Vajon a mosogatógép áldás vagy átok?

Hosszú éveken keresztül volt mosogatógépem, aztán sajnos úgy alakult az élet, hogy mindig kis alapterületű lakásba költöztem, és egyik konyha sem volt alkalmas erre. A vízszámlán kívül csak a bőröm nyújtott szomorúbb látványt...

 

 

Lássuk a mellette szóló érveket!

Gyakori érv, hogy a mosogatógépek használat során kevesebb vizet fogyasztanak, mint amennyit a kézi mosogatás felemészt, sőt, magasabb hőfokon képes mosni, mint amennyit az emberi kéz el tud viselni, így pedig biztosan elpusztulnak a baktériumok. Emellett az áramfogyasztása sem jelentős, hisz a legtöbb gép kiemelkedően energiatakarékos.

Manapság a környezetvédelmi szempontok is maradéktalanul érvényesülnek, hiszen számtalan bio mosogatógép kapszula kapható papírdobozban. Ha ez sem volna elég, otthon is készíthető mosogatógép tabletta teljesen hulladékmentesen.

Ehhez az alábbi összetevőket kell összekeverni: 3 evőkanál szódabikarbóna, 2 evőkanál citromsav, 2 evőkanál só, 1 evőkanál aktív oxigénes fehérítő (nátrium-perkarbonát), 1 evőkanál mosószóda (nátrium-karbonát) és nagyon kevés víz, hogy a hozzávalók összeálljanak. A keveréket egy szilikon jégkocka vagy bonbon formába érdemes nyomkodni, majd száradás után zárható üvegben tárolni. A kész kapszula mehet a mosogatógép kapszulatartó rekeszébe, és ha biztosra akarunk menni, az öblítő rekeszbe sima ecet önthető.

Ügyelni kell továbbá arra, hogy mit és hogyan pakolunk be a gépbe: az ételmaradéktól mentes edényeket rendszerezve javasolt a mosogatógépbe tenni, mégpedig figyelve a gép tároló rekeszeire; az evőeszköszöket állítva, fejjel felfelé, a nagyobb méretű tányérokat, edényeket az alsó, a kisebbeket és a poharakat (belsejükkel lefelé, állítva) a felső polcra kell rakni.

A kipakolást pedig nem érdemes halogatni, mert a gépben lévő pára lecsapódik a tányérokra, és csúnya foltot hagy. Ha semmiképpen sincs időnk a pakolásra, nyissuk ki egy kicsit a gép ajtaját, így el tud szökni a gőz.

 

Ellenérv lehet a hosszú tiltólista!

Ellene szólhat, hogy sehogyan sem fér be az apró konyhába, amely nyomós indok, azonban ezen ma már könnyen lehet segíteni néhány szuper konyhatervező applikációval. Érdemes továbbá átböngészni az Otthonok & Megoldások tippjeit, hátha találsz olyan ötletet, melyet tudsz a lakásodban hasznosítani.

Sajnos vannak olyan eszközök, amik esetében nem úszhatjuk meg a kézi mosogatást, ezek általánosságban a faeszközök (a magasabb hőmérsékletet nem bírják), szóval sem a vágódeszka, sem a fa salátás kanál vagy tálca nem mehet a mosogatógépbe. Ezen kívül a réz, bronz, ezüst (bár ez talán kevésbé jellemző), a bambusz és műanyag eszközök (ezek alól van kivétel, kéretik minden esetben a kezelési útmutatót megnézni) sem valók a mosogatógépbe.

A kristálypoharak, a termoszok (a tömítésük miatt), a fokhagymanyomó, az öntöttvas és a tapadásmentes bevonattal rendelkező serpenyők sem szeretik a mosogatógépes közeget.

A konyhai késeknek sem tesz jót a mosogatógép, ebben az esetben is a hőmérséklet lesz a ludas, mivel az éles kések élének nem barátja a forró víz, még kézi mosás során sem, azok csak langyos vízzel moshatóak.

A lakásvásárlásnál számomra kötelező szempont volt, hogy legyen mosogatógép a konyhában, mivel ekcémám van, ami főleg a kezemet érinti és a műanyag kesztyűs mosogatással elég sok kárt csináltam. Összességében idő- és kézkímélő megoldás, és már akár használtan is lehet remek gépeket kapni!