Július 6., a Zoonózis Világnapja: hogyan maradjon egészséges gyermek és kisállat a nyári szünetben

A kisállattartás pozitív hatásai tagadhatatlanok: a kisállatok felelősséget és empátiát taníthatnak a gyerekeknek, de segíthetnek nyitottabbá válni és a szorongás csökkentésében is. Július 6-án, a Zoonózis Világnapja alkalmából a kisállattartás egészségügyi szempontjairól is szót kell ejteni, és megtudni, hogyan védhetjük meg kedvenceinket a különféle élősködőktől, mint a bolha és kullancs, és az általunk terjesztett zoonózisoktól, melyek a gyerekekre is veszélyesek lehetnek.

 

 

Míg a paraziták jelenléte riasztó lehet, jó hír, hogy az orsóféreg- és galandféreg-fertőzés, a leptospirózis, de még a legveszélyesebb zoonózis, a veszettség is egyszerűen megelőzhető, ha többet tudunk róluk és egyszerű megelőző lépéseket teszünk.

A nyári szünetben a gyerekek több időt töltenek kisállataikkal, mint az év bármely más részében. A cicával való játék, a hosszú séták, kempingezés és úszás a kutyával csodálatos alkalom az állattartás pozitív hatásainak kiaknázására. Felelős állattartóként az együttlét egészségügyi aspektusaira is ügyelnünk kell. A gyerekek, főként a kisebbek, kevésbé figyelnek a higiéniára, így a mi felelősségünk a háztartásunk és a kiskedvencek külső és belső parazita mentesítése, így gyermekünk és a kisállat biztonságának biztosítása.

Nyári ellenségek: kullancs és bolha

A kullancs és a bolha a gyerekek és kisállatok talán leggyakoribb nyári ellensége. A megelőzés célja ebben az esetben kettős: először is, védelem a kellemetlen tünetek, mint a viszketés és az esetleges allergiás reakciók ellen, de ami még fontosabb, védelem a számos betegségtől, melyeket a külső élősködők adhatnak át nekünk.

A bolhák könnyedén átmásznak a kutyáról vagy macskáról a gyerekekre, és csípésükkel nem csak kellemetlen viszketést okoznak, de a bélrendszert érintő galandférgek köztigazdái is.

A legtöbben tisztában vagyunk a természetben való időtöltés vagy táborozás közbeni kullancsveszéllyel, de nem csak ilyenkor lenne szükség ellenőrizni magunkat és kisállatunkat. A kullancsok szeretik a sötét, meleg helyeket, gyakran kedvencünk bundájába rejtőznek, így könnyen bejuthatnak a háztartásba és megtámadhatják a gyerekeket anélkül, hogy a természetben jártak volna. Kullancsok által terjesztett betegség a többi között a Lyme-kór, az ehrlichiózis, mindkettő különösen veszélyes és nehezen diagnosztizálható, mert a tünetek a csípés után általában későn jelentkeznek.

Szerencsére a megelőző lépések egyszerűek és jó védelmet nyújtanak állatnak és otthonnak egyaránt. Ilyen lépés az innovatív, hosszú távú védelmet biztosító bolha- és kullancs elleni szerek használata melyek tetőtől-talpig védik a kisállatot, továbbá a kint tartózkodás utáni ellenőrzés.

Belső élősködők

Míg a külső élősködők, mint a kullancs és a bolha könnyen észrevehetők és viszonylag egyszerűen eltávolíthatók, addig a belső élősködők láthatatlan fenyegetést jelentenek.  Két gyakori belső parazita könnyen átvihető a kisállatról a gyerekekre: az orsóféreg és a galandféreg. Elég az odafigyelés és a higiénia egy apró hiánya, mint a kutyával való játék után kézmosás elmulasztása, mely máris a paraziták átviteléhez és akár komoly betegségekhez vezethet.

A galandférgesség hasi fájdalmat, fogyást, fáradtságot, hasmenést okoz, és egyes esetekben súlyos, életveszélyes szövődményeket. Az orsóférgek a bélben és a tüdőben is feltűnhetnek, és a három és nyolc év közötti gyerekek igen hajlamosak a fertőzésre, mivel játék közben többet érintkeznek földdel és kisállatokkal. A megelőző intézkedések sokat számítanak, mint a kutyák és macskák pár hetes kortól való rendszeres parazita elleni kezelése, éves orvosi vizsgálata és az olyan egyszerű lépések, mint a gyerekek rendszeres melegvizes, szappanos kézmosása játék után.

Egy ritka, de veszélyes zoonózis: a leptospirózis

Bár viszonylag ritka, a leptospirózis veszélyes bakteriális fertőzés, mely könnyen átkerülhet állattól emberre, amikor egy hámsérülés az állat vizeletét tartalmazó vízzel vagy földdel érintkezik. Nyáron, amikor kint játszanak a kisállatokkal, a gyerek kiszolgáltatottabbak a betegségnek, melynek kellemetlen tünetei a magas láz, fejfájás, hányás és izomfájdalom. A leptospirózis gyógyítható, de esetenként életveszélyessé is válhat, így itt is a megelőzés a kulcs. Ebben az esetben a védelem formája az oltás, mely erősen ajánlott a kutyáknak, mert az állatok tünetmentes hordozók lehetnek.

A legismertebb zoonózis: a veszettség

A veszettség, az egyik, ha nem a legrettegettebb zoonózis, mely a fertőzött állat nyálával és idegszövetével terjed. A veszettség kialakulása az emberben a fertőzést követően megelőzhető a megfelelő kezeléssel a kórokozóval való találkozást követően. Gyors oltás hiányában a veszettség emberben majdnem mindig halálos. A veszettség az egyik legmagasabb halálozási rátájú betegség. Az állatok fertőzés esetén nem kaphatnak kezelést. A WHO adatai szerint az emberi veszettség-esetek 99 százaléka kutyaharapás következménye. Bár bizonyított módszerek léteznek a fenyegetés csökkentésére, évente 60 000 ember hal meg kutya által átadott veszettségben. Bár a fő veszély Európán kívüli, a statisztikák szerint a házi- és a vadállatokat a veszettség még mindig fenyegeti a Közép-Kelet Európában. Ezért szükséges beoltani a kutyákat és a macskákat szerte a világon, hogy biztosíthassuk állataink és saját biztonságunkat.

Szeretett kisállataink egészségének védelméért kérjünk vizsgálati időpontot állatorvosunktól.