VOLÁN: menetrendi finomhangolás Nyíregyházán

Az átmeneti hálózat és menetrend 2020. május 1-jén elindult, a bevezetés révén jelentősen könnyebbé vált a munkahelyek és a bevásárlóközpontok elérése, javultak a városrészek közötti kapcsolatok, kevesebb átszállásra van szükség. A menetrendek ütemesek lettek, az átszállások és a csatlakozások könnyebben tervezhetők. Az átmeneti hálózat és menetrend azonban csak az első lépés az új nyíregyházi helyi buszhálózat felé, annak tervezése és előkészítése folyamatban van.

 

 

A bevezetést követően, ahogyan a tervezés megkezdésekor is, utasszámlálásra került sor, május 13. és 19. között, minden autóbuszon a járművezetők számolták az utasokat, így pontos képet kapott az önkormányzat és a Volánbusz Zrt. is az aktuális utazási igényekről. A város nagyfoglalkoztatóit a bevezetést követően újból felkereste az önkormányzat, annak érdekében, hogy a tapasztalataik és az igényeik is beépüljenek a további tervezés és a finomhangolások során.

A mérési adatok, a foglalkoztatók véleménye és a korlátozások enyhítéséből következő változó igények alapján finomhangolásra került sor, mely kisebb mértékű menetrendi módosításokat tartalmaz, építve az időközben érkezett lakossági észrevételekre és javaslatokra is.

A frissített menetrend 2020. május 30-án, szombaton üzemkezdettől lép életbe, a legfontosabb változások az alábbiak:

1, 1A
Az 1A autóbusz a Vásártér nyitvatartásához igazodva, keddtől vasárnapig módosított menetrend alapján, kibővített üzemidővel közlekedik, hétfőn a 6 és 14 órás műszakváltások idejében jár. Az 1-es busz az átmeneti menetrend alatt továbbra sem közlekedik.
3, 3/24
Munkanapokon és szombaton a késő délelőtti órákban módosul pár járat indulási ideje, egységesül Kistelekiszőlő kiszolgálási rendje
A változások bevezetését követően minden nap az Autóbusz-állomásról Rozsrét felé 10:35-kor Kistelekiszőlőre betérő 3/24-es autóbusz indul. Munkanapokon és szombaton a 11:35-kor induló busz 3-as jelzéssel közlekedik. Kistelekiszőlőt tehát a 11:35 helyett 10:35-kor induló busz szolgálja ki.
A Rozsrétről 11:00-kor induló 3-as busz 10 perccel később, 11:10-kor indul.
A munkanapokon és szombaton 12:10-kor induló 3-as busz 10 perccel korábban, 12:00-kor indul.
5
Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután helyett már déltől sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.
6, 6/10, 6/10J
Az autóbuszok Örökösföld felé és felől jobb vasúti csatlakozást biztosítanak a Vasútállomáson, illetve 6/10 és 6/10J Örökösföld felé megállnak az Autóbusz-állomás megállóhelyen, kint, a Petőfi téren. Nyírszőlős felé továbbra is a Vasútállomás és Toldi utca megállóhelyek vehetők igénybe. Emiatt az indulási idők 1-4 perccel módosulnak.
7, 7/18
A 7-es és 7/18-as buszok változatlan járatsűrűséggel, de módosuló időpontokban indulnak.
8, 8A
A nyári időszakban a járatok nagyobb része közlekedik Sóstógyógyfürdőig: munkanapokon ezentúl az óránként egy helyett két 8-as járat közlekedik, hétvégén pedig 30 helyett 20 percenként közlekednek a buszok Sóstógyógyfürdőre.
A járatok indulási ideje is kis mértékben módosul, így javul a 8-as autóbusz vasúti csatlakozása is.
12
Az autóbusz a reggeli csúcsidőt követően 9 óráig, illetve kora délután már egy órával hamarabb kezdődően sűrűbben (30 helyett 20 percenként) közlekedik.
14, 14F
A járatok menetrendje módosul a ritkább követésű időszakokban a kedvezőbb vasúti csatlakozások érdekében.
17, 17K
A 17-es vonalán jelentősen sűrűbb lesz a hétköznapi közlekedés (csúcsidőben 15-20, azon kívül átlagosan 30 perc), melyet a 17 és 17K autóbuszok közösen biztosítanak. A Rendelőintézet újbóli megnyitása miatt, annak nyitvatartása idejében hétköznap ismét közlekedik a 17-es autóbusz, a 17K pedig továbbra is a Kórház érintésével jár.
23G, 23T
A Gumigyár (Michelin) környékének kedvezőbb kiszolgálása érdekében a 23T bizonyos járatai 23G jelzéssel közlekednek, a járatok menetrendje csúcsidőben kisebb mértékben módosul. A 23G és 23T autóbuszok Örökösföldön egyaránt a Törzs utcán át közlekednek.
91, 91A
Az Electrolux és környezetének jobb elérhetőségét segíti az új 91A autóbusz, mely a legforgalmasabb időszakban az Autóbusz-állomás és az Ipari Park, Electrolux között tehermentesíti a 91-es járatot.
92, 93
A munkarendhez igazodóan módosul a LEGO felé közlekedő járatok menetrendje.
94, 95
Az autóbuszok menetrendje kismértékben módosul a Gumigyár (Michelin) munkarendjéből adódó műszakváltási igényeknek megfelelően.
Kisebb menetrendi módosítások a jobb csatlakozások és a hangolások érdekében valamennyi autóbuszvonalon előfordulhatnak, így kérjük, figyelmesen tájékozódjanak utazásuk előtt!