Hasznos tippek a konyhai világítás korszerű kivitelezéséhez

A konyhai világítás kapcsán alkalmazott megoldásainkat időnként célszerű újragondolni, ezáltal is növelve kicsit a helyiségben töltött percek hangulatát. Pontosan ennek kapcsán igyekszünk tippeket adni a cikk keretei között.

 

 

Szó esik többek között a konyha általános világításának az újragondolásáról, a konyhapult esztétikus megvilágításáról vagy éppenséggel az étkezőasztal környékének ideális fényviszonyairól is.

Milyen szempontokra célszerű odafigyelni a konyhai világítás kialakításakor?

Természetesen fontosak a mesterséges fények, ugyanakkor a konyhai világítás kialakításakor mindenképp célszerű figyelembe venni a természetes fények meglétét. Vagyis az ablak méretéhez és elhelyezkedéséhez viszonyítva célszerű kialakítani a beltéri világítást.

Ideális esetben az ablak felől érkező fény a konyhapultot világítja meg, hogy a napközbeni főzéshez ne kelljen villanyt kapcsolni.

A konyha általános megvilágításának javasolt megoldása

A konyha általános megvilágítását célszerű egy korszerű mennyezeti lámpatesttel megoldani. Kifejezetten hasznos lehet LED technológiával működő modell mellett letenni a voksunkat, hiszen így kellő erősségű és minőségű fény áll majd rendelkezésre a főzés során. Sőt, szabályozható fényerővel rendelkező lámpát alkalmazva még inkább testre szabhatjuk a fényviszonyokat.

 

 

Így érdemes megvilágítanunk a konyhapultot

A konyhapult tipikusan az a terület, ahol szükség van az éles szemre és a tökéletes megvilágításra. Erre a célra a pultmegvilágítók használatában érdemes gondolkodni. Ezeket a praktikus fényforrásokat tetszés szerint a konyhaszekrény alsó részére is illeszthetjük, így pontosan oda fognak világítani, ahová kell.

A hangulatvilágításnak a konyhában is megvan a maga szerepe

Amennyiben igencsak közel állnak hozzánk a hangulatvilágítással kapcsolatos megoldások, egyúttal a konyhában is szeretjük komfortosan érezni magunkat, akkor nyugodtan vehetjük kreatívra a figurát.

Ennek megfelelően választhatunk modern mennyezeti lámpát, használhatunk beépített LED szalagokat, illetve a konyhapult megvilágítását célzó spotlámpák is segítséget jelenthetnek ebben a megfontolásban.

Hogyha az étkezőasztal is a konyhában kapott helyet

Szeretjük, ha az egész család együtt vacsorázik az asztalnál? Netán szívesen hívjuk át a barátokat és rokonokat egy-egy szombat esti közös vacsorára? Akkor minden bizonnyal fontos lesz az étkezőasztal esztétikus megvilágítása.

Erre a célra tökéletesen alkalmas lehet egy, az asztal felett elhelyezett függeszték. De ha nekünk úgy szimpatikusabb, akkor falikarok használatában is gondolkodhatunk. A lényeg, hogy az étkezőben uralkodó fényviszonyok az arany középútnak megfelelően ne legyenek túl erősek, ugyanakkor biztosítsák a hangulatot az önfeledt vacsorához.