszkedik a Helyi Közösségi Fejlesztési Stratégiához, mivel a stratégiában több helyen is megjelenik a hagyományőrzés.
• Nyíregyháza családbarát város
• Nyíregyháza MJV kiemelt feladatának tekinti a helyi közösségek erősítését szolgáló kulturális, sport, szabadidős programok szervezését
• miszerint Nyíregyháza MJV kiemelt feladatának tekinti a kimagasló értékeket képviselő hagyományőrző rendezvények támogatását
• illetve a város történelmi múltja erősíti a város hagyományőrző vonatkozását.

A programok az alábbi városrészekben valósult meg:
▪ Örökösföld városrészben
▪ Jósaváros városrészben
▪ Korányi kertváros városrészben