Csengeri konyhafejlesztés a közétkeztetés fejlesztésének érdekében

A Csengeri Református Egyházközség „Méliusz” Református Idősek Otthona a Vidékfejlesztési Program keretében a Vidékfejlesztési Programok Irányító Hatósága által meghirdetett VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése elnevezésű pályázati konstrukcióban 17,21 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatást nyert.

 

 

A Csengeri Református Egyházközség „Méliusz” Református Idősek Otthona 2017.10.02-án támogatási kérelmet nyújtott be a Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága által meghirdetett VP6-7.2.1-7.4.1.3-17 kódú, Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése című pályázatra. Régóta fontos célja a Csengeri Református Egyházközségnek, és így a „Méliusz” Református Idősek Otthonának, hogy szebb, élhetőbb, egészségesebb életet biztosítson a településen lakó emberek részére. Az Irányító Hatóság támogatásra jogosultnak ítélte az intézményt, így 2018. november 10-én megérkezett az Idősek Otthona részére a támogatói okirat, mely 17,21 millió forint európai uniós vissza nem térítendő támogatással biztosította az Otthon részére konyhája felújítását. A projekt 2020.06.26-án fejeződött be. Ez egy nagyon fontos mérföldkő volt az Intézmény életében, ugyanis beszerzésre kerülhettek új konyhai felszerelések és beépítésre került egy 10 kW-os napelem rendszer.

A projekt hatására a Csengeri Református Egyházközség „Méliusz” Református Idősek Otthona konyhája számára elérhetővé váltak olyan konyhai eszközök és berendezések, melyeket önerőből nem tudtak volna finanszírozni. Emellett kialakításra került egy 10 kW-os napelemes rendszer is, mely lényegesen csökkenti az Idősek Otthona kiadásait. A fejlesztésnek köszönhetően az Intézményben dolgozók könnyebben, gyorsabban és nagyobb mennyiségű ételt tudnak készíteni – és ha kell, raktározni -, mint korábban tehették, illetve kiadásaik is csökkentek a napelemes rendszernek és az új, energiatakarékos eszközöknek köszönhetően.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.